• 0

Vreme čitanja: oko 8 min.

Vitni Hjuston danas bi napunila 60 godina: Neizmeran talenat slomili su bračni problemi i lični demoni

Vreme čitanja: oko 8 min.

Imala je sve predispozicije da bude slavna i bogata i da na tronu dočeka duboku starost; nažalost, pogrešni životni izbori odveli su je u preranu smrt

  • 0
Whitney Houston, Vitni Hjuston Foto: Tanjug/AP

Ona je bila muzička ikona.

Dar Vitni Hjuston da bez ikakvog napora manevriše ceo spektar od niskih do visokih tonova, i nazad, podigao je ovu neverovatnu pevačicu na vrhove muzičkih top lista, gde se nalazi i danas kao nekrunisana kraljica R&B-a, pop-soula i gospela.

Vitni je rođena u muzičkoj dinastiji. Njena majka Sisi Hjuston pevala je prateće vokale za umetnike poput Elvisa Prislija i Arete Frenklin, dok je njen otac Džon Rasel Hjuston mlađi bio menadžer za zabavu i vojni veteran. Leontin Prajs, rođaka njene majke, bila je poznati sopran koja je dobila Odren slobode i Nacionalni orden za umetnost. U širokoj familiji, Hjustonova je bila i rođaka sa sa Dionom Vorvik, šestostruko nagrađivanom sa Gremi nagradama, koja je prodala više od 100 miliona ploča.

Stoga i ne čudi što je u ranom detinjstu počela da se bavi muzikom, kao prateći vokal svojoj majci, koja joj je i otvorila vrata ove industrije. Kao tinejdžerka, Hjustonova je pevala pozadinske vokale za Šaka Kan, sve dok 1984. godine nije objavila svoj prvi singl "Hold Me", nakon ćega je nastavila da niže Bilbord hitove.

Vitni Hjuston Printskrin: Youtube/Whitney Houston

Pored muzike, bavila se i glumom. Sigurno njen napoznatiji film je "Telohranitelj" iz 1992. godine u kom je glumila sa Kevinom Kostnerom, čija je zaštitna numera bila nezaboravno izvođenje pesme Doli Parton "I Will Always Love You". Soundtrack filma je postao Bilboardov najprodavaniji album svih vremena, prodat u 45 miliona primeraka širom sveta. Glumila je i u ostvarenjima "Čekajući izdah" (1995) i "Žena propovednika" (1996) zajedno sa filmskom legendom Denzelom Vašingtonom.


Imala je sve - izgled, talenat i korene. Bila bi neoboriva muzička sila, da je nisu slomili bračni problemi i lični demoni koji pokvarili su njen imidž. Međutim, uprkos javnim izazovima sa kojima se suočila, i danas se smatra jednom od najtalentovanijih američkih vokala svih vremena.

Iz tog razloga, Stacker je sastavio listu nekih od najznačajnih događaja u životu pokojne legendarne pevačice i glumice.

Vrtoglavi početak karijere i zvezdani uspeh

"Nipi", nadimak koji joj je dao otac, rođena je 9. avgusta 1963. u Njuarku u Nju Džersiju. Kao dete je počela da peva u baptističkoj crkvi New Hope, gde je njena majka, bila vođa hora 54 godine. Sa 11 godina već se odvažila da pevala solo. Osnovna škola u Franklinu, u Nju Džersi, gde je Vitni odrasla kasnije je preimenovana u Akademiju kreativnih i scenskih umetnosti Vitni Hjuston.

Pre nego što je njena pevačka karijera krenula uzlaznom linijom, Vitni je od 16. godine bila i manekenka, nakon što ju je primetio agent, dok je bila u Njujorku sa svojom majkom. Bila je jedna od prvih tamnoputih devojaka koja se pojavila u časopisu "Seventeen", a njene fotografije su objavljivane i u čuvenim časopisima kao što su "Glamour" i "Cosmopolitan".

Godine 1985. objavila je svoj prvi singl, "Saving All My Love for You“, pesmu sa njenog istoimenog debi albuma o neuzvraćenoj ljubavi (navodno napisanu imajući na umu Džermejna Džeksona iz Džeksona 5). Singl će postati njen prvi hit broj 1 na čuvenoj Bilbordovoj Hot 100 listi, i doneti Hjustonovoj njen prvi Gremi za najbolje žensko pop vokalno izvođenje 1986. godine.

Whitney Houston, Vitni Hjuston Foto: Tanjug/AP/Arista Records

Od sredine osamdesetih, albumi „How Will I Know“ i „Greatest Love of All“, zvezdi u usponu donele su nekoliko uzastopnih hitova na Bilbordovoj Hot 100 listi, sve dok ua aprilu 1988. godine sa pesmom "Where Do Broken Hearts Go" nije srušila rekord koji su prethodno držali Bitlsi i Bi Džisi.

Misteriozno prijateljstvo sa Robin Kraford

Tokom godina, kružile su glasine o njenoj vezi sa prijateljicom i bivšom asistenticom Robin Kraford. Kako je tvrdila Krafordova, njih dve su se upoznale još kao tinejdžerke 1980. godine, kada su radile kao savetnice u letnjem kampu u Nju Džersiju, gde su odmah uspostavile vezu.

U svojim memoarima iz 2019. "Pesma za tebe: Moj život sa Vitni Hjuston", Krafordova je tvrdila da su započeli istopolnu vezu u ovom letnjem kampu, gde su navodno "provele noć zajedno“.

- Rekla je da više ne bi trebalo da budemo fizički zajedno, jer bi to otežalo naše "putovanje". Rekla je da ako ljudi saznaju za nas, iskoristiće ovo protiv nas, a 80-ih godina to je bilo tako - napisala je Krafordova u knjizi.

Navodno, Vitni je bila ta koja je okončala njihovu intimnu vezu 1982. godine. Međutim, godinama kasnije, tokom 1987, 23-godišnja Hjustonova se direktno oglasila u vezi sa svojom opredeljenošću, za časopis Time:

- Pustite ljude da pričaju. Smeštaju mi, jer znam da nisam gej. Nije me briga.

Problematičan brak sa Bobijem Braunom

Hjustonova i R&B pevač Bobi Braun, upoznali su se na dodeli Soul Train muzičkih nagrada 1989. godine. Vitni je pozvala Bobija na zabavu posle dodele nagrada, ali nisu izašli na sastanak mesecima kasnije.

Vitni Hjuston, par dana pred smrt Foto: Profimedia/Pacific coast news

Njihova veza bila je iznenađenje za mnoge. Braun je bio poznat po imidžu "lošeg momka", dok je Hjustonova bila "dobra crkvena devojka". Uprkos tome što su od starta bili nepar, venčali su se 1992. i već sledeće godine dočekali ćerku Bobi Kristinu Braun.

Međutim, njihova veza ubrzo je i javno postala opterećena optužbama za zavisnost od droge, fizičko zlostavljanje i neverstvo. Zvanično su se razveli 2007. godine.

Kako su Hjustonova i pokojni Majkl Džekson imali posebnu vezu jer su oboje doživeli ogroman uspeh u muzičkoj industriji, postoje glasine da je njihova veza prevazilazila prijateljstvo i da su njih dvoje zapravo bili u romantičnom odnosu iza zatvorenih vrata.

Met Fides, Džeksonov bivši telohranitelj, tvrdio je to u intervjuu za The Sun 2012. godine, kada je naveo da je romansa između zvezda počela 1991. Fides je čak izneo i to da su njih dvoje stupili u brak na Džeksonovom na ranču "Neverland", ali da to nije potrajalo duže od dve nedelje.

Vitni Hjuston hologram Printskrin: Twitter/ChimGAT

Godine 1992, 29-godišnja Hjustonova je napravila svoj filmski proboj sa filmom "Telohranitelj", u ulozi Rejčel Maron, superzvezde koja se zaljubljuje u svog telohranitelja Frenka Farmera (Kevin Kostner), dok je proganja opasni obožavatelj. Film je zaradio više od 410 miliona dolara širom sveta, a filmski album je prodat u više od dva miliona primeraka u roku od pet nedelja od objavljivanja. Naslovna pesma "I Will Always Love You" donela je HjustonovojGremi 1994. godine za album godine i najbolju žensku pop vokalnu izvedbu.

Pravna bitka od 100 miliona dolara sa ocem

Jedna od manje poznatih epizoda iz njenog života je da se 2002. godine uplela u pravni rat sa firmom u vlasništvu njenog oca, Džona Hjustona. U tužbi se tvrdilo da pevačica nije platila kompaniji pravno upravljanje, uključujući njeno zastupanje tužbe oko droge koja se odigrala na Havajima u januaru 2000.

U tužbi se takođe tvrdilo da je menadžerska kompanija pomogla pevačici da obezbedi ugovor od 100 miliona dolara sa muzičkom kompanijom Arista Records.

Vitnin otac, preminulo je već sledeće (2003) godine, a u intervjuu kod Opre Vinfri, tokom 2009. Vitni je otkrila da je posetila oca u bolnici i da su popravili odnose pre nego što je umro.

Borba sa opijatima i intervju kod Dajan Sojer

Obožavaoci su počeli ozbiljno da brinu za Hjustonovu, kada je počela ozbiljno da mršavi i otkazuje svirke. Sve češće je dospevala na naslovne strane zbog svog "neadekvatnog" ponašanja. Do ranih 2000-ih, bilo je već javno poznato da se Vitni bori sa zavisnošću od narkotika.

WHITNEY HOUSTON, pevacica Vitni Hjuston Foto: Profimedia

A onda se 4. decembra 2002. godine, pojavila u televizijskom intervjuu sa Dajen Sojer koji će zauvek promeniti njen imidž u javnosti. Tada je javno priznala da je u prošlosti uživala u alkoholu i marihuani, a na pitanje novinarke o glasinama da u tom trenutku koristi krek, Hjuston je uzvratila: "Krek je jeftin. Zarađujem previše novca da bih ikada pušila krek. Hajde da razumemo to, u redu? Mi ne koristimo krek."

Njen odgovor je uznemirio gledaoce, a intervju i njeno ponašanje poslužilo je kao nezvanična potvrda da postoji istina u glasinama o njenoj zavisnosti od droge. Prvu rehabilitaciju je započela 2004. godine i ponovo 2005, ovaj put uz podršku majke.

U intervjuu kod Opre priznala je da je koristila narkotike.

- Spremali smo našu marihuanu. Nismo bili na kreku. Nikad nismo bili na kreku. Nismo kupovali džumbuse od 20 dolara. Imali smo novac. Kupovali smo kilograme i kilograme. Imali smo svoje zalihe - ispovedila je sve.

Od Ginisa do prerane smrti koja je razvejala porodične tajne

Do 2006. godine, Vitni je osvojila više od 400 nagrada, među kojima i šest Gremija, 22 američke muzičke nagrade i nekoliko Bilbord muzičkih nagrada – što je u tom trenutku značilo da je najnagrađivanija umetnica svih vremena.  Govoreći o njenoj ljubavi prema pevanju, ikona je rekla:

- Bog mi je dao glas da pevam, a kada to imaš, koji je još trik?

Vitni Hjuston, Whitney Houston Foto: Tanjug/AP

Kako je bila impresionirana muzikom Ališije Kiz, Hjustonova se lično obratila pevačici i tekstopiscu da naprave zajednički album "One Wish: The Holiday Album“ iz 2003. godine, kada su se njih dve i sprijateljile.

Ovo prijateljstvo je izrodio dvoje su se sprijateljili, a 2009. godine Hjuston je objavila singl "Million Dollar Bill", koji su napisali i producirali Kizova i njen suprug, muzički producent Sviz Bitz. Snimljen u Njujorku, ovo je bio poslednji Vitnin singl, sa sedmog studijskog albuma "I Look to You".

Do prerane smrti, 2012. godine više ništa nije objavila. Hjustonovu je mrtvu u kadi pronašao njen telohranitelj u hotelu Beverli Hilton u Kaliforniji, svega nekoliko sati pre nego što je diva trebala da prisustvuje dodeli Gremi nagrada u Los Anđelesu.

Imala je svega 48 godina.

Mrtvozornik okruga Los Anđeles utvrdio je utapanje, bolest srca i upotrebu kokaina kao uzrok smrti. U njenoj hotelskoj sobi u vreme njene smrti pronađene su i razne bočice sa lekovima na recept.

Vitni Hjuston, spomenik Foto: Tanjug/AP

Tragičan život Vitni Hjuston se ne završava ni posle njene smrti, jer je za manje od tri godine kasnije, i njena ćerka Bobi Kristina Braun, umrla u 22. godini u jezivo sličnom scenariju nakon što je otkrivena bez svesti u kadi u januaru 2015. Nakon skoro šest meseci provedenih u bolnici u komatoznom stanju, Bobi je umrla od upale pluća.

Tri godine kasnije objavljen je dokumentarni film razotkrio da je Vitni bila zlostavljana kao dete. U dokumentarcu "Vitni" koji je objavljen 2018. godine, dva člana porodice su tvrdila da je Hjustonovu kao dete zlostavljala njena rođaka Di Di Vorvik, koja je muzičarka i sestra pevačice Dione Vorvik. Vitnin polubrat Geri Hjuston izneo je slične tvrdnje protiv Di Di, navodeći da ga je fizički zlostavljala između sedme i devete godine.

Film, koji je režirao Kevin Mekdonald, snimljen je u saradnji sa porodicom Hjuston.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Krstajić: Srpska kompozitorka klasične, filmske muzike i muzike za video-igrice koja osvaja svet

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona