• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Beatris Vud: Žena koja je inspirisala svaranje Rouz, junakinje "Titanika"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Obe su bile slobodoumne, nesvakidašnje za svoje vreme

  • 1
Titanik Foto: Tanjug/AP/Paramount Pictures

Film "Titanik" Džejmsa Kamerona je izmišljena ljubavna priča smeštena na tragičnom putovanju iz 1912. godine, ali Rouz koju je glumila Kejt Vinslet delimično je zasnovana na stvarnoj osobi.

Izmišljena Rouz i realna junakinja Beatris Vud imaju štošta zajedničko.

Beatris Vud rođena je 3. marta 1893. godine. Bila je američka umetnica, grnčarka,  uključena u avangardni pokret u Sjedinjenim Državama. Osnovala je i uređivala časopise "The Blind Man" i" Rongwrong" u Njujorku sa francuskim umetnikom Marselom Dišanom i piscem Henri-Pier Rošeom 1917. godine.

Bogatstvo i ljubav prema umetnosti

Baš kao i Rouz, Beatris je poticala iz bogate, tradicionalne američke porodice i strastveno se interesovala za umetnost. Dok Rouz ljubav prema umetnosti pokazuje sakupljanjem slika i poziranjem za akt, Beatris je i sama bila umetnica, specijalizovana za apstraktnu umetnost i avangardu, koja je takođe uključivala glumu i keramiku.

Vud je studirala umetnost i pozorište u Parizu. Učila je sve, od slikanja, preko glume, grnčarije do pisanja romana, dok Rouz deluje kao neko ko je više zainteresovan za umetnost nego što je potpuno posvećen tome, da od toga zarađuje za život.

Vud i Rouz bi se mogli opisati kao progresivni likovi. Umetnost Beatris Vud bila je kontroverzna i šokantna za njenu eru, a čak i u njenim poznim godinama. Bila je personifikovana kao buntovnički duh, a Rouz je izrasla iz senke konzervativnog vaspitanja i postala nezavisnija osoba.

Rouz je posmatrala one nižeg društvenog položaja kao jednake; bolje ih je upoznala na brodu, izrazila je zabrinutost zbog nedostatka čamaca za spasavanje . Kako se Rouzina priča u Titaniku nastavila, njen pogled na život se menja. U poređenju sa svojom majkom, Rouz je bila mnogo naprednija žena.

Ljubav koja obeleži život

Uz sve njihove sličnosti, međutim, postoje i velike razlike između Beatris Vud i Rouz, pre svega činjenica da Vud zapravo nikada nije bio na "Titaniku".

Ipak, putovala je u inostranstvo, po Evropi i širom Severne Amerike, Indija joj je obogatila život.

Njena najdublja indijska veza bila je ljubavna afera koja je parirala "Titaniku". Zaljubila se u indijskog naučnika, ali znala je da njegovi konzervativni roditelji nikada neće odobriti taj izbor. Ipak, dva puta se vraćala u Indiju da ugrabi trenutke sa njim.

Nakon što je poslednji put napustila Indiju 1972, dobila je telegram od svoje ljubavi. Do kraja života ga je znala napamet, mogla je da ga citira.

Dok je Beatris Vud volela mnoge muškarce tokom svog života, od kojih su joj mnogi slomili srce, nijedna od figura iz njenog života nije sasvim u skladu sa Dikaprijevim likom Titanika i njegovom tragičnom smrću.

Slobodoumna priroda

Najistaknutija zajednička nit između Rouz i Beatriče je neustrašivo slobodoumna priroda. Čak i pre susreta sa Džekom, Rouzina želja da se oslobodi i doživi avanturistički život umetnosti, kulture i istraživanja je jasna. Beatris Vud je uradila upravo to tokom svojih 105 godina i verovatno je živela upravo onakav život kakav bi Rouz želela nakon što je izgubila Džeka.

Uprkos tome što je inspirisala "Titanikovu" Rouz, Beatris Vud nije bila zainteresovana da mnogo priča o toj temi pre svoje smrti u 105. godini. Godinu dana pre njene smrti, Vud je dala redak intervju, za "Firstpost", ali je više bila zainteresovana za razgovor o njenom vremenu u Indiji i učešću u raznim umetničkim trijumfima. Vud čak tvrdi da nikada nije gledala film Džejmsa Kamerona uprkos tome što joj je on lično dostavio kopiju, rekavši da je prekasno u životu da bi bila tužna.

Romantični život Beatris Vud nije bio tako dramatičan kao onaj iz Rouzine priče iz "Titanika", ali je svakako bio zanimljiv.

- Nikad se nisam udavala za muškarce koje sam volela, nikad nisam volela muškarce za koje sam se udala - izjavila je Beatris, a prenosi "Screenrant.com".

Nikada se nije vratila u Indiju i provela je ostatak života u Kaliforniji, proživljavajući Indiju kroz svoje sarije. Imla ih je oko 20.

Beatris Vud je preminula 1998. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana Kvržić putuje oko sveta i cilj joj je da obiđe celu Zemlju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • ЈАја

    23. jun 2023. | 20:20

    Текст вам је добар , тема је небитна ! Пишите и снимајте о нашим храбрим женама кроз историју , да се не забораве !

    Podelite komentar