Quantcast
 • 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko je Selma koju pesnik moli da se "ne naginje kroz prozor": Priča žene o kojoj je pevala cela Jugoslavija

, Ona.rs

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crveni koferčić jedne studentkinje - težak od previše snova ili patnje zaljubljenog pesnika?

 • 4

Kada pesnik zavoli, tada nastaju najlepši stihovi. Tako je Vlado Dijak napisao o jednu od pesama koju je pevala čitava Jugoslavija, jednoj ženi.

Jedan koferčić, jedan voz i jedna ljubav koja je živela samo u toj pesmi.

Grupa "Bijelo dugme" je 1974. godine objavila pesmu "Selma", samo pretpostavljajući da dama koju Vlado moli da se "ne naginje kroz prozor", zaista postoji negde u  velikoj Jugoslaviji.

I tako, izvodeći ovu pesmu na koncertima, pojavila se misteriozna Selma i otvorila srce grupi, koja je vladala muzikom naših prostora.

Selma Borić je rođena 1929. godine u Zenici u Bosni i Hercegovini, a srednju školu je pohađala u Sarajevu, živeći kod tetke.

Predivna priča muze i pesnika počinje 1945. godine, kada je Vladu prvi put ugledala u Butmiru, na nekakvom aeromitingu. Ona je sa drugaricama sedela u parku, na travi, dok je Vlado sa drugovima ležao preko puta. Kako prepričava Selma u emsiji "Osmi kat", tada je primetila kako je posmatra zaljubljeno, ali da nije prišao, već je "čupkao travu i gledao je nežno".

Posle toga, Vlado i Selma su se samo sretali u glavnoj ulici Sarajeva, gde su se mladi sastajali.

- Jednom me je sreo s koferom na staroj železničkoj stanici, pa mi je nosio kofer. To je bio jedan mali kofer tamnocrvene boje, koji mi je otac dao. Išli smo na stanicu i onda mi je pomogao da uđem u voz. Tako me je ispratio na fakultet, znajući da se neću često vraćati i ko zna kada će me ponovo sresti. U tom je vozu, baš u kabini gde sam bila, bio jedan polupan prozor, a on mi je onda, dok je stajao ispod tog prozora rekao: "Selma, ne naginji se kroz prozor"- ispričala je Selma.

Mnogo je prošlo od tada, a Vlado nikada Selmi nije rekao svoje prave emocije. Sledeći put su se sreli jednom na Cvetnom trgu, a malo kasnije je to shvatila iz pesme, koja je brzo prerasla u pravi hit.

Kada je 1975. godine "Selma" dobila svoju muziku i emotivno otpevana uz pomoć Željka Bebeka, tada je junakinja ove pesme prvi put čula za ove predivne stihove o njoj.

Ispričala je da je na poslu neko doneo članak o pesmi koja je "zavladala" i da se radi o jednoj "Selmi, koju moli da se ne naginje kroz prozor". Ove reči su bile dovoljne da prepozna sebe i jednu ljubav, koja se nikada nije dogodila i kako ona kaže: "Nismo se nikada ni poljubili".

Otišla je na koncert "Bijelog dugmeta" iste godine i uspela da dopre do grupe:

- Momci iz obezbeđenja me nisu pustili, a onda sam im objasnila zašto sam tu i zašto mi je bitno da ih vidim. Kada sam videla Bebeka, samo sam mu rekla: "Ja sam ta Selma" - ispričala je ona.

Selma je sa grupom otvarala koncerte, a sa Željkom Bebekom se družila. Malo nakon što je pesma izašla, Selma se rastala sa tadašnjim suprugom, govoreći da nije mogao da se nosi sa tim pritiskom. Uvek joj se u mislima javljao Vlado i žalila je što nije znala za njegove emocije, dok ju je ispraćao na voz.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek)

Kada je dobila vest da je Vlado umro, rekla je kako je i nešto u njoj umrlo:

- Kada je Vlada umro, nekako je to sve ostalo u prošlost i to mi je jako žao. A on je ostao deo mog života i moje mladosti - izjavila je.

U poslednjim godinama njenog života, izjavila je kako samuje:

- Samujem kao svaka starica. Retko putujem. Sve je manje onih ljudi s kojima sam provela život. Odem do dućana, popričam s poznanicima i to je sve - rekla je u razgovoru pre nekoliko godina.

Željko Bebek i ona su se ipak družili do njene smrti.

Vlado je napisao knjigu "Recite Selmi", a ona je 16 godina nakon njegove smrti, 2004. godine, objavila zbirku poezije "Selma putuje na fakultet".

Čuvena Selma je preminula u 92. godini 29. januara 2021. u Zagrebu, a možda je tada "otputovala" onome koga je godinama kroz ovu pesmu volela.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Željko Bebek: Ja ne slušam Mirine pesme, već njenu emociju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

 • Penzioner

  12. jul 2023. | 19:53

  Vrlo lep tekst ja ga čitam prvi put. Vraća me u mladosti sve i sve ono lepo što smo imali u mojoj domovini Jugoslaviji.

  17
  1

  Podelite komentar

 • Mm

  12. jul 2023. | 19:47

  Pisali ste o njo sto puta, kao da je sad ona pa toliko bitna.

  5
  27

  Podelite komentar