• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Životna priča "čelične ledi": Odbijali je jer nije "previše lepa", a onda je 21 put nominovana za Oskara

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona je jedna od najpoznatijih glumica svetske kinematografije

  • 1
Meryl Streep, Meril Strip Foto: Profimedia/Todd Wawrychuk / Zuma Press

Na današnji dan rođena je jedna od najuticajnijih žena Holivuda bez koje svet glume ne bi bio ono što jeste. Meril Strip je živa legenda i danas puni 74 godine, a ovo je njena životna priča.

Meri Luiz Strip rođena je 22. juna 1949. godine u Samitu, a još kao dete je pokazivala talenat za glumu i pevanje.

Prvi aplauz publike dobila je na školskoj božićnoj predstavi kada je na francuskom otpevala numeru "Sveta noć" i imala je samo 12 godina.

Od Ružnog Pačeta do Oskara

Glumica je odgajana prilično konzervativno i pohađala je versku školu Bernars. Posle završene škole, odlazi na koledž, na odsek za glumu, gde je diplomirala 1971. godine, piše "Filmustage".

Njeno školovanje tu nije stalo, te odlučuje da na prestižnom Jejlu upiše magistraturu, a posle toga dobija uloge u nekoliko njujorških predstava.

Nakon uspešno odigranih predstava, Meril nastupa na Brodveju u komediji "Srećan kraj", a početkom 1976. godine dobija želju da igra i u filmovima i prijavljuje se na kasting za film "King Kong".

Međutim, bila je odbijena za ulogu, a kao razlog su naveli da nije "dovoljno lepa". Srećom, ovo je nije obeshrabrilo, te na sledećem kastingu dobija svoju prvu filmsku ulogu u drami "Džulija".

Sledeće godine dodeljena joj je sporedna uloga u Oskarom nagrađenom ostvarenju "Lovac na jelene" i to zahvaljujući njenom vereniku Džonu Kazalu. Bila je nominovana za nagrade BAFTA, Zlatni globus i Oskar u kategoriji najbolje sporedne uloge.

Uskoro je za rolu u televizijskom serijalu "Holokaust" dobila Emi. Samo godinu dana posle toga osvojila je i prvog Oskara, ali ulogom u filmu "Mostovi okruga Medison" osvaja srca publike.

Tragično završena ljubavna priča

Iako vam Džon Kazale možda nije poznato ime, ako ste gledali "Kuma", "Pasje popodne" ili "Lovaca na jelene", bez sumnje ćete prepoznati njegovo lice.

Kazale i Strip su se upoznali 1976. godine u teatru gde su zajedno igrali u komadu "Mera za meru". Desila se romansa, te su Džon Kazale i Meril Strip postali više od kolega.

Oboje su bili ludo zaljubljeni jedno u drugo, a Kazale ju je čak zaprosio.

Pre nego što su uopšte stigli da isplaniraju venčanje, Džonu je dijagnostikovan rak kostiju i to u terminalnoj fazi. Umro je u 43. godini života, piše "Reelrundown".

Miran život sa suprugom i četvoro dece

Nakon Kazaleove smrti, glumica se iselila iz njihovog stana, jer joj je bilo previše teško da sama boravi u njemu.  Tada je počela potraga za novim stanom, te je njen brat zatražio pomoć svog prijatelja, vajara Dona Gamera.

Don je počeo da gaji emocije prema Meril, te su posle izvenog perioda započeli vezu. Posle samo nekoliko meseci veze Meril i Don su 1978. godine napravili skromno venčanje u domu njenih roditelja.

Meril Strip i Suprug Foto: Jennifer Graylock / ddp USA / Profimedia

Meril i Don imaju četvoro dece: Henrija Vulfa, Mejmi, Grejs i Luisu Gamer.

Afera koja je uzdrmala njen brak

Krajem 2013. godine je objavljena neautorizovana biografija glumca Džeka Nikolsona, u kojoj je pisalo da je imao aferu sa Meril.

Naime, autor Mark Eliot tvrdi da su se Nikolson i Meril upustili u romansu tokom snimanja filma "Čelični korov" iz 1987. godine. Mediji su u to vreme pisali da je Meril izbacila Džeka iz svoje hotelske sobe i zaklela se da je to njihov prvi i poslednji zajednički film, jer ne može da trpi Nikolsonove nasrtaje. Glumica je ove novinarske napise kasnije demantovala i već sledeće godine s njim snimila film "Čelični korov".

"Đavo nosi Pradu" i "Čelična ledi" 

Meril u filmu "Đavo nosi Pradu" tumači lik Mirande Pristli i ovo je jedna od njenih najpopularnijih uloga. Za ovu ulogu je nominovana za Oskara, a izjave iz ovog filma smatraju se važnim delom pop-kulture.

Lik Margaret Tačer u filmu "Čelična ledi" Meril je odglumila tako da se ova uloga i dan-danas smatra jednom od njenih najboljih izvedbi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • stojadin pavlovic cole

    22. jun 2023. | 09:55

    De niro i Meril najbolji su. Brando mozda veci bio ali to je taj uzi krug. Naravno i Al.

    Podelite komentar