• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Blagica je pre pola veka bila "Karanfil devojče": Ljupkost i prirodna lepota bili su presudni za pobedu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Publika je glasala ubacujući karanfile u ćup

  • 1
Blagica Spirić, KARANFIL DEVOJCE Foto: S.Tasić/Privatna arhiva

U Vranjskoj Banji u petak i subotu, odnosno 18. i 19. avgusta, se održava manifestacija “Dani karanfila 2023”, a centralni događaj biće izbor za najlepšu devojku ili “Karanfil devojče”.

Jedna od prvih devojaka koja je ponela ovu titulu, u prvim godinama manifestacije bila je Blagica Spirić (70), tada Dejanović. Blagica je bila “Karanfil devojče”, sada već davne 1971. godine, kada se izbor održavao uz “Pesmu leta” u čuvenoj bašti “Hotela Vranje”. Izuzetak je napravljen tih godina, te izbor nije bio u Banji, već u Vranju, počinje Blagica priču.

- Bilo je prijavljeno 25 devojaka, a u užem izboru trebalo ih je biti 12. Prisutni su dobijali po jedan karanfil koji im je služio da daju glas devojci za koju misle da je najlepša. Ispred devojaka se nalazio po zemljani ćup i publika je tu ostavljala karanfile. Te večeri najveći broj glasova publike i samim tim najviše karanfila, bilo je u mom ćupu - priča nam Blagica.

S obzirom na to da je u okviru izbora za najlepšu devojku trajala i manifestacija “Pesma leta”, pevači koji su učestvovali, činili su i žiri izbora za najlepšu devojku, jer su i oni ubacivali karanfile. Pevači su glasali ko će pobediti na manifestaciji “Pesma leta”, najbolji su na kraju toga dobijali “Zlatno sunce”.

- Tu su bili Nedeljko Bilkić, Lepa Lukić,Vasilija Radojčić, Tozovac, Predrag Gojković Cune, Lola Novaković, Đordje Marjanović, Ivica Serfezi, Leo Martin i Miki Jevremović. Voditelj programa je bio je Mića Orlović - seća se Blagica.

Kod pevača su pobedili Vasilija Radojčić i Tozovac, a među devojkama Blagica Dejanović. Ona kaže da ju je za izbor za mis prijavio brat, koji je bio ubeđen u njenu pobedu. Priča kako je bila patrijarhalno vaspitana devojka, te je jedan deo života provela i u planinskom selu Drenovac, gde su njeni roditelji radili kao učitelji.

- Brat dolazi kući i kaže, “Ti se ne spremaš? ”. I onda mi je rekao o čemu se radi. Bilo me je sramota da učestvujem, pa sam dva dana pred održavanje manifestacije, otišla da povučem prijavu. Međutim, kada su me organizatori videli, nisu mi dozvoli da odustanem. Imala sam 17 godina i stvarno nisam razmišljala o tome, ali brat je bio apsolutno ubeđen u moju pobedu, pa je tih dana stalno i govorio da ću pobediti - priča kroz smeh ova nekada najlepša Vranjanka.

U vezi sa negom ondašnjih devojaka, kaže da je to bila čisto prirodna lepota. Priča kako je imala tremu kad je izašla na binu, ali i da je sve vreme bila kivna na brata, što ju je doveo tu gde jeste.

- Kad sam izašla na binu, usledio je aplauz kao kiša, a noge samo što mi se nisu odsekle. Nosila sam žutu haljinicu, boju Vranja, a isto su bile obučene i ostale devojke. U mom ćupu bilo je preko trista karanfila, mnogo više nego u ostalim, tako da je pobeda bila ubedljiva - priča Blagica.

Po njenom mišljenju, presudila je njena ljupkost i vaspitanje, te se publika odlučila da u njen ćup ubaci najveći broj karanfila. Kada je pobedila, brat je častio kog je stigao, ja sam kao poklon dobila odmor u Grčkoj, garderobu, šporet itd. Roditelji su bili presrećni. U godinama koje su usledile, Blagica se udala za Dobrivoja, dobili su kćer i sina.

Blagica je jednom bila i u žiriju u izboru za izbor za “Karanfil devojče”. Smatra da sadašnje izbore i te sedamdesetih godina razlikuje to što devojke onda nisu bile nametljive i što je najlepšu birala publika.

Blagica Spirić je sada penzionerka, a lepota je nije napuštala svih ovih godina. “Karanfil devojče”, bila je lepa i kao mlada žena, u zrelim godina, a i sada, kada je zagazila u sedamdesete.

(Ona.rs/S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Doktorka Tamara Redža za Ona.rs o svom životu i radu u Brazilu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Boža zemunac

    18. avgust 2023. | 12:58

    Svaka čast. I danas lepa žena.

    Podelite komentar