• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Šinejd O'Konor: Obrijana glava, ljut izraz lica i bezoblična odeća skrivali su duboku i mračnu tajnu

Vreme čitanja: oko 7 min.

Irska zvezda ostaće upamćena po svojoj iskrenosti o duhovnom putu, aktivizmu, društveno-političkim pogledima, kao i po životnim traumama i borbi za mentalno zdravlje

  • 0
Sinead O'Connor Šinejd O'Konor Printskrin: youtube/Sinéad O'Connor

Ona je preminula kao Šuhada Sadakat, deo života je provela kao Magda Davit, rođena je kao Šinejd Mari Bernadet O'Konor, a u svetu se upisala u legende kao pevačica, muzičarka i aktivista Šinejd O'Konor.

Irska zvezda ostaće upamćena po svojoj iskrenosti o duhovnom putu, aktivizmu, društveno-političkim pogledima, kao i životnim traumama i borbi za mentalno zdravlje.

Njen drugi studijski album, od ukupno desetak, bio je njen najveći komercijalni uspeh, zahvaljujući prepevu Princove pesme "Nothing Compares 2 U", koji je problašen svetskim singlom broj jedan 1990. na Bilbord muzičkim nagradama. Godine koje su usledile provela je koristeći svoju slavu da propoveda o pitanjima koja se odnose na zlostavljanje dece, ljudska prava, rasizam, organizovanu religiju i prava žena.

Traumatično detinjstvo

Šinejd je rođena 8. decembra 1966. u Dablinu, kao treće od petoro dece. Ime je dobila po majci doktora koji je porodio njenu majku, koju je O'Konorova napustila 1979. godine, kada je otišla da živi sa ocem i maćehom u SAD. Sa 15 godina je uhvaćena u krađi u radnji, zbog čega je 18 meseci smeštena u azil "Centar za obuku Grianan", koji je vodio Red Gospe od ljubavi.

Odnos sa problematičnom majkom koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 1985. godine, kada je Šinejd imala 18 godina, ostavio je trajne posledice na pevačicu. Iako je njena obrijana glava, često ljut izraz lica, bezoblična ili neobična odeća u početku odražavala Šinejdin stav protiv tradicionalnih pogleda na žene, godinama kasnije otkrila je srceparajuću istinu o tome zašto je počela da se brije.

- Kada smo bili deca, moja sestra je imala prelepu crvenu kosu, sjajnu crvenu kosu. Zato sam bila ljubomorna na nju. Ali moja majka je tvrdila da je kosa moje sestre ružna, užasna i odvratna. I počela je - kada sam ja imala dugu kosu - da nas predstavljala kao svoju "lepu ćerku i svoju ružnu ćerku". I zato sam ošišala kosu - izjavila je u emisiji "Dr Fil" 2016. godine.

Pevačica je još u junu 1993. godine javno progovorila o zlostavljanju od strane njenih roditelja dok je još bila dete. Tako je napisala javno pismo za "The Irish Times" u kojem je tražila od ljudi da „prestanu da je povređuju”:

- Ako samo mogu da se izborim sa glasovima svojih roditelja i prikupim osećaj samopoštovanja, onda ću moći ZAISTA da pevam..." - napisala je pored ostalih optužbi. Njen brat Džozef branio je njihovog oca u novinama, ali se složio u vezi sa "ekstremnim i nasilnim zlostavljanjem njihove majke, emocionalnim i fizičkim".

Prirodni buntovnik

- Ne radim ništa da bih stvarala nevolje. Dešava se da ono što radim prirodno izaziva nevolje. Ponosna sam što sam problematičan - izjavila je O'Konorova na početku karijere. I do sudnjeg dana je ostala dosledna ovim rečima.

Tako je 1990. godine odbila da peva himnu SAD na početku jednog od svojih koncerata. Nakon što je dobila četiri nominacije za Gremi nagradu, povukla je svoje ime iz razmatranja. Nije otišla da primi Brit nagradu za međunarodnu solo umetnicu, ali je prihvatila irsku IRMA nagradu iste godine. Tokom turneje koju je imala sa kolegom Piter Gabrijelom popila je previše tableta za spavanje, za koji je kasnije tvrdila da nije bio pokušaj samoubistva, ali je bilo dovoljno da upropasti turneju...

Njen najčuveniji "ispad" ili "bunt", zavisi kako ko vidi, bio je 3. oktobra 1992. godine, kada je uživo u čuvenoj američkoj televizijskoj emisiji "Saturday Night Live" tokom akapela verzije pesme Boba Marlija "War" (eng.rat), pred kamerama iscepala fotografiju pape Jovana Pavla II dok je pevala reči "zlo", kao vid protesta protiv seksualnog zlostavljanja dece od strane Katoličke crkve. Nakon što je pocepala fotografiju na komade, rekla je: "Borite se protiv pravog neprijatelja" i komadiće bacila ka kameri. Incident se dogodio devet godina pre nego što je Jovan Pavle II priznao seksualno zlostavljanje unutar Crkve. NBC televizija je primila 4.400 poziva tu noć.

U intervjuu za Salon 2002. godine, na pitanje da li bi nešto promenila u vezi sa ovim performansom, O'Konorova je odgovorila: "Dođavola, ne!" U biografiji "Sećanja" o incidentu je napisala: "Svi žele pop zvezdu, vidiš? Ali ja sam protestni pevač. Samo sam imala šta da skinem sa grudi. Nisam imala želju za slavom."

Dve nedelje nakon ove emisije pojavila se na koncertu povodom 30. godišnjice Boba Dilana u Medison Skver Gardenu, gde ju je dočekala gromoglasna mešavina klicanja i podsmeha. Tokom zvižduka, kantri pevač Kris Kristoferson joj je rekao da "ne dozvoli da je kopilad obore", na šta mu je ona odgovorila: "Nisam oborena." Dok je buka postajala toliko glasna, Šinejd O'Konor je rekla muzičarima da prekinu da sviraju i da ostave uključen mikrofon, a zatim je iz sve snage vrisnula u mikrofon: "Rat!!!", pogledala pravo u publiku i napustila scenu uplakana.

Pretrpela je i ozbiljan slom između decembra 2011. i marta 2012, što je rezultiralo otkazom turneje i svih drugih muzičkih aktivnosti na promociji njenog tada aktuelnog albuma.

Kada je 1. juna 2021. godine, objavila svoje memoare, dospela je na listu najboljih knjiga godine na BBC kulturi.

Dramatičan lični život

Pevačica je imala četvoro dece i četiri razvoda.

Prvog sina Džejka dobila je 1987. sa muzičkim producentom Džonom Rejnoldsom, sa kojim se venčala dve godine kasnije i razvela 1991. godine. Ubrzo nakon rođenja ćerke Brigidin Rojsin Voters 1996, O'Konor i devojčicin otac, irski novinar Džon Voters, započeli su dugu bitku za starateljstvo koju je Šinejd izgubila. U avgustu 2001. O'Konorova se udala za britanskog novinara Nika Somerlada, ali je brak okončan posle 11 meseci. Treće dete, sina Šejna, rodila je 2004. sa muzičarem Donalom Lunijem, a četvrto, 2006. godine, Ješuu Frensis Nila Bonadija, dobila je sa Frenkom Bonadiom.

O'Konor se treći put udala 22. jula 2010. za dugogodišnjeg prijatelja i saradnika Stiva Kunija, ali brak je trajao do marta sledeće godine. Četvrti brak bio je sa irskim terapeutom Berijem Heridžom. Venčali su se 9. decembra 2011. u Las Vegasu, ali je njihov brak prekinut nakon što su „živeli zajedno samo 7 dana“. Prvog unuka je dobila 18. jula 2015.

Dana 7. januara 2022., dva dana nakon što je njen 17-godišnji sin Šejn prijavljen kao nestao, pronađen je obešen. U januaru 2022, nedelju dana nakon samoubistva sina, O'Konorova je hospitalizovana sopstvenom voljom nakon niza tvitova u kojima je nagovestila da će sebi oduzeti život.

Šinejd O'Konor Printskrin: Tviter/Sinead Marie-Bernarde Aoibheann O'Connor

Ona je, inače, nekoliko godina ranije, u emisiji Opre Vinfri u oktobru 2007, otkrila da joj je dijagnostikovan bipolarni poremećaj, ali je kasnije to demantovala. Poznato je da joj je dijagnostikovan i složeni posttraumatski stresni poremećaj i granični poremećaj ličnosti. Takođe je, nakon što je 30 godina pušila kanabis, 2016. godine otišla je u rehabilitacioni centar, kako bi prekinula svoju zavisnost. Patila je i od agorafobije.

Pored svih brakova, ona je čak u jednom od intervjuu za "Curve" 2000. godine izjavila da je i lezbijka, ali je kasnije povukla ovu izjavu i 2005. rekla za "Entertainment Weekly": "Ja sam tri četvrtine heteroseksualna, četvrtina gej".

Kontraverzan odnos prema religiji i politici

O'Konorova je bila glasni pristalica ujedinjene Irske i pozivala je levičarsku republikansku stranku Šin Fejn da bude "hrabrija". U decembru 2014. im se čak i pridružila. Pozivala je na "rušenje" Republike Irske i njenu zamenu novom, ujedinjenom zemljom.

I njen odnos prema religiji je bio kao rolokoster. Godine 1999. zaređena je za sveštenika Latinske tridentske crkve, sekte koju ne priznaje glavna katolička crkva. Tokom 2017. promenila je ime u Magda Dejvit kako bi raskinula svaku vezu sa svojim predhodnim životom, da bi u avgustu 2018. putem otvorenog pisma, zatražila od pape Franje da je ekskomunicira (kao što je tražila od pape Benedikta XVI i pape Jovana Pavla II), a potom,  iste godine prešla na islam i promenila još jednom ime u Šuhada' Sadakat. Međutim, nastavila je da snima i nastupa pod svojim rođenim imenom.

Sinead O'Connor, Šinejd O' Konor Foto: Profimedia/Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial

Neposredno nakon prelaska u islam, imala je još jedan "ispad" na društvenim mrežama, kada je napisala:

- Ono što ću da kažem je nešto toliko rasističko da nikada nisam pomislila da bi moja duša mogla to ikada osetiti. Ali zaista više nikada ne želim da provodim vreme sa belcima (ako se tako zovu nemuslimani). Ni na trenutak, iz bilo kog razloga. Odvratni su - napisala je, ali se zbog ovih reči i izvinila godinu dana kasnije rekavši: - Nisu bile tačne u to vreme i nisu istinite sada. Pokrenula sam se kao rezultat islamofobije koja je na mene bačena. Izvinjavam se za nanetu povredu. To je bio jedan od mnogih mojih ludih tvitova, sam Gospod zna.

Dana 26. jula 2023. njena porodica izdala je izjavu da je Šinejd O'Konor umrla u 56. godini. Kako su naveli zvaničnici, smrt muzičarke se ne tretira se kao sumnjiva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Krstajić: Srpska kompozitorka klasične, filmske muzike i muzike za video-igrice koja osvaja svet

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona