• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Njenu ruku nudili su Nikoli Tesli, ali je srce pripadalo Lazi Kostiću: Život Lenke Dunđerski

Vreme čitanja: oko 5 min.

Dama o kojoj su napisani najlepši stihovi Laze Kostića

  • 0
Lenka Dundjerski Foto: Arhivska fotografija

U srcu Vojvodine, raskošnim odajama dvorca Fanfast, nekada je šetala porodica Dunđerski.

Lazar Dunđerski bio je imućni proizvođač i trgovac žitom, a kasnije i možda najmoćniji Srbin u Austrougrarskoj monarhiji. Sa suprugom Sofijom Georgijević je imao jedanaestoro dece, od kojih je živo ostalo samo njih šest. Od šestoro dece, posebnu je pažnju dobila njihova najmlađa ćerka Jelena.

Ona je pri rođenju u Srbobranu 21. novembra 1870. godine, dobila je nadimak Lenka, po kom su je prepoznavali ljudi širom zemlje. Svojom životnom pričom, Lenka je nadmašila popularnost porodice, te je i dan-danas najpoznatije ime porodice Dunđerski.

Rođena u imućnoj porodici Dunđerski, Lenka je imala privilegiju da odrasta u okruženju koje joj je omogućilo obrazovanje i razvijanje empatije. Mezimica i ponos svoje porodice, pokazivala je svestranost i ambicioznost prema različitim stvarima.

O njenom početnom školovanju se malo zna. Ali, mladu Lenku su ispratili na školovanje takozvanih engleskih gospođica u Budimpešti, a kasnije i u Višem ženskom vaspitnom zavodu u Beču.

Bogatstvo je nesebično delila sa svetom

Lenka je za čas stasala u pravu lepoticu. Imala je raskošnu kosu smeđe ili pak plave boje, kako neki navode, i plave oči. Vitkog stasa, umiljata i prava dama, kako je se sećaju. Odmalena je volela zabave, pozorišta i koncerte, koje je mogla da posmatra iz sedišta pozorišta u velikim gradovima širom Evrope. Između putovanja, vreme je provodila čitajući, ali i jahanju. Lenka je bila pravi obožavalac konja, te su joj sati odlazili u druženju sa njima po ergeli.

Odmalena je volela svoju poslugu, ali je ona jedna od retkih u porodici koja nije bila "gordak", kako je navodila njena posluga. Pamte je po njenoj prirodnosti i po tome što je bila izuzetno darežljiva. Naime, kada se govorilo o Lenki, nikada se nije izostavljalo da je volela da pomaže siromašnima i da ljude nagrađuje bogato. Lenka je život gledala kroz valutu sreće.

Lenka Dunđerski Foto: Arhiva

Kao mlada devojka pokazala je  veliko interesovanje za humanitarne radove. Njena svest o nepravdi i siromaštvu u društvu podstakla ju je da se aktivno uključi u različite dobrotvorne inicijative. Sa samo 19 godina, osnovala je prvu žensku filantropsku organizaciju u Srbiji pod nazivom "Srpsko žensko društvo". Ova organizacija imala je za cilj pružanje pomoći socijalno ugroženim osobama i pružanje podrške obrazovanju žena, što je bilo revolucionarno za to vreme.

Njen humanitarni rad nije bio ograničen samo na organizovanje pomoći i donacija. Lenka Dunđerski je bila izuzetno aktivna u terenskom radu, posećujući siromašne i bolesne ljude, decu bez roditeljske brige i sve one koji su se nalazili u nevolji. Njena saosećajnost i ljubaznost osvajali su srca mnogih, a ona je stekla poštovanje i poverenje celokupne srpske zajednice.

U godinama koje su sledile, Lenka je proširila svoje humanitarne aktivnosti, a njena organizacija postala je poznata po pružanju pomoći u mnogim segmentima društva. Ona je osnovala sirotišta, bolnice i škole, pružajući obrazovanje i negu onima kojima je to bilo najpotrebnije. Njeno čovekoljubiva dela obuhvatala su i pružanje podrške umetnicima i intelektualcima, doprinoseći razvoju kulture i nauke u Srbiji

Isidora Sekulić je jednom ispričala da je naišla na Lenku u Novom Sadu i da je imala veoma interesantan prikaz njenog karaktera i prirode. Naime, Isidoru umalo nije pregazila kočija, sa dva velika i jaka konja. Međutim, kočijom je upravljala Lenka, što je bilo nespojiva situacija u to vreme.

Nikola Tesla kao zamena za nesuđenu ljubav

Na velikom imanju u Čelarevom je uživala, naročito leti. Tamo je ponovo srela, ovoga puta kao devojka zanosne lepote, poznatog pesnika i pisca Lazu Kostića. Trideset godina stariji od 21-godišnjakinje, pesnika je oduševila najmlađa ćerka njegovog višedecenijskog prijatelja. Intelekt i načitanost Laze privukli su mladu Lenku i uživali su u prisustvu jedno drugog.

Međutim, prepreke poput razlike u godinama i prijateljstvo sa Lenkinim ocem, uglednim trgovcem, opasno su se okomile na platonsku ljubav njih dvoje. Borba razuma i osećanja, pogotovo kod već zrelog i odraslog čoveka, igrala je ključnu odluku da se udalji od Lenke. Laza je, bežeći od njenih očiju, pokušao da je uda za jednako dostojnog i umnog Nikolu Teslu.

Emocija protiv koje nije mogao, naterala ga je da se oženi jednom bogatom i starijom damom, Julijanom Palanački. Voleo ju je, ali kao čoveka. Romantičnih emocija i trenutaka na vidiku, a iako je to Julijana znala, pristala je da  ostane uz svog Lazu. Ubrzo, Laza se venčao Julijanom.

umrlica lenka dundjerski Umrlica Lenke Dunđerski / Foto: Istorijski zabavnik

Jedno mlado srce, poput Lenkinog, koja tek spoznaje korake ljubavi, bila je to bol sa kojom je i preminula. Nepuna dva meseca kasnije, te 1895. godine u Beču umire Lenka. Datum njenog rođenja, pa tako i smrti nikada nije konkretizovan. Neki veruju da je rođena 21. novembra i da je istog dana i umrla, samo 25 godina kasnije. To je navodio i Laza Kostić u svojim pisanjima.

Smrt i enigma koja ostaje

Ipak, velika je enigma bila kada su "ustanovili" da je umrla 13 dana nakon rođendana, od tifusne groznice. Drugi navode da je od bola i tuge za nesuđenom ljubavlju, odlučila da se otruje i tako završi "agoniju".

Njen nesuđeni dragi je tada boravio u Krušedolu, kada je do njega došla vest o smrti mlade Lenke. Prema nekim navodima, vest ga zatiče u Veneciji, na bračnom putovanju.

U pismu Julijani on nije umeo da sakrije tugu i očaj.

- Ni rođena sestra jedinica nije mi bila milija od nje. Možeš misliti kako mi je. Crn mi je ceo svet - pisao je Laza.

Nikoli Tesli je javio koju je sudbinu Lenka doživela, uz napisane reči: "Eto, to je Vaša nesuđenica! Meni je bila kao rođena sestra".

Lenka je bila lik mnogih pesnikovih dela, kao prava muza. Pesmu "Santa Maria della Salute" posvećuje njoj skoro 14 godina nakon njene smrti, prenosi "Ekas.rs"

Laza i Lenka sada imaju spomenike koji gledaju jedno na drugo, a njihova ljubav ostala je kao nešto neobično, a tako čisto. Srce jednog pesnika i ljubav jedne mladosti. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Izložba Zlatne niti ćirilice u Muzeju Vuka i Dositeja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona