• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tejlor Svift: Upornost joj je jača strana, dobila ime po muškarcu, a 2019. oborila sopstveni rekord

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američka pevačica beleži odlične uspehe u svetu muzike

  • 0
Taylor Swift, Tejlor Svift Foto: Tanjug/AP

Tejlor Alison Svift (33) je američka pevačica i tekstopisac. Prepoznatljiva po pisanju pesama, muzičkoj svestranosti, umetničkom uticaju na muzičku industriju, smatra se jednom od istaknutijih kulturnih ličnosti 21. veka.

Otac Skot je berzanski broker, a majka Andrea je bila izvršna direktorka za marketing zajedničkih fondova. Ima mlađeg brata Ostina, koji se bavi glumom.

Zanimljivo je da je dobila ime po muškom izvođaču Džejmsu Tejloru.

Može se reći da je talenat za muziku nasledila od bake po majci, koja je bila operska pevačica. Ipak, bila je i član dečjeg pozorišta, imala je 11 godina kada je pevala pred košarkašku utakmicu.

Tokom njenog školovanja porodica se preselila u predgrađe Vajomisinga u Pensilvaniji, gde je i pohađala srednju školu. Kada je imala 13 godina, njeni roditelji su prodali imanje u Pensilvaniji i preselili se u Tenesi. Prve nastupe imala je u Nju Džersiju u lokalnom kafiću. Redovno je putovala u Njujork na časove glume i pevanja, ali kasnije se opredelila za pevanje. Uzor joj je Šanaja Tvejn.

Sa 14 godina prva napisana pesma

Kada je imala 12 godina, lokalni muzičar ju je naučio da svira gitaru, a on joj je i pomogao u prvim naporima da postane tekstopisac.

Profesionalno je počela da piše tekstove sa 14 godina, pa je i potpisala ugovor sa "Big Machine Records". Sa majkom je posećivala diskografske kuće i slala demo snimke kako bi prihvatili da snimi ploču, ali su je uvek odbijali.

Prodavši više od 200 miliona ploča, Svift je jedna od najprodavanijih muzičara, žena sa najviše strimova na Spotifaju i jedina koja ima pet albuma sa više od milion prodatih kopija u SAD.

Prema informacijama iz prošlog meseca, Forbs ju je "vrednovao" na 740 miliona dolara, što je čini najbogatijom muzičarkom u istoriji Amerike kao jedinim glavnim izvorom prihoda.

Takođe, četiri puta su je proglašavali za najplaćeniju muzičarku (2016, 2019, 2021. i 2022.), a pre sedam godina je bila najplaćenija slavna ličnost, što je Ginisova knjiga priznala kao najveću godišnju zaradu ikada za jednog muzičara. Sve to je nadmašila tri godine kasnije sa zaradom od 825 miliona dolara.

Ljubavni život

Imala je dosta emotivnih veza, a najduža je bila sa glumcem Džoom Alvinom, sa kojim je provela sedam godina.

Taylor Swift, Joe Alwyn, Tejlor Svift, Džoi Alvin Foto: Profimedia/The Image Direct / Tejlor sa dečkom Džoom Alvejnom

Pre njega je bila sa Brendonom Borelom, Semom Armstrongom, Džoom Džonasom, Lukasom Tilom, Džonom Majerom, Tejlorom Launterom, Tobi Hemingvejem, Džejkom Gilenhalom, Herijem Stajlsom, Konorom Kenedijem, Kelvinom Harisom i Tomom Hidlestonom.

Srećan broj 13

Suprotno normi, 13 joj je srećan broj. Ne samo da je rođena 13, već je njen prvi album postao zlatan posle 13 nedelja, a njena prva pesma imala je uvod od 13 sekundi, piše "Starsunfolded.com".

Prošle godine je postala počasni doktor likovnih umetnosti na Univerzitetu u Njujorku, gde su je predstavnici ovog Univerziteta opisali kao "jednu od najuspešnijih i najslavnijih umetnica svoje generacije".

Tokom dodele Gremi nagrada 2010, Tejlor Svift je postala najmlađa umetnica u istoriji koja je osvojila nagradu za album godine, za svoj drugi album "Fearless".

Za svoje albume "Speak Now" i "Red", Tejlor je postala prva žena koja je prodala više od milion primeraka dva albuma u ​​prvoj nedelji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako lako našminkati spuštene kapke: Lakim koracima do savršene šminke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona