• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Srpsku kneginju pred kojom je rumeneo i Hitler život je stavio u lance nesreća: Život Olge Karađorđević

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dva proganstva i gubitak deteta, ali držanje dostojanstva jedne prave dame

  • 0

U jednom prestižnom dvorcu po imenu Tatoj, nedaleko od Atine u Grčkoj, živela je kraljevska porodica grčkog i danskog princa Nikolasa i ruske kneginje Jelene Vladimirovne.

Nekadašnja raskošna palata dočekala je 11. juna 1903. godine prvu ćerku kraljevskog para, princezu Olgu.

Prognanstvo porodice i stasanje u predivnu princezu

Po porodičnim linijama obe strane, Olga je bila unuka velikih vladara kao što je grčki kralj Georgiosa I, sa očeve i Aleksandra II Romanova, sa majčine strane. Ova princeza i buduća srpska kneginja, odrastala je, kao najstarija, uz dve sestre  Elizabetu i Marinu.

Detinjstvo joj je bilo ispunjeno ljubavi, sve do njene 14. godine, kada je se težina života obrušila na njenu porodicu. Grčka je ukinula monarhiju i proterala Olgu i njenu porodicu. Selili su se od vrata do vrata rođaka, dok je rasla u jednu od najlepših princeza Evrope, tog doba. U kakvu je lepoticu stasala mlada Olga, pričali su  svi, a u želji da se izrodi interes, pokušali su da je povezuju sa raznim plemićima. Krasio ju je stas koji pleni elegancijom, a karakterno su je opisivali kao romantičnu, ali diskretnu i ujedno krhku ličnost.

Sa 19 godina, mlada Olga bila je obećana tada budućem kralju Danske Frederiku IX. Venčanje je bilo već zakazano, ali nikada do njega nije došlo. Navodno je danski prestolonaslednik na velikom predstavljanju držao za ruku jednu od Olginih sestara umesto nje, što je po nju bilo izuzeno pnižavajuće. Ubrzo je Frederiku vratila prsten, odlučivši da se vodi srcem, čemu su se njeni roditelji protivili.

Moderan sastanak mlade Olge i šarmantnog kneza Pavla Karađorđevića

Malo nakon neuspešne ljubavi, dobija poziv prijateljice da poseti njen bal u Londonu. Iako joj je bila prijateljica, Olga se predomišljala hoće li otići ili ne, što je na kraju rezultiralo njenim odlaskom. Nije ni slutila da je umalo mogla da propusti poznanstvo, koje joj je promenilo život.

Na raskošnom balu našao se i oksfordski diplomac, lepog držanja, stasa i želja mnogih ženskih srca u Londonu, srpski knez Pavle Karađorđević.

Pavle je tada imao 22 godine, a Olga 19. Iako su oboje bili iz plemićke porodice, Pavle nije bio tipičan plemić, a to je i potvrdio kada je Olgu na prvi sastanak izveo u bioskop, a ne u otmeni restoran ili pozorište, što se očekivalo od osoba njihovog statusa. To je bila ljubav na prvi pogled, a njihova bajka ubrzo se razvila u srećan brak o kome je pričala čitava Evropa. U avgustu 1923. godine se odvilo jedno od najlepših venčanja koja Srbija pamti. Svoju princezu odveo je u Srbiju, gde je Olga, sa jakim grčkim akcentom, ubrzo savladala jezik. Oboje su uživali u istim stvarima poput umetnosti, jahanja, skijanja i tenisa. Nakon nekog vremena, svoj skladan i bajkovit brak su krunisali sa troje dece. Dobili su sinove Aleksandra i Nikolu i ćerku Jelisavetu. Međutim, sreća je ponovo odlučila da otkuca svoje u životu prelepe Olge.

Delovalo je da politika nije njihova briga, ali je ona vrlo marila za nju. Nakon nemilog dogđaja, ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića, na zahtev svoje porodice, Pavle preuzima titulu kneza-namesnika i preuzima upravljanje Jugoslavije. To je potez koji se oštro okomio na njih.

Repriza iz detinjstva, ali sa tragedijom koju nije mogla da preboli 

Kada je izbio Drugi svetski rat, u želji da svoju zemlju sačuva, Pavle odlučuje da prihvati ponudu Nemačke i pristupi Trojnom paktu. Na sastanke velikom kancelaru Adolfu Hitleru je par odlazio zajedno. Čini se da ju je čuveni "Furer" smatrao šarmantnom i pravom damom. Političkim odlukama, knez Pavle je mnogo razljutilo narod i nakon vojnog puča 27. marta 1941. godine, knez Pavle, kneginja Olga i njihovo troje dece, proterani su iz zemlje. Smatrali su ih podrškom nacista, te su ih sve stavili u ropstvo u Južnoafrikoj Republici sve do kraja rata.

Olgi je ova repriza teško pala, iako je glumila normalan život, pisala je u svom dnevniku da joj je teško da posmatra nesreću i bolest svog voljenog. Zabranili su im povratak u svoju otadžbinu, te Olga odlazi sa svojom porodicom u Ženevu 1948. godine.

Olga Karađorđević, Adolff Hitler Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Život je pak, još jednom odlučio da napadne Olgu i 1954. godine u Londonu je u saobraćajnoj nesreći nastradao njihov sin knez Nikola, koji je tada imao svega 25 godina.  Njegovu smrt nikada nisu prežalili, ali se Olga hrabro držala uz supruga. Preselili su život u Pariz, gde je 1976. godine njena voljena srodna duša, knez Pavle preminuo. Sahranila je supruga tik do prerano izgubljenog sina i nastavila svoj život bez svog dragog.

Cenjena dama starila je sa stilom

Zbog stanja u kome se nalazila i postepenim oboljevanjem, prešla je kod sestre u Veliku Britaniju i dostojanstveno nastavila da učestvuje u dešavanjima elitnog staleža. Čak je i mladog prestolonaslednika Aleksandra II vodila do oltara umesto njegove majke ili bake. A njeno ime nalazilo se i na zvanicama venčanja tadašnjeg princa Čarsla i Ledi Dajane.

Obolela je od Alshajmerove bolesti i preminula 1997. godine. Olgu, njenog supruga i sina su šestog oktobra 2016. godine preneli i sahranili u crkvi na Oplencu, uz najviše državne počasti. Danas počivaju kraj ostalih članova dinastije Karađorđević, prenosi "Istorijskizabavnik.rs"

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona