• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vaspitavana da bude "tvrda"poput svoje braće, Dženifer Lorens je postala nežna lepotica i nagrađivana glumica

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ona je druga najmlađa dobitnica Oskara za glavnu glumicu

  • 0
Jennifer Lawrence, Dženifer Lorens Foto: Tanjug/AP

Dženifer Lorens pojam je nežne plavuše spremne za uloge sa maksimalnom akcijom. Lepota i horor spoj su koji njoj nije stran i na koji je posebno navikla filmsku publiku širom sveta.

Rođena je 15. avgusta 1990. u Indijan Hilsu, Kentaki, SAD. Glumica prepoznatljive lepote odrastala je pored starije braće Bena i Blejna. Iako ju je majka Karen vaspitala da bude „tvrda“ poput svoje braće, čak joj je zabranjivala da se igra sa drugim devojčicama jer je smatrala da je „pregruba“ za njih, Lorens je u kasnijem dobu postala lepotica koju filmsko platno voli.

U školi je bila aktivna u softbolu, hokeju na travi i košarci, koje je igrala u timu za dečake koji je trenirao njen otac, piše "Vikipedija".

Gluma joj je, kako je istakla, pomogla i da se reši nelagode koju je osećala kao hiperaktovno i socijalno anksiozno dete.

Odmalena ljubitelj konja, lepa glumica ima povredu trtične kost usled bacanja sa konja.

Barbi,  Jennifer Lawrence Foto: Poa Sana / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Prava uloga sa devet godina

Kao devetogodišnjakinja je nastupila u crkvenoj predstavi zasnovanoj na Knjizi o Joni, glumeći bludnicu, a često se oblačila kao klovn ili balerina i pravila predstave za svog oca, koji je radio od kuće.

Na porodičnom odmoru u Njujorku, kada je imala 14 godina, primećuje je lovac na talenate, koji je poziva na audiciju. Iako je njena majka bila više za to da se bavi manekenstvom, Lorens oslučuje da napusti školu sa samo 14 godina, bez diplome o opštem obrazovanju.

Zvanično karijeru počinje manjom ulogom u TV pilotu "Compani Tovn" (2006); u serijama "Monk" (2006) i "Medium" (2007) ima gostujuće uloge, a TV serija "The Bill Engvall Show" donosi joj prvu redovnu ulogu i nagradu za mladog umetnika za izvanrednog mladog izvođača.

Posle filma "Garden Party", u filmu "The Burning Plain" (2008), dobija ulogu ćerke tinejdžerke, koju u kasnijim godinama tumači Šarliz Teron. Na Venecijanskom filmskom festivalu 2008. godine dobija nagradu Marčelo Mastrojani za najbolju glumicu u nastajanju.

Najmlađa nominovana za Oskara za najbolju glumicu

Drama Debre Granik "Zima do kostiju" (Winter's Bone 2010) bila je važno mesto u karjeri Dženifer Lorens. Ulogom siromašne tinejdžerke u planinama Ozark koja brine o svojoj mentalno bolesnoj majci i mlađoj braći i sestrama pokazala je šta ume. Pre snimanja posvetila se životu u porodici po kojoj je drama snimana, a nagrađena je Nagradom Nacionalnog odbora za reviziju za prodornu izvedbu i dobila je prve nominacije za nagradu Zlatni globus, nagradu SAG i Oskara za najbolju glumicu.

U to vreme postala druga najmlađa nominovana za Oskara za najbolju glumicu.

Film o superheroju "X-Men: First Class" (2011), u kome je imala ulogu mutanta, sa zaradom od 350 miliona dolara postao je njen film sa najvećom zaradom u tom trenutku.

Ipak, naredne godine postala je najprofitabilnija filmska heroine svih vremenazahvaljujućiulozi Ketnis Everdin u filmskoj seriji "Igre gladi".

Film "Američka prevara" (2013) doneo joj je nagradom BAFTA i Zlatni globus i još jednu nominaciju za Oskara, za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Dve godine kasnije njen je Zlatni globus i nominacija za Oskara zahvaćujući naslovnu ulozi u biografskoj komediji "Džoj".

Godine 2013. Dženifer Lorensova bola je na listi 100 najuticajnijih ljudi časopisa "Tajm". Bila je i na prvom mestu Forbsove liste najmoćnijih glumica na svetu.

Dženifer Lorens Dženifer Lorens u filmu "Igre gladi: Ptica rugalica" / Printskrin: YouTube/Movieclips

Psihološki horor film Darena Aronofskog "Majka" iz 2017. godine bilo je ostavrenje koje je testiralo granice izdražljivosti publike, mnoge od njih oteralo iz bioskopa, a Dženifel Loens donelo uspešnu glavnu ulogu.

"Rolling Stone" ju je 2012. godine najtalentovanijom mladom glumicom u Americi.

Akciona heroina sa najvećom zaradom u Ginisovim svetskim rekordima, bila je na "Victoria's Secret" listi „Najseksepilnije bombe u usponu“.

Dženifer Lorens, Metju Mekonahi Foto: Tanjug/AP

Ljubav njenog života

Od 2013. do 2015. bila je na "Glamour"-ovoj godišnjoj listi najbolje obučenih žena, na vrhu liste 2014. godine.

Bila je ambasador slavnih ličnosti za brend, pojavljujući se u "Diorovim" reklamnim kampanjama za modu i parfeme. Često u njihovoj odeću, kreaciju ove modne kuće birala je u za svoje venčanje.

Buran ljubavni život ove lepotice svoju luku mira stekao je sa sa Kukom Maronijem, direktorom umetničke galerije. Venčali su se 2019. godine.  

- Zaista uživam da idem u prodavnicu sa njim“. „Ne znam zašto, ali to me ispunjava s puno radosti. Mislim možda zato što je to skoro metafora za brak. „U redu, imamo ovu listu. To su stvari koje su nam potrebne. Hajde da radimo zajedno i uradimo ovo." I uvek dobijem jedan od časopisa za kuvanje, kao što je 15 Minute Healthi Meals, i on me uvek pogleda kao: „Nećeš to koristiti. Kada ćeš to da uradiš?’ A ja kažem: „Da, jesam. Utorak!’ I on je uvek u pravu, a ja to nikada ne činim - izjavila je za "Vanityfair.com".

Direktna i spontana

Poznata je po direktnim izjavama poput one da je gluma "glupa" u poređenju sa profesijama koje spasavaju živote kao što su lekari i stoga ne veruje u to da bude "samouverena" u pogledu svojih dostignuća.

Njene nesvakidašnje javne scene poput pada na dodeli Oskara 2013. i 2014. godine provlače veliku pažnju javnosti.

Jennifer Lawrence, Oskar Foto: Profimedia/AFP/ROBYN BECK

Ova jasno opredeljena feministkinja je i učesnica mnogobrojnih humanitarnih akcija.

U februaru 2022. godine Dženifer je postala majka; ona i Kuk uživaju u porodičnom životu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona