• 1

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ejmi Vajnhaus: Neispunjena želja dive božanskog talenta koja je posrnula pred demonima

Vreme čitanja: oko 7 min.

Tragična sudbina vokalnog mahera Ejmi Vajnahaus, žene koja je za kratko vreme stvorila neizbrisivo muzičko nasleđe

  • 1
Amy Winehouse Ejmi Vajnhaus Foto: Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svetska slava je bajkoviti san svakog umetnika, ali java ume da iznedri nešto u potpunosti drugačije. Pritisak medija, kritike javnosti, naporan tempo i konstantna glad publike "koja hoće celu tebe", ume da uzme danak. Tada, u potrazi za begom, glumci, pevači i drugi umetnici ulaze u začarani krug poroka koji često bude fatalan.

Pamtimo ženu bujne crne kose koja je delovala veća od njenog tananog tela, njene krupne tamne oči koje su nevešto skrivale bol i glas aždaje koji je uveseljavao, ohrabrivao i rasplakivao milione širom sveta. Pamtimo Ejmi Vajnhaus, vanserijski talenatovanu umetnicu koja je, nažalost, prerano otišla sa ovog sveta.

Višestruka dobitnica Gremija godinama se borila sa mentalnim poremećajima, zloupotrebom alkohola i raznih supstanci, što je vremenom počelo da baca senku nad njenim muzičkim uspesima. No, ona je ostala i biće "ultimativna heroina", kako ju je publika izglasala za "Sky News" 2008. godine, jer se nikada nije libila da priča o svojim traumama, toksičnim emotivnim odnosima i borbi sa demonima koju je, nažalost, izgubila.

- Ja sam otvorena knjiga, jer je besmisleno skrivati istinu. Ne bojim se ranjivosti. Da sutra umrem, bila bih srećna - govorila je Ejmi, a prenosi "Brainyquote".

Odrastanje i ulazak u svet muzike

Ejmi je rođena u Londonu; njen otac Mič Vajnhaus bio je taksista, a njena majka Dženis Vajnhaus farmaceut. Već u ranom detinjstvu prošla je kroz prvu traumu kad su joj se roditelji razveli, a ona odrastala rastrzana između očeve i majčine ljubavi.

Iako je odgajana kao Jevrejka, te je čak pohađala i specijalnu jevrejsku školu, nikada se nije identifikovala kao jedna od njih. Bila je buntovna i, kako je navodila, "svaki put pre nego što bi je učiteljica poslala kod direktorke da joj dodeli ukor - pevala bi Sinatrinu pesmu 'Fly me to the Moon'".

Ejmi je završila pozorišnu školu, gde je usavršavala vokalno obrazovanje i stepovanje. Nastavnica engleskog Silvija Jang sećala je se kao nadarenog pisca i predviđala joj novinarsku karijeru. A to i jesu bili njeni prvi poslovni koraci; kad je odustala od daljeg školovanja počela je da radi kao estradna novinarka, usput pevajući u lokalnom bendu.

No, njena ljubav prema muzici je rasla i postajala neuzaustavljiva. Napredovala je ekstremno brzo: na početku novog milenijuma, 2000. godine, postala je ženski vokal Nacionalnog džez orkestra.

Tajler Džejms, Ejmin najbolji prijatelj, poslao je njen demo-snimak producentskoj kući 2002. godine. Samo godinu dana kasnije, Ejmi je objavila prvi album "Frenk" koji je dobio mnogobrojna priznanja i nominacije.

Rapidan uspon do svetske slave

U maju 2006. Vajnhausine pesme "You Know I'm No Good" i "Rehab" pojavile su se u njujorškoj radio-emisiji i izazvale pravi bum.

Usledio je album "Back to black", sa 11 pesama, koji ju je preko noći vinuo u sam vrh muzičke elite, a prodat je u neverovatnih 1,85 miliona primeraka i tako postao najprodavaniji album godine u Velikoj Britaniji. Ugledni časopis "Time" proglasio je "Rehab" najboljim hitom 2007. i obezbedio joj prestiž na američkom tržištu.

Sledeća numera koja je odjeknula bio je singl "Valerie" za koji je pevačica odnela pobedu u kategoriji "najbolje pesme godine".

Ejmi je postala svetska zvezda: sve oči bile su uprte u nju, holivudski glumci su je privatno angažovali, njeni CD-ovi su se masovno prodavali, a pevačica je imala konstantne turneje što je, pokazaće se, brzo uzelo danak.

Ejmi Vajnhaus, Amy Winehouse Foto: HADJ / Sipa Press / Profimedia

Nakon jednog njenog nastupa, 2007. godine, kritičar iz "Birmingham Mail" magazina napisao je sledeće:

- To je bila najtužnija noć u mom životu. Gledao sam superiorno talentovanog performera kako plače, tetura se na bini i psuje publiku. 

Ali, to nije bio kamen spoticanja u njenoj karijeri.

Diva je 2008. godine osvojila čak šest Gremi nagrada i tako ušla u "Ginisovu knjigu rekorda" kao najnagrađivaniji ženski perfomer britanskog porekla. 

Iste godine Vajnhaus je nastupala na britanskom kraljevskom dvoru i 90. rođendanu Nelsona Mendele.

Na trećem albumu je radila sa pauzama i, nažalost, nije stigla da ga završi.

- Pišem pesme o stvarima o kojima ne mogu privatno da pričam. To čini da se osećam bolje - pričala je.

Tokom kratke karijere osvojila je 23 prestižne nagrade.

Skandal u Beogradu

Ejmi je svoj poslednji nastup održala u Beogradu gde ju je publika izviždala, a domaći mediji "izrešetali".

Pojavila se u vidno pijanom stanju, nesposobna da se seti grada u kom je, tekstova pesama i imena članova benda.

Amy Winehouse, Ejmi Vajnhaus, koncert u Beogradu Foto: Milena Đorđević

Iako je pokušala da napusti binu, njeni telohranitelji joj to nisu dopustili, što je bila vidno potresna scena. Mediji i publika nisu imali milosti prema ženi koja se očigledno borila sa ozbiljnim problemima, iako su u dubini duše iskreno žalili što prisustvuju bespovratnom posrnuću dive božanskog talenta.

Privatan život

Ejmi se udala za Blejka Fildera 2007. godine i o njihovoj burnoj vezi je brujao svet. Često su bili fotografisani krvavi i u modricama - nisu skrivali ono što se događalo između njihova "četiri zida".

- Kada popijem, umem da ga isprovociram i istučem - govorila je Ejmi.

Njeni roditeji su tada javno izneli zabrinutost da bi njih dvoje mogli da izvrše samoubistvo. Filderov otac je ohrabrivao fanove "da bojkotuju Ejminu muziku", a Mič Vajnhaus je rekao "da to neće pomoći".

Blejk je završio u zatvoru nakon što je brutalno pretukao vlasnika paba, ali je slučaj ubrzo odbačen nakon što je, navodno, postignut "novčani dogovor". Ejmi je za vreme njegovog boravka u zatvoru viđena sa drugim muškarcem, te je tada Blejk podneo papire za razvod.

- Još uvek volim Blejka i želim da se preseli u moju novu kuću. Neću mu dozvoliti da se razvedemo. On je muška verzija mene i savršeni smo jedno za drugo - isticala je.

Bez obzira na to, razvod je okončan 16. jula 2009. godine.

Nakon toga Ejmi je bila u vezi sa britanskim piscem i rediteljem Regom Travisom od početka 2010. do svoje smrti. Prema izveštajima medija i biografiji koju je napisao njen otac "Emi, moja ćerka", Trevis i Vajnhaus su planirali da se venčaju i imaju decu.

- Znam da sam talentovana, ali nisam na ovoj zemlji da bih pevala. Tu sam da bih bila žena i majka koja brine o svojoj porodici. Volim svoj posao, ali on nije moj početak i kraj - svojevremeno je navodila diva.

Jačina poroka i fatalan kraj

Ejmi se od ranog tinejdžerskog doba borila sa mračnim mislima koje su je okupirale, iako im nije znala uzrok i povod.

- Od svoje šesnaeste godine se borim sa crnim oblacima iznad moje glave. Depresija me uvek prati, ali mislim da je tako za mnogo ljudi. Na lekovima sam već dugi niz godina - objašnjavala je.

Pevačica je bolovala od bulimije - opasnog poremećaja u ishrani, kao i zavisnosti od alkohola i narkotika. Hospitalizovana je mnogo puta, a adiktivne krize je pokušavala da prebrodi samopovređivanjem.

Psihijatri su nagađali da boluje od graničnog poremećaja, zbog čega joj je terapija bila često menjana - ukidana, pa ponovo uvođena. Iako je često boravila u klinikama za borbu protiv zavisnosti, odbila je kontinuiranu psihoterapiju.

- Duboko verujem da ako ti sam sebi ne možeš da pomogneš, niko ne drugi ne može. Ja moram da kažem: "Ne želim više ovo da radim" - navodila je.

Ali, nije rekla.

Ejmina pluća su pred kraj njenog života radila samo 70 odsto, a doktori tvrde da je to posledica konstantne teške konzumacije narkotika. Dijagnoza je bila reverzibilna pod uslovima da odustane od zloupotrebe, i fatalna ako nastavi - kako je, nažalost, i bilo.

U vreme smrti ona je, navodno, bila "skinuta sa svih narkotika", ali je konzumirala alkohol. Telohranitelj ju je pronašao bez pulsa, ispred tv-a, sa bocom votke pored kreveta.

U krvi je imala pet puta više promila od dozvoljene legalne granice, ali njen brat Aleks smatra da je bulimija "ono što ju je okončalo".

- Njeno telo je bilo toliko slabo i izmučeno... Da je bila fizički jača, pregurala bi apstinencijsku krizu - naveo je.

Preminula je 23. jula 2011. i sahranjena je u krugu najbližih. S obzirom na to da je u vreme smrti imala samo 27 godina dospela je na listu čuvenog kultnog fenomena zvanog "klub 27"  koji broji sve umetnike tragično preminule u ovoj, kako se smatra, rizičnoj godini života.

- Ejmi je bila diva kočijaških usta sa obe noge čvrsto na zemlji, sirovog talenta i jako, jako slabe samokontrole - opisao ju je "Newsweek",  a prenosi "Wikipedia".

Manje je poznato da je Ejmi tokom svog života bila veliki filantrop, te je većinu svog bogatstva poklanjala u dobrotvorne svrhe, učestovavala u raznim protestima i borila se za bolja ljudska i životinjska prava.

I kao što je u svojoj čuvenoj pesmi "Back to Black" napisala: "Rekli smo zbogom rečima, umrla sam već hiljadu puta", tako je i njen odlazak sa ovog sveta samo fizički, dok talenat i muzičko nasledstvo napravljeno u rekordnom roku nastavlja da živi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na aukciji haljinica u kojoj je poslednji put Ejmi Vajnhaus izašla pred publiku u Beogradu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Z

    11. jun 2023. | 19:28

    Narkomanka najobičnija. Pišite više o normalmim ljudima.

    Podelite komentar