• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Život Danijele Stil dramatičniji je od svakog romana koji je napisala

Vreme čitanja: oko 6 min.

Najprodavaniji živi autor i jedan od najprodavanijih pisaca beletristike svih vremena

  • 0
Danijela Stil, Danielle Steel Foto: jk1 / Zuma Press / Profimedia

Ona je američka spisateljica koja je na staroj pisaćoj mašini "Olimpia", koju koristi od početka svoje karijere, napisala više od 190 knjiga.

Njen prvenac "Going Home", objavljen je kada je rodila prvo od devetoro dece, dok je ostale završavala dok su joj deca bila u školi ili spavala, često žonglirajući sa više nacrta različitih knjiga odjednom. Danas je najpoznatiji pisac ljubavnih romana.

Danijela Stil je najprodavaniji živi autor i jedan od najprodavanijih pisaca beletristike svih vremena, sa više od 800 miliona prodatih primeraka. Do 2021. godine napisala je više od 140 romana.

Stacionirana u Kaliforniji tokom najvećeg dela svoje karijere, Stilova objavljuje po nekoliko knjiga godišnje, često žonglirajući i sa pet projekata odjednom. Svi njeni romani su bili bestseleri, uprkos tome što je težina njenih dela uvek na meti kritike. Prevedena je na čak 43 jezika, a 22 romana su prilagođena TV i serijskom programu, od kojih su dve nominovane za "Zlatni globus".

Danijela Stil, Danielle Steel Foto: LEPAULARD / Visual / Profimedia

Možda je tajna njenog uspeha u temama koje obično obrađuje u svojim delima. Najčešće se bavi bogatim porodicama koje se suočavaju sa krizom, kojima prete mračni elementi kao što su zatvor, prevara, ucena i samoubistvo.

Pisac od malih nogu

Stilova je, prema pisanju Vikipedije, rođena u Njujorku 14. avgusta 1947. godine pod punim imenom Danijela Fernandes Dominik Šuelejn-Stil. Otac Džon Šulejn-Stil bio je nemačko-jevrejski imigrant i potomak vlasnika piva Lovenbrau, dok je njena majka Norma da Kamara Stone dos Reis bila ćerka portugalskog diplomate.

Veliki deo detinjstva provela je u Francuskoj, gde je od malih nogu imala priliku da posmatra navike i živote bogatih i slavnih. Njeni roditelji su se razveli kada je imala osam godina, od kada je daleko više vremena provodila sa ocem.

Priče je počela da piše još kao dete, a u kasnim tinejdžerskim godinama se oprobala i u poeziji. Kako je odgajana kao katolkinja, razmišljala je čak i da postane časna sestra, ali je ipak diplomirala 1965. godine na studirajama književnog i modnog dizajna na Univerzitetu u Njujorku.

Još tokom studentskih dana, završila je svoj prvi rukopis u 19. godini. Njen prvi roman "Going Home", objavljen je 1973. i sadržao je sve one teme po kojima će njeno kasnije pisanje postati dobro poznato, uključujući fokus na porodična pitanja i ljudske odnose. Njena veza sa drugim mužem uticala je na knjige "Strastveno obećanje" i "Sada i zauvek", dva romana koja su preokrenula njenu karijeru. Sa uspehom njene četvrte knjige "Obećanje" postala je važan učesnik visokog društva u San Francisku.

Od 1981. godine, spisateljicini romani su se odomaćili na top listama bestselera "Njujork Tajmsa". Već 1989. godine je uvrštena u Ginisovu knjigu svetskih rekorda zbog toga što je njena knjiga bila na ovoj listi uzastopno 381 nedelju, što je daleko više od bilo kod drugog autora.

Devetoro dece i turbulentan privatni život

Kad je imala svega 18 godina udala se za francusko-američkog bankara Kloda Erika Lazara, sa kojim je dobila ćerku Beatriks. Brak je potrajao četiri godine i Stilova i Lazard su se rastali 1972.

Danijela Stil, Danielle Steel Foto: Thos Robinson / Getty images / Profimedia

Spisateljica je, međutim, dok je još bila sa bivšim suprugom u braku upoznala Denija Zugeldera - zatvorenika u zatvoru u blizini Lompoka u Kaliforniji, sa kojim je započela i zvaničnu vezu kada je pušten na uslovnu slobodu u junu 1973. godine. Njen novi izabranik čak se i vratio u zatvor početkom 1974. pod optužbom za pljačku i silovanje, ali se ona ipak, nakon što se 1975. konačno i razvela od Lazarda, udala za Zugeldera u zatvorskoj kantini. Tokom njihove veze, Stilova je imala nekoliko pobačaja, a brak je trajao do 1978. godine.

Za svog trećeg muža Vilijama Džordža Tota, udala se 1978. godine, dok je bila trudna sa njegovim detetom Nikom. Razveli su se u martu 1981. godine.

Četvrti put stala je na ludi kamen 1981. sa vinarom Džonom Trejnom. Trejn je usvojio Nika kao svoje dete, a njih dvoje su zajedno imali još petoro dece. Odlučna da provede što više vremena sa svojom decom, Stilova je često pisala noću, zadovoljavajući se sa samo četiri sata sna.

Brak koji je trajao do 1995. godine, imao je turbulentnu fazu tokom 1993. godine, kad je spisateljica bila prinuđena da tuži pisca Lorenca Benea, koji je nameravao da u svojoj knjizi otkrije da je njenog sina Nika usvojio njen tadašnji suprug Džon Trejn, uprkos činjenici da su zapisi o usvajanju zapečaćeni u Kaliforniji. Sudija u San Francisku, međutim, doneo je veoma neobičnu odluku kojom je dozvolio da se poništi pečat Nikovog usvajanja, iako je on tada još bio maloletan. Ovaj nalog je potvrdio kalifornijski apelacioni sudija, uz obrazloženje da je Stilova poznata osoba i da usvajanje njenog sina nije imalo isto pravo na privatnost. Knjiga je ipak dozvoljena za objavljivanje, a njen sin Nik Trejn je izvršio samoubistvo 1997. godine.

Peti i poslednji put udala se za finansijera iz Silikonske doline Tomasa Džejmsa Perkinsa, ali je brak prekinut posle četiri godine (2002. godine).

Uprkos njenom javnom imidžu i raznim aktivnostima, ostala je poznata po tome da je stidljiva i da želi da zaštiti svoju decu od tabloida. Zbog toga izuzetno retko daje intervjue ili se pojavljuje u javnosti.

Književni fenomen

Njeni romani se često opisuju kao nešto što je pisano po "formuli“, jer imaju tendenciju da uvlače likove u krizu koja ugrožava njihov odnos. Romani ponekad istražuju svet bogatih i slavnih i često se bave ozbiljnim životnim pitanjima kao što su bolest, smrt, gubitak, porodične krize i odnosi. Takođe, postoje tvrdnje da su njene popularne priče zasnovane na događajima iz njenog života.

Danijela Stil, Danielle Steel Foto: Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Uprkos reputaciji među kritičarima da piše "limunade", ona često zalazi i u manje "slatke" aspekte ljudske prirode, uključujući incest, samoubistvo, razvod, rat, pa čak i Holokaust. Vremenom je njeno pisanje evoluiralo, pa su tako njene junakinje postajale sve jače i autoitativnije, koje, ako ne dobiju nivo poštovanja i pažnje koji žele od muškarca, kreću u novi život.

Poslednjih godina pokazuje da preuzima i sve više rizika sa svojim zaverama  i više se fokusira na neizvesnost ishoda romana, nego na romansu. Da bi izbegla poređenja sa njenim prethodnim romanima, nikada ne piše nastavke.

Iako su mnoge od njenih najranijih knjiga bile objavljivane u početnim tiražima i od po milion primeraka, njen izdavač je smanjio broj prvobitno štampanih knjiga na 650.000 zbog pada kupovine knjiga. Međutim, baza njenih obožavatelja je neuništiva.

Spisateljica "troši" dve do tri godine na svaku knjigu, žonglirajući sa više projekata odjednom. Kad ima ideju za priču, njen prvi korak je da napravi beleške, koje se uglavnom odnose na likove.

Upitana za intervju Harvared Bussines Review kako dolazi do novih ideja nakon toliko knjiga, Stilova odgovara da joj "većinu vremena padaju sa neba".

- Ponekad pročitam priču u novinama ili čujem o nečijem iskustvu, i to zapali iskru. Onda se igram sa tim dan ili dva i pravim beleške. Ako mi se ne sviđa osećaj iz tih preliminarnih škrabotina, odustanem. Ali ako deluje kao da će da funkcioniše - idem sa tim.

Svoju "Olimpia" mašinu na kojoj je napisala sve svoje romane, kupila je polovnu u Njujorku za svega 20 dolara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Epska pesnikinja Nada Pantović Benderać: Nove generacije moraju da nauče ko su, da bi znale gde idu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona