• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najlepša Beograđanka koja je osvojila srce Miloša Crnjanskog: Sve je počelo sa belim šeširićem

Vreme čitanja: oko 5 min.

Bila je tajnovita žena, a noći je provodila slušajući napisane reči svog dragog, koje je do smrti napamet znala

  • 0

Srce pesnika i pisaca je uvek bilo enigma, ali su se iz njega rađala najlepša dela na papiru.

Miloš Crnjanski je poznati književnik, koji je stvorio jedna od najznačajnijih dela naše književnosti. Iako su njegova dela pripadala svima, njegovo srce je pripadalo samo jednoj dami.

Stasanje u jednu od najlepših devojaka Beograda

U Užicu je bračni par Dobrosav Ružić i Olga Pišteljević, 17. decembra 1894. godine dočekao najstariju ćerku.

Po rođenju je dobila ime Vida i bila je okružena ljubavlju porodice. Otac joj je bio profesor biologije, književnik, novinar, narodni poslanik, ministar, državni savetnik i bliski prijatelj Kralja Petra I Karađorđevića. Ali sve te funkcije se nisu poredile sa funkcijom jednog tate, koji je dočekao sa svojom voljenom i druge ćerke. Kada je imala tri godine, sa porodicom se doseljava u Beograd, gde je započela jedan fin život. Međutim, vreme rata se okomilo na sve, pa tako i na njih.

Vida je stasala u pravu lepoticu i kao mlada devojka odlazi sa majkom i sestrama u Kruševac, zbog ratnog stanja, dok je otac poslat u logor Neižder, a brat Jovan na put prelaska Albanije. Nakon što je prešao Albaniju uspešno, Jovan je poslat na školovanje u Francusku, ali Vidin otac umire 1918. godine, po dolasku iz logora.

Posle rata, Vida se vraća studiranju na Beogradskom univerzitetu. Stasala je u pravu lepoticu, kojoj su na dlanu svoja srca nudili mnogi udvarači. Dok je studirala, brigu o njoj je preuzeo njen stric Žarko, koji je u to vreme bio poznati novinar, ali je za Vidu imao stroga pravila. Međutim, sudbina je svoje poteze osmislila na drugačiji način.

"Zauzeto? Pa za mene, naravno!"- početak večne ljubavi

Na studijama upoznaje ambicioznog, učenog i svestranog književnika - mladog Miloša Crnjanskog. Pisca je upoznala na času istorije na beogradskom Filozofskom fakultetu. Čuvajući mesto za prijateljicu, položila je svoj šešir na susednu stolicu. Videvši Vidu, koja je tada važila za jednu od najlepših Beograđanki, Crnjanski je oštro odlučio da sedne baš pored nje. Prišao je, zanemareći njen zbunjeni pogled i njene pokušaje da se objasni. Njenu zatečenost prekinula je nonšalantna replika mladog gospodina: "Zauzeto? Pa za mene, naravno!".

Šaljiv pristup i udešen stas mladog Crnjanskog osvojili su Vidu i ubrzo je zaljubljenost počela da cveta između njih dvoje. Ipak, prepreka je bila porodica Ružić, koja je imala planove za najstariju ćerku. Njen stric je planirao da Vidu uda za jednog oficira i bio je veliki protivnik ljubavi pesnika i svoje bratanice.

Iako su pretnje strica bile veoma oštre, mladi par nije odustajao od ljubavi. Zbog te upotnosti, Vidin stric je u nekoliko navrata "počastio" Crnjanskog batinama.

Kada je uvidela da se zahuktava još jedna velika svađa i da porodicu nije lako namiriti, odlučila je da naprasno otputuje za Pariz. Prativši je na voz koji će je odvesti stotine kilometara od njega, Miloš daje reč svojoj voljenoj Vidi da će joj pisati. Zbog svoje nepromišljenosti i neukrotive naravi, mladić nije uspeo da ispuni to obećanje, jer je po povratku sa stanice stavio kuću na prodaju, kako bi krenuo za Vidom.

U rekordnom roku prodaje kuću i ostavlja sve što ima. Dan nakon njenog odlaska, putnik voza sa istom putanjom bio je Miloš.

Književniku i svom voljenom sašila je krila kojima je poleteo u svet cenjenih

Miloš i Vida venčali su se 1921. godine i od tada gospođa Crnjanski svom izabraniku ostaje verna saputnica. U inostranstvu su živeli dugi niz godina nakon rata, ali se u Srbiju nikada nisu mogli vratiti, pogotovo jer je Miloš bio protivnik vladajućeg režima Josipa Broza Tita. Preselivši se u London, nastavljaju skroman zajednički život. Miloš je radio kao knjigovođa obućarske radnje, dok je vida počela da šije haljine za lutke. U Londonu su živeli 25 godina, uz finansijske uspone i velike padove, ali je podjednako teško bilo živeti u strahu zbog vrebanja službe za emigrante.

Vida je jedno vreme nosila teret glavnih prihoda, ali je podržavala svog voljenog u stvaranju novih i kasnije velikih dela. Noći je provodila slušajući napisane reči svog dragog i znala je svako delo, poneko čak i napamet.

- Ja šijem da biste vi pisali, jedna vaša rečenica više vredi od 100 mojih lutaka - napisala je Vida svom voljenom, prenosi "011info.com".

I Crnjanski je svojoj izabranici uzvraćao beskompromisnu ljubav. Uprkos tome, umela ga je katkad na ulici zateći u društvu nepoznatih dama:

- On zastane, uplaši se, a ja samo mahnem rukom, znam da će doći kući. Posle mi sve ispriča. Bio je pravi kicoš i ženskaroš - napisala je jednom prilikom o navikama voljenog supruga.

Miloš Crnjanski Miloš Crnjanski / Foto: Narodna biblioteka Srbije

O Vidi su govorili da je bila tajnovita žena i da joj se emocije nisu mogle pročitati. No, oni koji su je poznavali, govorili su o njenoj snazi i plemenitosti, kao i da je imala sličan karakter kao i njen suprug, samo blažu narav. Uvek se Milošu obraćala sa poštovanjem i sa "Vi". Oni koji su poznavali bračni par, nisu ih mogli zamisliti negde jedno bez drugog. Dokaz o tome da ih je samo smrt mogla rastaviti, to je i učinila nakon 65 godina braka. 

Smrt i neostvarena želja

Konačno, 1965. godine bračni par se vraća u Beograd. Miloš 12 godina kasnije Miloš u 84. godini, počinje da odbija hranu. Po svedočenjima njegovih prijatelja, nekoliko trenutaka pred smrt ponavljao je kako bi želeo, kada tome bude vreme, da njegova Vida počiva pored njega. Poslednji put izgovorivši njeno ime, preminuo je 30. novembra 1977. godine. 

Sa poslednjim novcem, Vida podiže zadužbinu Milošu Crnjanskom. Kao i njena večna ljubav, ona je u svom testamentu iskazala želju da bude sahranjena kraj supruga. Deset meseci kasnije, izgovorila je stihove Miloševe pesme "Lament nad Beogradom":

A kad mi glas i oči dah upokoje, ti ćeš me, znam, uzeti u krilo svoje - to su bile poslednje reči pre nego što je sklopila oči poslednji put.

Njihova ljubav bila je priča večne ljubavi pesnika i njegove muze. Ipak, njihove želje da budu sahranjeni zajedno nisu ispunjene, jer je Miloš sahranjen u Aleji zaslužnih građana, dok je Vida sahranjena u porodičnoj grobnici, navodi "Pokreni.rs".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Govorimo poezijom: ''Život'' Miloš Crnjanski

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona