• 0

Vreme čitanja: oko 9 min.

Tragičan život Džudi Garland: Zvezda u raljama Holivuda

Vreme čitanja: oko 9 min.

Žena koja je podlegla pritiscima rane slave i surovosti filmske industrije

  • 0
Džudi Garland Foto: Wikimedia/Clarence Sinclair Bull - Metro-Goldwyn-Mayer publicity photographer

Ona je Frensis Etel Gam, poznata i kao Džudi Garland - američka glumica, pevačica i plesačica. Iako je kritički hvaljena za mnoge različite uloge tokom svoje karijere, ostala je najupamćenija po svojoj ulozi Doroti Gejl u filmu "Čarobnjak iz Oza".

Međunarodnu slavu stekla je kao glumica u muzičkim i dramskim ulogama i kao umetnica na koncertnoj sceni. Poznata po svojoj svestranosti, dobila je Oskara za mlade, Zlatni globus i specijalnu nagradu Toni. Garland je bila i prva žena koja je osvojila Gremi nagradu za album godine, za svoj snimak uživo iz 1961. pod nazivom "Džudi u Karnegi Holu".

Počela je da nastupa kao dete sa svoje dve starije sestre, u vodvilj grupi "The Gumm Sisters", a kasnije je potpisala ugovor sa Metro-Goldvin-Maier kao tinejdžerka, za koje je snimila više od dvadeset filmova. Pritisci rane slave uticali su na njeno fizičko i mentalno zdravlje od vremena kada je bila tinejdžerka, godine koje je provela pod stalnom kritikom filmskih rukovodilaca koji su verovali da je fizički neprivlačna i koji su manipulisali njenim izgledom na ekranu.

Džudi Garland Sestre Gam / Foto: Wikimedia

To je dovelo do toga da kao odrasla žena upotrebljavala drogu i alkohol, ima finansijske probleme i duguje stotine hiljada dolara zaostalih poreza. Njen doživotni poremećaj upotrebe supstanci na kraju je doveo do njene smrti od slučajnog predoziranja barbituratom 1969. godine, u 47. godini.

Garland je, kako prenosi "Vikipedija", rođena kao Frensis Etel Gam 10. juna 1922. u Grand Rapidsu u Minesoti. Bila je najmlađe dete Etel Merion i Frensisa Aventa „Frenka“ Game. "Beba", kako su je zvali roditelji i sestre, delila je porodični njuh za pesmu i igru. Prvi put se sa dve godine pridružila svojim starijim sestrama Meri Džejn "Suzi" Gam i Doroti Virdžiniji "Džimi" Gam na sceni očevog bioskopa tokom božićne predstave. Sestre Gum su tu nastupale narednih nekoliko godina, uz pratnju majke na klaviru.

Porodica se preselila u Lankaster, Kalifornija, u junu 1926, nakon glasina da je njen otac imao homoseksualne sklonosti. Frenk je kupio i vodio pozorište u Lankasteru, a Etel je počela da upravlja svojim ćerkama i radi na tome da ih uvede u filmove.

Sestre su napredovale i stigle do nastupa u Čikagu, kao "Glum sestre", a potom su se preimenovale u "Garland", po dramskom kritičaru Robertu Garlandu. Grupa se raspala do avgusta 1935. godine, kada je Suzan Garland odletela u Nevadu da se uda za muzičara Lija Kana.

Iste godine u septembru, Džudi i njen otac otišli su na audiciju u MGM Studio, gde je odmah dobila ugovor. Ali Studio nije znao šta da radi sa njom - sa trinaest godina, bila je starija od tradicionalne dečje zvezde, ali premlada za uloge odraslih. I njen fizički izgled nije bio tipičan, jer je bila visoka svega 151 centimetar, sa izgledom slatke "devojka iz komšiluka", što nije bilo tipično za glamurozni Holivud u to vreme.

Džudi Garland Foto: Wikimedia/Clarence Sinclair Bull - Metro-Goldwyn-Mayer publicity photographer

I sama je bila zabrinuta zbog svog izgleda jer je išla u školu sa pravim lepoticama tog vremena - Avom Gardner, Lanom Tarner, Elizabet Tejlor...

- Džudi je u to vreme bila veliki uspeh, ali ona je bila Ružno Pače... Mislim da je to imalo veoma štetan efekat na nju dugo vremena. Mislim da je trajalo zauvek, zaista. Njenu nesigurnost je pogoršao stav šefa studija Majera, koji ju je nazvao svojim „malim grbavcem“ -  rekao je Čarls Volters, koji je režirao niz njenih filmova.

Oblačili su je u običnu odeću i haljine za devojčice, terali su je da nosi proteze za zube i gumirane diskove da bi preoblikovala nos.

Pri udarac doživela je 16. novembra 1935, kada je imala 13 godina, kada je primila vest da joj je preminuo otac. To ju je razorilo.

Njen prvi dugometražni film bio je "Parada svinjske kože", muzička komedija o fudbalu, ali je veću pažnju MGM-a privukla kada je pevala na rođendanskoj zabavi Klarka Gejbla. Studio je tada odlučio da je "upari" sa Miki Runijem u nizu filmova koji su tada bili poznati kao "mjuzikli u dvorištu".

O tom periodu Garlandova svedoči da su njoj, Runiju i drugim mladim izvođačima stalno prepisivali amfetamine da bi ostali budni i da bi bili u toku sa mahnitim tempom snimanja jednog filma za drugim. Kasnije je negodovala zbog užurbanog rasporeda i verovala je da joj je MGM ukrao mladost. Runi je, međutim, negirao da je njihov studio odgovoran za njenu zavisnost.

Studio je pritom stalno zahtevao od Garlandove da bude na dijeti. Služili bi joj samo činiju supe i tanjir zelene salate čak i onda kada bi naručila običan obrok. To sve je ostavilo dubok trag u njoj do kraja života, i uprkos uspešnoj karijeri i nagradama, uvek je zahtevala stalno uveravanje da je talentovana i privlačna.

Kada je napunila 16 godina, 1938. godine dobila je ulogu mlade Doroti Gejl u "Čarobnjaku iz Oza" u kojem je ispevala pesmu "Iznad duge", kasnije izglasana najpoznatijom filmskom muzičkom numerom svih vremena.

Film je bio ogroman uspeh, ali preskup, zbog čega je bio finansijski gubitak. Garlandova je za tu ulogu dobila Oskara za mlade i postala jedna od svega dvanaest osoba u istoriji kojoj je ikada uručena ta nagrada.

Džudi Garland Džudi Garland kao Doroti u filmu "Čarobnjak iz Oza" (1939) / Foto: Wikimedia/CBS Television Network

Prvu "odraslu" igrala je sa 16 godina u flimu "Mala Neli Keli" . Uloga je za nju bila izazov, jer je od nje zahtevano da koristi akcenat, da ima prvi poljubac za odrasle i jedinu scenu smrti u njenoj karijeri. Ona je za to vreme i privatno doživela svoju prvu ozbiljnu romansu sa vođom benda Artijem Šoom, ali ju je on napustio.

Sledećnu vezu imala je sa muzičarem Dejvidom Rouzom, koji ju je zaprosio na njen 18. rođendan, ali je Studio ekspresno intervenisao jer je on bio oženjen sa glumicom i pevačicom Martom Rej. Garlandova je našla utehu u aferi sa tekstopiscem Džonijem Merserom, ali nakon što se Rouz razveo, ipak se udala za njega 1943. godine. Brak je trajao manje od godinu dana.

Za to vreme imala je i dva abortusa, 1941. godine tokom afere sa Rouzom i 1943. kada je zatrudnela sa Tajronom Paueromom. Majka i Studio su intervenisali u oba slučaja.  Garlandova je imala kratku aferu sa filmskim rediteljem Orsonom Velsom, koji je u to vreme bio oženjen Ritom Hejvort.

Njeno prvo "glamur" pojavljivanje na velikom platnu bilo je filmu "For Me and My Gal" (1942), gde je nastupila sa Džinom Kelijem, a jedan od najuspešnijih filmova bio je "Meet Me in St. Louis" (1944). Jedan od prvih filmova u njenoj karijeri koji joj je dao priliku da bude atraktivna glavna dama.

Tokom snimanja filma Garland i Mineli su imali početni sukob, ali su uskoro stupili u vezu i venčali se 15. juna 1945. godine, a 12. marta 1946. rođena je ćerka Lajza Mineli. Par se razveo do 1951. godine.

Usledio je niz filmova sve dok u aprilu 1948, tokom snimanja, Garlandova nije doživela nervni slom, kada je smeštena u privatni sanatorijum. Uspela je da završi snimanje, ali je u julu imala  prvi pokušaj samoubistva, napravivši manje posekotine na zglobu sa slomljenim staklom. Provela je dve nedelje na lečenju u psihijatrijskoj bolnici u Stokbridžu.

Kada se oporavila, snimila je veoma profitabilan film "Uskršnja parada" 1948. godine sa Fred Asterom, što je Studio video kao svoju šansu i odmah upario u novi projekat. Međutim, to je bilo previše za glumicu. 

Posle suspenzije vraćena je u jesen 1948. kako bi zamenila trudnu Džun Alison u muzičkom filmu "Good Old Summertime" u kojem je debitovala i njena ćerka Liza.

Međutim, već na sledećem filmu problemi su se nastavili, počela je da kasni na set i ponekad se nije pojavljivala. Lekari su je u to vreme podvrgnuli elektrokonvulzivnoj terapiji depresije, zbog čega je otpuštena sa filma. Primljena je još jednom u bolnicu, u kojoj se odvikla od lekova i nakon nekog vremena mogla je normalno da jede i spava.

Već u jesen 1949, prenosi "Biography", vratila se na set u Los Anđelesu, gde je ubrzo, kako bi smršala, počela da pije pilule i stari dobro poznati obrazac ponašanja se vratio. Da bi "izvukli" film, rečeno joj je da na kraju uradi numeru "Get Happy", što je bila ujedno i poslednje snimanje za MGM. Posle poslednjeg otpuštanja sa filma, ona je razbijenom čašom okrznula vrat i napravila ranu za koju joj je bio potreban samo flaster, a tadašnja javnost je obaveštena da je pokušala da se ubije.

Bozicna prica, džudi garland, Meet Me in St. Louis Praznični film / Printskrin: YT/ Turner Classic Movies

Nakon njenog drugog pokušaja samoubistva, Bing Krosbi, znajući da je depresivna i da joj ponestaje novca, pozvao ju je u svoju radio emisiju – prvu u novoj sezoni – 11. oktobra 1950. Dok je stajala drhteći od straha i u histeriji, rekla je da ne ide tamo na scenu jer će svi želeti da vide njene ožiljke.

- Odjednom sam znala da je ovo početak novog života... Holivud je mislio da je moje vreme prošlo, a onda je došla divna prilika da se pojavim u London Paladiumu, gde mogu iskreno da kažem da je Džudi Garland ponovo rođena - izjavila je jednom prilikom.

Dok su se nagrade nizale, Garland se razvela od Minelija. i  8. juna 1952. udala za Sidnej Lufta, svog menadžera turneje i producenta, sa kojim je dobila dvoje dece, glumicu Lornu Luft i sina Džoija Lufta.

U Holivud se vratila da bi snimila filma "Zvezda je rođena" (1954), ali je ubrzo počela sa starim ponašanjem, što ju je dovelo u sukob sa ovom kućom za koju više nikad nije radila. Za ulogu je dobila nominaciju za Oskara. Njena karijera nakon toga sastojala se od svetski poznatih koncerata, televizijskih emisija, nastupa u Las Vegas... Početkom 1960. je potpisala ugovor sa Random House da napiše autobiografiju, ali je nikada nije završila.

Džudi Garland Garland, Din Martin i Frenk Sinatra (1962) / Foto: Wikimedia/CBS Television

Imala je i svoj Šou Džudi Garland, koji je ukinut nakon svega jedne sezone. Nakon tog fijaska, odlučila je da se vrati sceni i turnejama.  Za to vreme, Garland imala je šestomesečnu aferu sa glumcem Glenom Fordom koju je on prekinuo kad je shvatio da holivudska diva želi da se uda za njega.

Godine 1963. Garlandova je tužila Sidni Luft za razvod na osnovu mentalne okrutnosti. Takođe je tvrdila da ju je on više puta udario dok je pio i da je pokušao silom da joj oduzme decu. Podnela je zahtev za razvod od Lufta u nekoliko navrata, čak i još 1956. godine, ali su se svaki put pomirili.

I turneje su postale preteške za ovu iscrpljenu ženu. U Australiji 1964. godine nastup, u Melburnu je počeo sa sat vremena zakašnjenja, a kada se konačno pojavila, najverovatnije pijana, gomila od 7.000 ljudi ju je izviždala, zbog čega je pobegla sa bine posle 45 minuta. U isto vreme udala se za promoter ove turneje Marka Herona, ali kako nije bila zvanično razvedena od Lufta zakonski su se venčali još jednom tek 14. novembra 1965, i razdvojili pet meseci kasnije.

Paralelno, zbog lošeg menadžmenta, glumica je ostala bez novca i velikog poreskog duga, zbog čega je u očajanju prodala svoj dom. Do početka 1969. njeno zdravlje se pogoršalo i nastupala je u noćnom klubu u Londonu za 2.500 funti nedeljno.

Poslednji koncert je održala u Kopenhagenu tokom marta 1969. godine. Tada se udala i za svog petog i poslednjeg muža, menadžera noćnog kluba Mikija Dinsa. Već 22. juna iste godine pronađena je mrtva u kupatilu svoje iznajmljene kuće u London, a kao uzrok smrti navedeno je "neoprezno samopredoziranje" barbiturata.

Nakon što je njeno telo balsamovano i obučeno u sivu svilenu haljinu koju je nosila na poslednjem venčanju, njeni posmrtni ostaci su preneseni u Njujork 26. juna 1969, gde je oko 20.000 ljudi stajalo u redu da joj oda poslednju počast.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona