• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li znate šta je počelica? Ovaj ukras našao se u zbirci nasleđa slikarke Nadežde Petrović

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložba predmeta, od kojih su neki stari čak pet vekova, a koje je decenijama prikupljala rodonačelnica srpskog slikarskog impresionizma, postavljena je u Etnografskom muzeju u Beogradu

  • 0

Ove godine navršava se 150 godina od rođenja poznate srpske slikarke Nadežde Petrović.

Iako je rođena u Čačku, živela u Beogradu i Parizu, a preminula u Valjevu, Petrovićeva je bila građanin sveta. Gde god da se obrela, u srcu je nosila rodnu Srbiju, promovišući naše izuzetno bogato nasleđe.

Deo raskošne riznice naše velike slikarke i pionirke ratne fotografije među ženama na Balkanu predstavljen je na izložbi “Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović” u Etnografskom muzeju u Beogradu.

U razgovoru za portal Ona.rs Jelena Sekulović, viši kustos i autorka ove izložbe otkrila je detalje iz života rodonačelnice srpskog slikarskog modernizma kroz predmete koje je Nadežda Petrović decenijama prikupljala.

Jelena Sekulović Jelena Sekulović, viši kustos i autorka izložbe predmeta Nadežde Petrović ispred kolekcije koju je slikarka odnela u Pariz; Foto: Milena Đorđević

Među njima se nalaze predmeti koji datiraju čak iz 17. veka, a izloženi su i interesantni komadi nakita koji odavno nisu u upotrebi, a koji fantastično oslikavaju epohu. Posebnu pažnju privlači počelica, ukras za čelo koje su nosile devojke, kao i igla za kosu kakvu bi danas, sigurni smo, sve dame rado nosile.

Među predmetima iz bogate kolekcije Nadežde Petrović su i fotografije koje je pravila u svom rodnom domu, primerci veza karakterističnih za naše krajeve, delovi narodnih nošnji, kao i deo zbirke koju je odnela u Pariz neposredno pre Prvog svetskog rata, a koja je u celosti vraćena u Srbiju tridesetih godina prošlog veka.

Iako će svako ko poseti ovu izvanredno osmišljenu izložbu imati prilike da zaroni u prošlost i pronađe predmet koji će mu se posebno dopasti, najsnažnije impresije svakako će izazvati činjenica da je Petrovićeva poput najiskusnijih kolekcionara prikupljala detalje koji dokazuju koliko je mozaik našeg nasleđa fascinantan.

U video-snimku na početku teksta autorka izložbe nas vodi kroz “Nasleđe: Kolekciju predmeta Nadežde Petrović”, otkrivajući priče koje se kriju iza svakog izloženog komada.

Izložbu možete da pogledate svakog dana od devet do 13 i od 18 do 22 sata, izuzev sredom. Izložba traje do septembra 2023. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Izložba Zlatne niti ćirilice u Muzeju Vuka i Dositeja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona