• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izabela Roselini: Odmalena u ožiljcima, sa 43 godine otpuštena jer je "prestara", danas uživa na svojoj farmi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bila je pravo oličenje lepote 80-ih godina

  • 0
Isabella Rossellini Foto: Manuele Mangiarotti/ipa-agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izabela Roselini je italijanska glumica, književnica i rediteljka, rođena u Rimu pre 71 godinu.

Odrasla je u porodici koja je bila bogata filmskim iskustvom, pa i ne treba da čudi zašto je odabrala baš glumu za svoj poziv. Ćerka je poznatih roditelja, švedske glumice Ingrid Bergman i italijanskog reditelja Roberta Roselinija. Ono što je manje poznato jeste da ima sestru bliznakinju po imenu Izota, od koje je starija 34 minuta, a pored nje i nekoliko polusestara i polubraće i sa očeve i sa majčine strane.

Detinjstvo

Odrasla je u Rimu kao i u glavnom gradu Francuske. Odmalena se borila sa raznim zdravstvenim problemima. Sa pet godina je operisala slepo crevo, a sa 11 joj je otkrivena skolioza. Zbog toga je morala da se podvrgne višemesečnom bolnom istezanju, imala je gips na celom telu i operaciji kičme. Nažalost, jedan deo njene potkolenice joj je stavljen u kičmu. Taj bolan i ružan period trajao je 18 meseci, a posle tolikih operacija ima ožiljke po leđima i na potkolenici.

Kao tinejdžerka, sa 19 godina, rešila je da okuša sreću na drugom kontinentu, pa odlazi u Njujork, gde je pohađala Finč koledž. Zbog tog odlaska i građenja karijere njena veridba sa piscem i filozofom Lučanom de Krešencom je raskinuta.

Tokom života u Americi, dok je studirala, morala je i da se sama izdržava, pa je radila kao prevodilac i televizijski reporter za italijansku televiziju RAI. Tako je upoznala reditelja Martina Skorcezea, za koga se kasnije i udala.

Svet filma

Debitovala je 1976. godine, kada je imala malu ulogu časne sestre u filmu "Pitanje vremena" u kom je igrala i njena majka. Ipak, najpoznatija je po filmu "Plavi somot" iz 1986. godine, kada je i postala, može da se kaže, i simbol lepote tog vremena.

Njena uloga u televizijskom filmu "Zločin veka" iz 1996. godine doneo joj je nominaciju za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu, ali je nije osvojila.

Manekenska karijera

Može se reći da je kasno počela da se bavi manekenstvom - sa 28 godina. Tada su je slikali za britanski i američki "Vog". I toliko su slavni fotografi sa kojima je radila bili očarani njom da je u Parizu u martu 1988. godine održana izložba posvećena njenim fotografijama, koja se zvala "Portret žene".

Ljubav prema manekenstvu uvela ju je u svet kozmetike, pa je tako 1982. godine postala ekskluzivni portparol francuskog kozmetičkog brenda "Lancome".

Nažalost, kako starimo tako se i naša koža menja, pa je "Lancome" rešio da je otpusti jer je "prestara" sa 43 godine, piše "Vanityfair.com". Ipak, sreća joj se opet osmehnula. Gospođa koja je 2016. godine izabrana za novu generalnu direktorku, kontaktirala je sa Izabelom i ponudila joj obnovu saradnje, ali sada je postala globalni ambasador ovog brenda. Interesantno je da tada imala 63 godine.

Izabelu često možemo čuti i u crtanim filmovima, pošto je čest narator u Diznijevim animiranim filmovima.

Veliki je humanitarac

Izabela je uključena i u napore očuvanja društva i planete. Ona je predsednica i direktorka Fondacije "Hauard Gilman", vodeće institucije fokusirane na očuvanje divljih životinja, umetnosti, fotografije i plesa. Ujedno, pored toga, bila je i član odbora Mreže za očuvanje divljih životinja, pa je zbog toga dobila 100.000 američkih dolara od Diznija kao pomoć u njenim naporima za očuvanje te dve organizacije.

Da je veliki ljubitelj životinja pokazuje i sledeći podatak: uključena je u obuku pasa vodiča za slepe, a i nacionalna je ambasadorka američkog fonda za UNICEF.

Buran ljubavni život

Kao što smo već napomenuli, bila je u trogodišnjem braku sa poznatim rediteljem Martinom Skorcezeom. Posle njega uplovila je u novu bračnu luku, ovog puta sa Džonatonom Videmanom. I taj brak je trajao koliko i prvi, s tim što je u ovom braku dobila ćerku Eletru.

Posle rastanka od Videmana, usvojila je sina Roberta.

Nakon dva braka, u dva navrata je bila u emotivnoj vezi sa Dejvidom Linčom (od 1986. do 1987. kao i od 1990. do 1991.), a bila je i verena za glumca Garija Oldmana od 1994. do 1996. godine.

Poliglota je, govori čak tri jezika: engleski, italijanski i francuski.

Objavila je i izmišljene memoare 1997. godine "Neki od mene", a potom i pet godina kasnije "Gledajući me" i 2006. godine "U ime oca, kćeri i svetih duhova: sećanje na Roberta Roselinija".

Kupila je farmu 90 kilometara od Long Ajlenda, gde ima životinje i proizvodi hranu kojom snabdeva lokalnu zajednicu, zajedno sa sinom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Mitić je zasijala u dve kombinacije: Modni editorijal bogatiji je za još jednu lepoticu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona