• 1

Vreme čitanja: oko 6 min.

Život Lane Del Rej: Borba sa mentalnim poremećajima, antifeminizam i vanvremensko umetničko stvaralaštvo

Vreme čitanja: oko 6 min.

Diva koju je časopis "The Rolling Stone" proglasio "najvećim tekstopiscem 21. veka", godinama se bori sa depresijom i poremećajima u ishrani, o čemu iskreno govori kroz svoje pesme

  • 1
Lana Del Rej Lana Del Rey Foto: Tanjug/AP/Chris Pizzello

Lana Del Rej, žena melanholičnog, dubokog, setnog glasa, obeležila je poslednju deceniju svojim kreativnim stvaranjem.

Ona je više od pevačice; Lana je kompozitor, tekstopisac, performer i predstavnik imidža jednog davno zaboravljenog vremena. Ona je umetnica koja svoju muziku stvara, ali i živi.

Svaka njena numera je autobiografska, što joj daje dodatnu težinu. Depresija, buntovništvo, poroci, ljubav prema starijim muškarcima, disfukcionalnost porodičnih odnosa..., sve su to teme koje se prožimaju kroz note i liriku maestralnih dela ove žene.

S druge strane, Lana je izrazito povučena žena koja sebično čuva svoju privatnost daleko od očiju javnosti, bez ijednog skandala, te se mnogi pitaju koja priča stoji iza njene umetnosti.

Problematično odrastanje i ulazak u svet muzike

Elizabet Vulridž Grent je najstarije dete tekstopisca Roberta Inglanda Grenta i izvršnog direktora Patriše En Pat.

Iako škotskog porekla, porodica se često selila, a najduže su se zadržali u Njujorku. Lana je odmalena počela da peva u horu, ali je već pri upisu u srednju školu počeo da se ispoljava njen problematični karakter. Naime, ona je jednom prilikom izjavila "da ju je majka poslala na rehabilitaciju kada je imala samo 14 godina".

- Moji su me poslali prvo na odvikavanje od alkohola, pa zatim u internat. Imala sam samo 14 godina, govorila je Grentova.

Ona ističe da je detinjstvo provela opsednuta smrću, te su joj te misli u ranom dobu kreirale jaku anksioznost.

- Obuzimala me je činjenica da će svi koje volim, pa i ja, jednom umreti. Roditelji su mislili da je to neka vrsta filozofske krize, ali bilo je više od toga, jer me je odvuklo u alkoholizam i duboku depresiju - isticala je.

Nakon dobijene diplome iz filozofije, počela je da radi kao konobarica i da svira gitaru. Tada su reči krenule "da izlaze iz nje"; pisala je svaki dan, a potom osnovala mini-bend "Liz Grent i fenomeni".

Prvi album snimila je između 2005. i 2006. godine, ali je odbila da ga objavi; on je, međutim, 2012. "procurio" u javnost.

- Ušla sam u muzičku industriju, jer sam bila usamljena. Nisam imala mnogo prijatelja, pa sam se nadala da ću upoznati ljude koji vole slične stvari - navodila je Lana.

Rađanje Lane Del Rej

U periodu kad je snimila demo "Kill Kill" koji joj je otvorio vrata velike muzičke produkcije, radila je u zajednici za beskućnike i zavisnike od opijata.

Ime "Lana Del Rej" inspirisano je glumicom Lanom Tarner i limuzinom "Ford Del Rei". Pod tim pseudonimom izbacila je čuvena dva hita "Video Games" i "Blue Jeans". Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je video-spot za ove pesme snimila sama, svojom kamerom.

"Video Games" postala je preko noći najslušanija pesma na društvenoj mreži "Youtube".

- Objavila sam te pesme, jer su mi bile drage. Nisam očekivala bilo kakav uspeh - govorila je za "Observer".

Album "Born to die", objavljen 2010. godine, izbio je na prvo mesto svih bilbord lista; prodat je u  3,5 miliona primeraka, što ga je učinilo petim najprodavanijim albumom u Americi.

Lana je potom krenula da ređa hitove, a sledeći singl "Ride", koji je najavio album "Paradise", doneo joj je još veći uspeh, ali i neke kritike.

Naime, lirika pesama, kao i kontekst video-spotova, nazivani su "antifeminističkim i duboko mazohističnim". No, to nije sprečilo publiku širom sveta da bude opčinjena numerama ove žene.

"Paradise" joj je obezbedio Gremi nominaciju za "najbolji pop album godine", i tako je devojka koja je do pre dve godine pevala u klubovima, odjednom postala svetski priznat i nagrađivan izvođač.

Zatim je 2013. usledila kruna njene karijere: "Young and beautiful" koju je snimila za film "Veliki Getsbi", i "Sumertime sadness", stavile su je na tron muzičke scene, sa još dve Gremi nominacije.

Lana Del Rej Foto: Profimedia

Sledeće godine objavila je umetnički album "Tropical", a filmska industrija joj je još jednom poklonila poverenje. Naime, Lana je otpevala numeru "Once upon a dream", snimljenu za kultni film "Grdana" u kom glumi Anđelina Džoli.

Odmah potom je objavila još jedan album "Ultraviolence" koji je bio prošaran mračnim tekstovima i još mračnijim notama, ali veoma prihvaćen i hvaljen od publike.

Ta ista 2014. bila je izrazito plodonosna godina za pevačicu, jer je otpevala još jedan hit - "Big Eyes" za istoimeni film Tim Bartona. Nominacije su nastavile da se nižu, ali je Gremi izmicao.

"Honeymoon" je izašao 2015. godine.

- Ja sam prvenstveno tekstopisac, pa tek onda pevačica. Godinama su mi govorili da je moja muzika previše mračna i psihotična, te se nisam nadala uspehu. Ali mislim da ako si rođen umetnik. ne možeš da pobegneš od toga, samo moraš da se boriš da to postanes, a potom i ostaneš - pričala je Lana, a prenosi "Americansongwriter".

Diva se potom okrenula malo blažem pop zvuku, te je 2017. objavila album "Lust for life", na kojem je sarađivala sa tadašnjim dečkom, popularnim izvođačem, Vikendom.

Zatim je usledilo umetničko delo "Norman F**king Rockwell", za koje je dobila još dve nominacije za Gremija.

Lana Del Rej Insert iz filma "Norman Fu**ing Rockwell" / Printskrin: YouTube/Lana Del Rey

Čuveni fudbalski klub Liverpul ukazao joj je čast i angažovao je za dokumentarac "End of the storm", u kom je otpevala njihovu vanvremensku numeru "You'll never walk alone".

Zatim je zajedno sa Majli Sajrus i Arijanom Grande snimila "Don't call me an angel", soundtrack za treći nastavak filma "Čarlijevi anđeli", a pesma je dostigla zlatni status u čak pet država.

Radovi ove žene su mnogobrojni, te ćemo samo još izdvojiti objavljene albume "Chemtrails over the Country Club", "Blue Banisters" i "Did you know there's a tunel under Ocean Blv", kao i knjigu poezije "Behind the Iron Gates - Insights from an Institution".

Priznanja i dobro čuvana privatnost

Holivudska diva je trenutno verena sa Evanom Vinikerom, a iako su je povezivali sa mnogim muškarcima iz sveta šou-biza, ona je uvek mudro ćutala o svom privatnom životu.

Na meti kritika bila je zbog iznenadnog dobitka velikog broja kilograma, iako je više puta izjavljivala kako se godinama bori sa bulimijom.

Lana Del Rej inspiracija je ženama širom sveta, te iako se njena muzika smatra "iskonskom promenom u pop zvuku", mnogi misle da je poruka koju šalje štetna po stanje žena u društvu.

Za mene, feminizam nije zanimljiv koncept. Više me zanima nauka, šta će se desiti sa našim intergalaktičkim mogućnostima. Za mene je prava feministkinja žena koja radi tačno ono što želi. Ako je moj izbor da, ne znam, budem sa puno muškaraca, ili ako uživam u toksičnoj vezi, ne mislim da je to nužno antifeminističko. Sve što sam pisala bilo je autobiografsko, više kao neka lična analiza, a ne poruka koju šaljem mladima - isticala je.

No, ona je žustro kritikovala Donalda Trampa i njegovu želju da okonča mogućnost kiretaže.

"Vašington post" je od svih muzičara jedino naveo Del Rej na svojoj listi "Decenija uticaja". "Gardijan" je proglasio Lanu "obeležjem pop zvezda", a "Roling Stoune" magazin ju je proglasio "najvećim američkim tekstopiscem 21. veka", prenosi "Wikipedia".

- Moja ambicija je da živim život iskreno i časno. Želim da imam nade, iako se često pitam zašto smo svi mi uopšte živi - poručila je Lana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srpkinja zablistala na crvenom tepihu: Nina Seničar privukla pažnju među holivudskim zvezdama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Maja

    4. jul 2023. | 11:45

    Obožavam Lanu. Potpuno je drugačija, posebna, mistična i jednostavno divna ♥️

    Podelite komentar