• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ceo život se "borila" sa slavom oca, legende komedije kojeg zna ceo svet: Život Džozefine Čaplin

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa tri godine je upoznala čari velikog platna

  • 0
Džozefina Čaplin Josephine Chaplin Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Erik Pendzich

Džozefina Čaplin je treće dete legende komedije Čarlija Čaplina i njegove četvrte žene Une. Život joj je ispraćen očevom slavom od malih nogu, te je bitku za svoje mesto pod zvezdama morala dugo da vodi.

Teško je odvojiti se od sufiksa "ćerka Čarlija Čaplina", jer svet i dan-danas dobro pamti smešan hod, brčiće, štap i šeširić čoveka koji je zasmejavao sve bez ijedne progovorene reči. Ipak, Džozefina je to donekle uspela, krenuvši glumačkim koracima, dok je još nosila dečji broj cipelica.

Rođena je u Santa Moniki, u Kaliforniji, 28. marta 1949. godine. Tada je Čarli imao 60 godina, a njegova srodna duša Una svega 25. Bila je treće dete Čarlija i Une, a šesto od jedanaestoro koje je glumac imao.

Sa tri godine se prvi put pojavljuje na velikoj sceni, rame uz rame sa ocem, u filmu koji je on pisao i režirao - "Lajmlajt" iz 1952. godine. Tada je već prikupila oduševljenja publike i želja da se slatka devojčica ponovo negde pojavi i ulepša velika platna su bila velika.

U sedmoj godini preuzima ulogu u školskoj predstavi u školi u Švajcarskoj. To je bio njen prvi nastup uživo, a ispraćen je kamerama i naslovima velikih magazina: "Razigrana Čaplinova ćerka". Opisali su je kao "živahnu mladu damu", koja je pokazala gracioznost i staloženost u svojoj ulozi.

Kasnije se 1967. godine pojavila u još jednom filmu, koji je režirao njen otac, ali se ubrzo prepustila francuskim filmovima.

Pet godina kasnije joj je popularnost naglo porasla, glumivši u filmu "Bekstvo do Sunca", iz 1972. godine.

Od prvodg supruga, Nikolasa Sistovarisa, razvodi se 1977. godine, sa kojim je imala sina Čarlija.

Nakon što je ostala samohrana majka, Džozefinu je iste godine u decembru sačekala smrt oca. Dva muškarca su ukrala telo i kovčeg Čarlija Čaplina i tražila veliku sumu novca za otkup, što je porodica odbila. Tek 11 nedelja kasnije su pronađeni ostaci, a ona ih je proživljavala kao 11 nedelja "pakla", prenosi "TheGuardian.com".

Za drugog supruga, arheologa Žan Klod Gardena, udala se 1989. godine i proširila svoje majčinstvo za još dva sina. Filmovima i serijama se bavila do 1994. godine, nakon čega se povukla i živela porodičnim životom u Parizu.

Džozefina je preminula u Parizu 13. jula ove godine i ispraćena je u 74. godini života.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona