• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Varis Dirije: Pustinjski cvet koji je iskusio sakaćenje, postao model i borac za devojčice sličnih sudbina

Vreme čitanja: oko 7 min.

Dirije je živela u harmoniji sa lavovima, žirafama, zebrama i drugim divljim životinjama. Odatle, posle sakaćenja vagine i nakon što ju je zaprosio 60-godišnjak, posle bega od porodice i dolaska u London stigla je do svetskih modnih pista, ali nikada nije zaboravila na sve one devojčice kojima se i dan-danas događa ono što je obeležilo njen život

  • 0
Waris Dirie Foto: PEER GRIMM / AFP / Profimedia

Varis Dirije je supermodel sa pričom o uspehu poput nijedne druge.

Rođena je u nomadskoj porodici 1965. godine u regionu Galakaja, Somalija, pustinjskom predelu na granici sa Etiopijom.

Sa pet godina je pretrpela nehuman postupak sakaćenja ženskih genitalija (FGM). To je nemedicinska praksa koja namerno uklanja spoljne ženske genitalne organe, često sa ozbiljnim posledicama po zdravlje, kao što su problemi sa seksom, mokrenjem, menstruacijom, trudnoćom i još mnogo toga.

Sa 13 godina, Varis je pobegla iz prinudnog braka sa muškarcem koji je mogao da joj bude deda. Nakon avanturističkog bekstva, stigla je u London sa svojim rođacima i radila kod njih kao kućna pomoćnica.

Nakon što je radila i u jednom poznatom lancu restorana brze hrane u Londonu, Dirije je postala međunarodni supermodel u Njujorku, Parizu i Milanu. Radila je kao glumica, čak se pojavila u filmu o Džejmsu Bondu, a zatim je napisala bestseler o svom životu. Ona sada koristi svoju platformu da govori o svom ličnom iskustvu i bori se sa FGM širom sveta, osnivajući Desert Flower Foundation 2002.

Beg iz Somalije

Ni satovi ni kalendari nisu korišćeni među narodom Darud u Somaliji, kulturi u kojoj je Dirije odrasla. Rođena je, prema njenom najboljem nagađanju, 1965. Njeno ime znači "pustinjski cvet", što je postalo i naslov njene prve knjige. Članovi njene porodice su bili nomadski stočari, živeli su u kolibi od trave koju bi selili sa mesta na mesto na leđima kamile svakih nekoliko nedelja dok su tražili novu zemlju za ispašu za svoje krdo životinja.

- Sva deca u mojoj porodici čuvala su životinje. Počeli smo da pomažemo čim smo mogli da prohodamo - rekla je Dirije za "Mirror", a prenosi "Biography.jrank.org".

- Do svoje šeste godine bila sam odgovorna za odvođenje stada od oko 60 ovaca i koza u pustinju na ispašu. Uzela bih svoj dugi štap i krenula sa svojim stadom, pevajući im svoju malu pesmu da ih vodi.

Dirije je živela u harmoniji sa lavovima, žirafama, zebrama i drugim divljim životinjama. Iako je njihov život bio jednostavan, Dirijeva porodica je bila bogata po somalijskim standardima, jer su njihova stada bila velika.

- Još uvek se sećam svakog detalja. Još se sećam bola, Bože moj, bola. Ali nisam se pomerila ni za inč. Htela sam da mama bude ponosna na mene - izjavila je Dirije.

Roditelji su joj rekli da ima "loših stvari" između nogu i da ih moraju ukloniti. Na neki način, međutim, Dirije je imala sreće; procene sugerišu da jedna od četiri devojčice umre tokom postupka, što je uobičajeno u delovima Afrike i praktikuje se u 28 zemalja širom sveta. Za dve njene sestre i dve njene rođake, procedura je bila fatalna  i to je sve vreme mučilo Varis dok je nedeljama ležala i oporavljala se, sa spojenim nogama.

Dirije nije krivila svoju majku što je dozvolila sakaćenje, jer je porodici rečeno da "'Kuran' to zahteva". Obrezivanje žena se praktikuje i u islamskoj i u hrišćanskoj kulturi, ali zapravo ni "Kuran" ni "Biblija" uopšte ne pominju tu intervenciju.

Kada je imala oko 13 godina, Varisin otac je objavio da joj je pronašao muža, 60-godišnjeg muškarca koji ju je kupio po ceni od pet kamila.

- Zamišljala sam svoj život sa starcem u nekom izolovanom pustinjskom mestu. Ja radim sav posao dok on šepa okolo. Ja podižem četiri ili pet beba nakon njegove smrti, jer u Somaliji se udovice ne udaju ponovo.

Tako je Dirije, tvrdoglava devojka od samog početka, krenula hodajući kroz somalijsku pustinju, bez jasne ideje kuda ide. Devet dana kasnije, nakon što se odbranila od pokušaja silovanja od strane vozača kamiona udarivši ga kamenom u glavu i nakon što ju je zamalo pojeo lav, stigla je u somalijski glavni grad Mogadišu. Tamo je locirala rođake i uspela da preživi.

U Mogadišu Dirije je radila kao zidar. Tada je saznala da je jedan od njenih ujaka imenovan za ambasadora Somalije u Britaniji, a kada je rekao da bi mogao da je zaposli kao kućnu pomoćnicu, ona je iskoristila priliku. Stigavši u London, prvi put je videla sneg, toalete i pokretne stepenice.

Dok se njen ujak spremao da se vrati u Somaliju, sakrila je pasoš u bašti i rekla mu da ga je izgubila. Ostala je u Engleskoj, a žena iz jedne nevladine organizacije joj je pomogla da dobije posao ribanja podova u restoranu brze hrane. Upisala se na noćne časove i naučila da razume, čita i piše engleski. Kada je imala 20 godina, podvrgnuta je operaciji da joj se vrati otvor vagine, koji je prethodno bio ušiven.

Izazovna karijera u modelingu

Njen život je dobio još jedan neverovatan preokret kada ju je modni fotograf Terens Donovan primetio kako radi u restoranu i dao joj svoju vizit-karticu, sugerišući joj da se okuša u manekenstvu. U to vreme nije razumela šta on govori, ali kako joj se engleski poboljšavao, pročitala je karticu i saznala da joj nudi put u profesiju kojom je krenula i Iman, somalijski model, njen idol.

Kada joj je rečeno da skine gornji deo odeće na svom prvom snimanju, strčala je iz zgrade, ali Donovan je dokazao kao profesionalac i postao joj je dobar prijatelj, pa su pronašli zajednički jezik i tako je dobila nekoliko visokoprofilnih manekenskih poslova, uključujući jedan za "L'Oreal" kozmetiku i još jedan za popularni kalendar koji je izdala firma za gume.

Pojavila se na pistama modnih revija i dobila ulogu u "The Living Daylights", koji je delimično snimljen u Maroku, a zadivila je filmske ekipe tako što je ušla i zauzela drugo mesto u trci kamila sa nekoliko arapskih muških džokeja koji su bili angažovani kao prepirci.

Međutim, uprkos ovom uspešnom početku, Dirije je imala problema da nađe posao u Britaniji zbog dugotrajnih predrasuda prema crnim manekenkama. Osim toga, u srcu je ostala nomad i nastavila je da se seli sa jednog mesta na drugo svakih nekoliko godina u naredne dve decenije. Tako se 1988. preselila u Njujork. Modelirala je za "Revlon" kozmetiku, koja ju je svojevremeno proglasila za najlepšu ženu na svetu.

Zagovornica ženskih prava

Tokom svog boravka u Sjedinjenim Državama, Dirije je počela da govori o tome šta je doživela kao dete. Prema njenom sajtu, prvi reporter kome se poverila bila je Barbara Volters. Dirije je rizikovala govoreći o sakaćenju genitalija, jer su neki islamski fundamentalisti taj postupak smatrali svetim.

- Razgovarati o tome je loše kao trčati gola Petom avenijom - navela je.

Ali njena priča je izazvala međunarodno interesovanje za ovu temu. Iako joj je bilo teško da govori o svojim iskustvima, Dirije nije izbegavala eksplicitne opise sakaćenja genitalija.

Dirije je 1997. godine sa Ketlin Miler objavila knjigu "Pustinjski cvet: Izvanredno putovanje pustinjskog nomada". Opisana kao autobiografski roman, knjiga prati događaje iz njenog detinjstva i uspona do međunarodne slave. Knjiga je prevedena na glavne međunarodne jezike, dobro se prodavala u mnogim zemljama i donela joj je značajan publicitet. U Nemačkoj je bila 120 nedelja na listi bestselera. Pevač Elton Džon izabrao je ovu priču za svoj film, ali se planovi nikada nisu ostvarili.

Ubrzo nakon što se knjiga pojavila, Dirije je postala portparolka kampanje Ujedinjenih nacija protiv obrezivanja žena i odustala je od karijere modela. Njena zvanična funkcija bila je specijalni ambasador za ženska prava u Africi.

U filmu "Pustinjski cvet" igra je Lia Kebede iz Etiopije koja je kao i ona ambasadorka UN za žene i devojčice u Africi.

Dirije je napisala još dve knjige. "Pustinjska zora", odnosila se na njeno putovanje u Somaliju 1998. godine, gde je zatekla svoju porodicu uglavnom uništenu građanskim ratom u zemlji. Uprkos prekidu koji je nastao nakon braka koji joj je ugovorio, njen otac joj je rekao da je ponosan na ono što je postigla.

"Deca pustinje" preusmerila je temu na islamske žene u Evropi koje su iskusile sakaćenje genitalija, oko 500.000 je bilo u opasnosti, prema Dirije, posebno u Nemačkoj i Holandiji.

- Živela sam na Zapadu više od 20 godina i znala sam da se ovaj zločin dogodio ovde pre nego što sam uopšte počela da istražujem sve to za svoju novu knjigu - rekla je za "Telegraph".

- Stvari će se promeniti, bilo da se radi o mom životu ili sledećoj generaciji.

Porodica iz Somalije je danas redovno posećuje, ali Varis o tome ne želi da govori. Odnos sa konzervativnom majkom opisala je u knjizi "Pismo mojoj majci".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tamara Klarić za Ona.rs: "Ako promeniš samo jedan život, promenio si svet zauvek"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona