• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je bila Beti Ford, bivša prva dama: Zvali su je "borbena", lečila se od alkohola, a narod ju je obožavao

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bila je žena koja je hrabro koračala napred i pokazivala borbenost

  • 0
Betty Ford Foto: Everett Collection / Everett / Profimedia

Malo ko zna za život ove nekadašnje prve dame Sjedinjenih Američkih Država, Elizabete Beti Ford. Rođena kao najmlađa od troje dece i kao jedino žensko dete u porodici, uživala je u ljubavi dva brata.

Kada je imala osam godina, majka ju je upisala na ples koji je kod Beti razvio strast i tako odlučila da u njemu razvije svoju karijeru.

Sa samo 14 godina je počela da modelira odeću,ali i da mlađu decu podučava plesu poput fokstrota i valcera. Kada je bila u srednjoj školi, otvorila je svoju školu plesa, pa onda i nije čudo što je i diplomirala ples 1935. godine.

Nažalost, brzo ostaje bez oca za kojeg nikad nije utvrđeno da li se nezgoda sa trovanjem ugljen-monoksidom desila slučajno ili je bilo samoubistvo. Od tog trenutka njena majka preuzima svu brigu o porodici, što će se ispostaviiti kasnije da je formiralo Betino mišljenje za zalaganje o ravnopravnosti između žena i muškaraca.

Pre nego što se udala za Džeralda Forda, bila je u četvorogodišnjem braku sa Vilijamom Vorenom kojeg je poznavala od svoje 12 godine. Ipak, Beti je sreću pronašla 1974. pored budućeg predsednika Amerike sa kojim je dobila četvoro dece.

Njen suprug Džerald Ford nikada nije imao tendenciju da postane predsednik države, pa se samim tim ni Beti nije spremala da bude Prva dama. Krasila ju je spontanost i otvorenost, pa ju je narod zato i mnogo voleo.

Kraljica Elizabeta, Džerald Ford Foto: Tanjug/AP

Samo par nedelja nakon što je on došao na mesto predsednika, Beti je morala da ode na operaciju raka dojke. Javnost isprva nije bila upoznata sa njenim stanjem, ali kada su otkrili, ona više ništa nije htela da krije.

To je bio prvi put da je neka javna ličnost govorila o raku.

Medijima je uvek bila na rapsolaganju i otvoreno pokazivala kako izgledaju njihove odaje u Beloj kući, pa im je čak i dozvolila da uđu u njihovu spavaću sobu.

Jednom prilikom je govoreći o najmlađoj ćerki koja je u tom trenutku imala 18 godina, izjavila da ne bi bila iznenađena ako bi čula da je imala odnose. Ta njena rečenica je bila skandal među republikancima, dok je s druge strane više od polovine građana Amerike saglasno s njom.

Zbog svog zalaganja za prava žena, "Tajm" ju je nazvao "borbena prva dama". U jednom trenutku je bila popularnija od svog muža. U januaru 1976. godine urednici njujorške novinske službe, napisali su da je ona bila "jedna od najšarmantnijih i najpopularnijih prvih dama koja je ikada zauzela Belu kuću".

Nažalost, imala je ona i privatne probleme. Naime, 15 meseci posle izlaska iz Bele kuće, saopštila je javnosti da ide na lečenje od alkoholizma i zavisnosti od analgetika.

Kada je završila sa lečenjem, osnovala je svoj "Beti Ford centar", kako bi pomogla svima koji se muče sa sličnim problemima.

Na ulaski je znala da dočekuje zavisnike sa rečenicom "Dobar dan, ja sam Beti Ford, alkoholičarka i tabletoman", prenosi "vreme.com".

Bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država umrla je u Kliničkom centru Ajzenhauer u Palm Springsu, pet godina posle supruga, tačnije na današnji dan 2011. godine.

Sahranjena je pored njega na porodičnom imanju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tamara Klarić za Ona.rs: "Ako promeniš samo jedan život, promenio si svet zauvek"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona