• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Zvali su je "Nepotopiva gospođica", a nosi tragične priče sa Titanika i druga dva broda: Život Vajolet Džesop

Vreme čitanja: oko 5 min.

Životna priča iz čamca broj 16

  • 0

Vajolet Džesop je zanimljiv karakter u istoriji ranih godina 20. veka. Ovu damu prati neverovatan splet nesreća, iz kojih je poput čelične žene, izašla samo sa sećanjima na velike brodove. Ovo je priča o nepotopivoj dami.

"Borba" sa tuberkulozom u mladosti i put ka velikim brodovima

Rođena 2. oktobra 1887. u blizini Baije Blanke u Argentini, Vajolet Konstans Džesop je bila najstarija ćerka irskih imigranata Vilijama i Ketrin Džesop.

Bila je prvo od devetoro dece, od kojih je šestoro preživelo. Veliki deo svog detinjstva provela je brinući se o svojoj mlađoj braći i sestrama, što joj je kasnije preraslo u želju da se time bavi.

U detinjstvu se veoma razbolela od, kako se pretpostavlja, tuberkuloze, koju je preživela uprkos predviđanjima lekara da će njena bolest biti fatalna, jer se tada znalo samo za takav završetak borbe sa ovom bolešću.

Sa 16 godina Vajolet je ostala bez oca, koji je umro zbog komplikacija usled operacije i njena porodica se preselila u Englesku. Tamo je upisana u manastirsku školu i brinula se o svojoj najmlađoj sestri dok je njena majka bila na moru, radeći kao stjuardesa. Težak je bio period bez glave porodice, ali se vredna i marljiva Vajolet borila svim snagama da pomogne svojoj porodici.

Nije prošlo mnogo kada joj se i majka razbolela, a Vajolet je tada odlučila da napusti školu i krene majčinim stopama, radeći kao stjuardesa. Kao mlada i dopadljiva devojka, morala je da se oblači mnogo ozbiljnije, ali i neupadljivo, kako bi je zaposlili.

Sa 21 godinom je prvi put zaplovila kao stjuardesa na "Orinoku" 1908. godine.

"Olimpik"

Već 1911. godine, mlada Vajolet počinje da radi kao stjuardesa na brodu "Vajt Star Olimpik".

"Olimpik" je bio luksuzni brod koji je bio najveći civilni brod u to vreme. Ona je na brodu bila 20. septembra 1911. godine, kada je ovaj veličanstveni brod krenuo iz Sautemptona u Engleskoj  i sudario se sa britanskim ratnim brodom. Iako je bilo stravično iskustvo, nije bilo žrtava, a uprkos šteti, brod je uspeo da se vrati u luku bez potonuća. Vajolet o ovom iskustvu nije želela da govori, pa ni u svojim memoarima.

Violet Jessop, Džesop Foto: mediadrumimages / The History Pr / Media Drum World / Profimedia

Nastavila je da radi na Olimpiku do aprila 1912, kada je prebačena na sestrinski brod, tada najluksuzniji i najveći - 'Titanik", "Nepotopivi brod".

"Titanik" i čamac broj 16

Uzbuđena što će raditi kao stjuardesa na ovom "brodu snova", 10. aprila 1912, sa 24 godine se ukrcala na brod koji će je zabeležiti među zvezde.

Četiri dana kasnije, 14. aprila, "Titanik" je udario u santu leda, ploveći Severnim Atlantikom i potonuo je oko dva sata i četrdeset minuta nakon sudara.

U svojim memoarima Vajolet je opisala kako joj je naređeno da se popne na palubu da posluži kao primer kako da se ponaša za one koji ne govore engleski, a koji nisu mogli da prate uputstva koja su im data. Gledala je kako posada utovaruje čamce za spasavanje. Kasnije joj je naređeno da uđe u čamac za spasavanje broj 16, a dok se čamac spuštao, jedan od Titanikovih oficira dao joj je bebu na čuvanje.

Sledećeg jutra, Vajolet i ostale preživele spaso je jedan brod i odvezli su ih u Njujork 18. aprila. Prema sećanju ove hrabre dame, dok je bila na brodu koji ih je spasio, žena, verovatno bebina majka, zgrabila je bebu koju je držala i pobegao plačući, ne rekavši ni reči.

Po dolasku u Njujork, vratila se u Sautempton.

"Britanik"

U Prvom svetskom ratu, bila je stjuardesa britanskog Crvenog krsta. Ujutro 21. novembra 1916. bila je na njihovom brodu "Britanik", mlađem "sestrinskom" brodu "Olimpika" i "Titanika", koji je pretvoren u bolnički brod.

Ubrzo, dogodila se neobjašnjiva eksplozija, a "Britanik" je u roku od 55 minuta potonuo u Egejskom moru. Čak 30 od 1.066 ljudi na brodu je stradalo za manje od sat vremena.

Britanske vlasti su pretpostavile da je brod ili bio pogođen torpedom ili da je pogodio minu koju su postavile nemačke snage. Čak su kružile teorije zavere koje sugerišu da su Britanci odgovorni za potapanje sopstvenog broda.

U velikoj ronilačkoj ekspediciji na olupini 2016. godine, utvrđeno je da je brod udario u duboku minu. To je prikazano u dokumentarnom filmu "Misterija Britanika".

Violet Jessop, Džesop Foto: mediadrumimages / The History Pr / Media Drum World / Profimedia

Poziv sa "Titanika" u danima penzije

Vajolet ni tada nije odustala od svoje profesije i vratila se da radi za istu kompaniju 1920. godine. U međuvremenu je prešla na druge kompanije, da bi se na kraju ponovo zaposlila na velikim brodovima iste kompanije, čiji  su bili "Olimpik" i "Titanik". Obišla je svet na svojim idućim krstarenjima.

Sa 36 godina se udala se za Džona Džejmsa Luisa, kolegu sa palube. Luis je služio na brodovima, među kojima je i "Olimpik", što ih je povezalo nakon nesreće. Nažalost, brak je potrajao svega godinu dana.

Godine 1950. je život smestila u Grejt Ešfild, Safolk. Godinama nakon njenog penzionisanja, tvrdila je da je primila telefonski poziv, jedne olujne noći, od žene koja ju je pitala da li je spasila bebu u noći kada je "Titanik" potonuo.

- Da - odgovorila je ona.

- Ja sam bila ta beba - glas sa druge strane je rekao, nasmejao se i spustio slušalicu.

Njen prijatelj i biograf Džon Makston-Grem rekao je da su se najverovatnije neka deca u selu šalila sa njom. Ona je odgovorila: "Ne, Džone, nikada nikome nisam ispričala tu priču pre nego što sam ti sada ispričala".

Zapisi pokazuju da je jedina beba na čamcu za spasavanje broj 16 bio Asad Tomas, koji je predat Edvini Traut, a kasnije se ponovo spojio sa svojom majkom na Karpatiji.

Ostala je upamćena kao "Nepotopiva gosopođica". Vajolet umire 1971. u 83. godini, ostavljajući iza sebe velike priče i neverovatno sećanje na jednu fascinantnu ženu. Čini se da je ona bila određena da bude svedok svim onim nesrećama, koje su pričane po pretpostavkama, prenosi "Wikipedia.org".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otkriveni novi snimci čuvenog broda Titanik: Zavirite u najpoznatiju olupinu pod vodom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona