• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gabi Novak je najbolja šlager pevačica na ovim prostorima: Karijeru počela u crtanim filmovima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je završila smer za grafičkog dizajnera, crtanje je zamenila pevanjem

  • 1
Gabi Novak Printskrin: Youtube/Croatia Records

Gabi Novak (87) je jugoslovenska i hrvatska pevačica zabavne muzike, hrvatsko-nemačkog porekla.

Ona je rođena u Berlinu od oca koji je sa Hvara i majke iz Berlina i detinjstvo je provela u glavnom gradu Nemačke. Početkom Drugog svetskog rata, porodica se preselila na Hvar, i ona ostaje bez oca 1945. godine.

U Zagrebu je završila primenjenu umetnost, radila je u Vjesniku, pa u Zagreb filmu kao crtač i scenograf. Pozajmljivala je glasove animiranim likovima, a njene vokalne sposobnosti, primetio je Bojan Adamič i pozvao je, da gostuje na koncertima „Big Benda” u Ljubljani. Pevala je u horu Emila Kosete i zahvaljujući tome obišla ceo svet.

Pevala je pesmu „Sretan put” iz filma „H-8”, a 1959. godine je nastupila na Zagrebfestu s pesmom „Ljubav ili šala” i sa tom pesmom se pojavljuje u filmu „Ljubav i moda”. Na Bledskom džez festivalu 1958, pevala je u duetu s Luisom Armstrongom, pa je šest godina kasnije dobila ponudu da peva na zapadnom tržištu, ali je odustala od toga, jer nije htela da pristane na promenu izgleda. Naime, zahtevali su od nje da se fizički promeni, da dugu plavu kosu ofarba u crno i da skine deset kilograma, piše "biografija.org".

Pažljivo je birala pesme i pevala samo one koje su joj se svidele. Uvek je na bini bila doterana, nežna i savršeno usklađena sa prilikom zbog koje peva. Dobila je Porina za najbolje žensko vokalno izvođenje na albumu „Pjesma je moj život” 2003. i za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj muzici 2006.

Udavala se tri puta. Prvi muž bio je akademski slikar Bogdan Debenjak, piše "biografija.com". Potom je bila u braku sa Stipicom Kalogjerom ali brak je potrajao nekoliko godina. Drugi put je okušala sreću sa Arsenom Dedićem kome je rodila sina Matiju. Njihov brak je vremenom postao sinonim za veliku ljubav i partnerstvo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Beogradskom džez festivalu nastupaju gitarista Vlatko Stefanovski i pijanista Matija Dedić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Peru54

    1. septembar 2023. | 03:48

    Gabi Novak je sinonim za pravu damu,ljupku ženu i majku.Izvanredna pevačica i veliki muzički talenat.Kroz vreme jako sam cenila,volela i divila se Gabi i Arsenu,ne samo kao paru,već kao jako dobrim muzičarima i kvalitetnim autorima i poznavaocima muzičke umetnosti.Pratila sam njihova gostovanja diljem Jugoslavije,njihov muzički rast i popularnost,jednom čak i prisustvovala na njihovom koncertu u Domu sindikata,u Bgd. Sada već kao starijoj dami,želim joj dobro zdravlje,sreću sa svojom porodicom i svako dobro u životu.

    Podelite komentar