• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Džejn Birkin: Žena velikog talenta po kojoj je nazvana čuvena luksuzna torba

Vreme čitanja: oko 4 min.

Poslednjih godina dobijala je godišnju uplatu za potrebe korišćenje svog imena, koje donira u dobrotvorne svrhe. U 2012. godini taj iznos je bio 30.000 funti

  • 0
Jane Birkin Foto: Norbert Gettschat / imago stock&people / Profimedia

Pevačica i glumica Džejn Birkin umrla je u 76. godini, javili su francuski mediji.

Englesko-francusku zvezdu, koja je inspirisala dizajnersku torbu "Hermes Birkin", u njenom domu je pronašao njen negovatelj.

Muzička i filmska karijera

Birkin je rođena i odrasla u Londonu, gde se pojavila kao zvezda u usponu na gradskoj filmskoj sceni 1960-ih. Preselila se u Pariz 1968. godine, a njen veliki uspeh stigao je kada je glumila zajedno sa francuskim zabavljačem Seržom Genzburom u filmu "Slogan".

Birkin je radila sa Genzburom tokom 1970-ih i, osvrćući se na 2013, ponizno je izjavila: "Bilo je veoma laskavo imati najlepše pesme, verovatno, na francuskom jeziku napisane za vas. Ali, koliko sam zaista talenta imala? Možda ne toliko".

Dok su se Birkin i Genzbur možda razišli 1980. nakon rođenja njihove ćerke Šarlot, kada je trubadurov problem sa alkoholom postao preveliki, njih dvoje su ostali prijatelji, a Genzbur je nastavio da piše pesme za nju do svoje smrti.

Čuvena je bila audicija za glavnu žensku ulogu u francuskom filmu "Slogan" iz 1969. godine i, uprkos tome što nije govorila francuski, dobila je tu ulogu i igrala zajedno sa Seržom Genzburom. Par je zajedno nastupio na tematskoj pesmi filma "La Chanson de Slogan" i nastavio da sarađuje još mnogo puta. Njen ulazak u muzičku industriju došao je kroz duet sa Genzburom iz 1969, "Je t’aime... moi non plus" (što znači "Volim te... ni ja tebe"). Tekst pesme je smatran toliko eksplicitnim da ga je Vatikan zabranio. Zabranile su ga radio stanice u Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji, međutim, postao je – u to vreme – najprodavaniji singl ikada za album na jeziku van engleskog.

Nakon što je završila snimanje "Kaleidoskopa", za stalno se preselila u Francusku i dobila ulogu u filmu "La Piscine" iz 1969. godine, što joj je pomoglo da ostane u Francuskoj jer je trebalo da se vrati u Englesku.

Napravila je kratku pauzu u glumi ranih 70-ih, ali se vratila 1973. da bi igrala ljubavnicu Brižit Bardo u "Don Huanu" ili "Da je Don Žuan žena". Iste godine je glumila zajedno sa Džoan Kolins i Kristoferom Lijem u horor filmu "Tamna mesta".

Birkin se pojavila u Genzburovom prvom filmu, "Je t'aime mon non plus" 1975. godine, koji je zabranjen u Velikoj Britaniji zbog ispitivanja intimne dvosmislenosti.

Kasnih 70-ih i ranih 80-ih, pojavila se u filmovima Agate Kristi "Smrt na Nilu" i "Zlo pod suncem". Za to vreme je takođe snimila niz albuma, uključujući "Amours des Feintes", "Lolita Go Home" i "Baby Alone in Babylone".

Kasnije je glumila u filmu "Merchant Ivory: A Soldier's Daughter Never Cries" iz 1998, "Merchant Ivory" iz 2002, "Merci Docteur Rey" iz 2002 i "Le Divorce" iz 2003.

Birkin je tokom godina nagrađivan brojnim priznanjima, uključujući OBE, francuski "Ordre National du Merite" i japanski Orden izlazećeg sunca, piše "Mirror".

Iako je duh vremena u koji je bila utkana možda bio i nestao, Birkin je nastavila da snima albume i glumi glavne uloge i na kraju održava svoje nasleđe. Čak i nakon što je pretrpela moždani udar u septembru 2021, nastavila je da ponovo bude prisutna u javnom životu.

Birkin je tokom svoje karijere izdala 14 albuma. Njen poslednji projekat "Oh! Pardon tu dormais…" (Oh! Izvinite, spavali ste…), izašao je 2020.

Slučajni susret u avionu i čuvena torba

Verovali ili ne, "birkin" torba sa istim imenom bila je proizvod slučajnog susreta. Godine 1981. sedela je pored "Hermesovog" izvršnog direktora Žan-Luja Dimasa na letu iz Pariza za London. Birkin, koja je u to vreme bila majka dvoje dece, požalila se Dumasu kako je bilo teško pronaći torbu koja odgovara svim njenim potrebama kao mami. Legenda kaže da je Dumas dizajnirao torbu na licu mesta i dao joj ime po Birkin kada je ušla u proizvodnju.

Birkin je prvobitno prihvatila besplatnu torbu od "Hermesa" u zamenu za korišćenje njenog imena. Poslednjih godina dobijala je godišnju uplatu za potrebe korišćenje svog imena, koje donira u dobrotvorne svrhe. U 2012. godini taj iznos je bio 30.000 funti.

Ipak, Birkin nije uvek bila zadovoljna saradnjom sa brendom. Ona je 2015. zatražila da se njeno ime ukloni iz "Hermes Crock Birkin" torbe nakon što je PETA prijavila okrutnost prema životinjama u ovom proizvodnom procesu.

Džejn Birkin Foto: Tanjug/AP

Nekoliko meseci kasnije, Birkin je obustavila zahtev nakon što je "Hermesova" izjava nazvala incident u PETA-inom izveštaju "izolovanom nepravilnošću".

Za razliku od nekih koji dajus silne novce na logotipe, Birkin je bila žena tihog luksuza. "Vogue" je 2011. izvestio da je posedovala samo četiri ovakve tašne koje je dobila nakon prvog sastanka sa Dumasom. Priča se da koristi samo jednu po jednu i da je tokom prodavala iznošene modele u cilju skupljanja humanitarne pomoći.

Kao što je Birkin rekla za "Vogue" u intervjuu 2011. godine - "nema zabave u torbi ako se ne šutne, tako da izgleda kao da mačka sedi na njoj".

Nastavila je sa detaljima o svom preferiranom načinu da stilizuje svoju "birkinku": ukrašavala je nalepcima i perlicama.

- Uvek kačim stvari na torbe jer ne volim da izgledaju kao svačije - rekla je.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona