• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šanaja Tvejn ušla je u Ginisovu knjigu rekorda, pevala po kafanama, pa promenila ime i prezime

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slavna kanadska pevačica poznata je po burnom životu ali i specifičnom načinu pevanja

  • 0
Shania Twain Foto: Casey Flanigan/imageSPACE / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šanaja Tvejn, rođena kao Ajlin Redžina Edvards, kanadska je pevačica i tekstopisac koja je prodala više od 100 miliona ploča, što je čini jednom od najprodavanijih muzičkih umetnika svih vremena i najprodavanijim ženskim izvođačem u istoriji kantri muzike.

Odrasla je u Ontariju sa dve sestre, a kada je imala dve godine roditelji su joj se razveli i, kada ju je očuh priznao za ćerku, promenila je prezime u Tvejn.

Sa osam godina je počela da peva po barovima i kafanama, kako bi pobegla od kuće u kojoj je često viđala nasilje, zbog čega joj je majka bila u depresiji. Kako je izjavila, nije to tada volela, ali je morala da pomogne porodici u plaćanju računa jer su bili siromašni, piše "The famous people".

Kada je imala 21. godinu, preselila se u Toronto, gde je danju radila, a noću pevala. Međutim, posle manje od godinu dana njeni roditelji ginu u saobraćajnoj nesreći i ona se vraća u Ontario da se brine o polubratu i sestrama. Promenila je ime u "Šanaja", što znači "na putu sam", po nasleđu očuha koji je bio Odžibva, starosedelac u oblasti Velikih jezera u Severnoj Americi.

Posle neuspeha trijumf

Njen debi studijski album doživeo je komercijalni neuspeh po objavljivanju 1993. godine.

Posle saradnje sa producentom Robertom Langeom stekla je slavu sa drugim studijskim albumom. Prodat je u više od 20 miliona primeraka i doneo joj je Gremi nagradu.

Njen treći studijski album 1997. godine, prepoznat u Ginisovoj knjizi rekorda kao najprodavaniji studijski album žene solo izvođača i postao je najprodavaniji kantri album jednog kanadskog izvođača.

Tokom snimanja četvrtog albuma je napravila pauzu jer je, kako je otkrila godinama kasnije, imala Lajmsku bolest i disfoniju, što je dovelo do oslabljenog glasa, pa nije mogla da peva.

Dobila je pet Gremi nagrada i ušla je u Kanadsku stazu slavnih i Holivudsku stazu slavnih, kao i Kuću slavnih kanadske muzike i Kuću slavnih tekstopisaca u Nešvilu.

Spoj ljubavi i posla

Udala se 1993. godine za svog producenta sa kojim je dobila sina, ali su se razveli 2010. godine, nakon što je saznala da je imao aferu sa njenom najboljom prijateljicom.

Kasnije se udala za izvršnog direktora poznate firme, a ubrzo je i objavila biografiju "Od ovog trenutka". Imala je manje uloge i u nekim filmovima, između ostalog i jedan sa Džonom Travoltom.

Vegetarijanka je i poklonik istočnjačke duhovne filozofije.

Osnovala je dobrotvornu organizaciju koja je osmišljena da odgovori na potrebe zanemarene dece. Ima švajcarsko državljanstvo, gde joj je sin rođen, a poseduje imanja u Las Vegasu i na Bahamima. Takođe, ljubitelj je hokeja i, kada nastupa u Severnoj Americi, često na sebi ima dres nacionalne hokejaške lige.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelisaveta Mojsilović: Muzikolog za miksetom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona