• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dušanka Kalanj - prva dama "Dnevnika": Nije htela da bude spiker, a još se pamti njena savršena dikcija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je planirala da bude profesor engleskog, život je za nju imao drugačije planove

  • 4
Dušanka Kalanj Printskrin: RTS

Dušanka Kalanj bila je prva voditeljka "Dnevnika" TV Beograd.

Ona je rođena u Šibeniku gde je i napravila prve novinarske korake i školovala se, dok je u Beogradu diplomirala engleski jezik i književnost.

Najzaslužniji za njeno pojavljivanje pred kamerama bio je Radivoje Lola Đukić, jedan od pokretača Televizije Beograd. On ju je spazio i pozvao na audiciju za voditelje. Dušanka je dugo  razmišljala da li da prihvati poziv jer nije sebe videla kao novinara, posebno jer je smatrala da njen govor nije dobar. Na kraju je "prelomila" i rešila da okuša sreću kao spiker, iako je još uvek studirala. Želela je da ima privremeni posao i zaradu, a taj privremeni posao je trajao 40 godina.

Kad je diplomirala, želela je da napusti televizijski posao, ali joj urednik nije dozvolio. Videla je sebe kao profesora engleskog jezika, ali joj se ta želja nije ostvarila. Govorila je da nije htela spikerski poziv, ali je poziv odabrao nju.

Sa kolegom Mićom Orlovićem pročitala je prve vesti davne 1958. godine iz studija na Sajmu. Gledaoci su odmah počeli da joj veruju, pa je brzo i postala sinonim za "Dnevnik".

- Vaša dužnost je da budete ubedljivi, ako to niste, ništa niste uradili. Mene obavezuje "Dobro veče". Kad to kažem, zaista tako mislim. I "poštovani gledaoci" moraju biti poštovani. Ako tako ne mislite, onda se rugate i budite sigurni da će kamera to otkriti - rekla je ona jednom prilikom, prenosi "nportal.rs".

Nije htela da odstupa od "Dnevnika" i informative, ali je ipak pristala da otvori Opatijski festival 1958. godine i nekoliko puta "Beogradsko proleće".

Nije se oprobala samo u novinarstvu. Naime, Dušankina karijera bogata je jedinstvenim iskustvom sa snimanja filma "Ne diraj u sreću" iz 1961. godine u kom je kadar delila sa Irenom Kolesar, Pavlom Vuisićem i Slobodanom Perovićem.

Iako su mnogi bili spremni da se bore za njenu ljubav, Dušanka se nikad nije udavala.

Odlikovana je Ordenom zasluga za narod sa srebrnim vencem. Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarkama, voditeljkama ili spikerkama nagradu "Press vitez - Dušanka Kalanj“.

Legendarna spikerka preminula je 2010. godine u Beogradu, u 76. godini.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dragana Kosjerina otkriva zašto se odlučila za novinarstvo, a ne stomatologiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Puz

    3. avgust 2023. | 19:21

    Uporedite njenu i dikciju mnogih danasnjih spikera i digne Vam se kosa na glavi. Ko ove ljude tera da menjaju akcenat i svesno kvare izgovor meni nije jasno.

    Podelite komentar