• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Japanska kraljica Himiko imala je 1000 sluškinja i samo jednog muškog slugu: Njih 100 su je pratili u grob

Vreme čitanja: oko 2 min.

Legenda o kraljici Himiko zaživela je u zapadnoj kulturi nakon trećeg nastavka filma o Lari Kroft. Iako filmska adaptacija o njenom životu nije istinita, Himiko je legenda - "prva moćna žena" u istoriji Japana

  • 0

Mnogo pre Klare Cetkin, kraljice Elizabete I i Ane Bolejn postajala je Himiko - žena koja je spojila karakteristike sve tri navedene heroine u jedno, te su je zvali "čarobnica".

Ona je bila progresivnog uma, prezirala je ratove i tadašnju mušku čeličnu vladavinu, želela je mir i bolji status za žene; bila je prepredena, vešto koristeći ženstvenu energiju i privlačnost kako bi očarala i vladala bez sukoba; manipulisala je zarad većeg dobra, odbijala da se uda do kraja života i ostala je upamćena kao jedna od najvećih heroina drevnog Japana - ona o kojoj se i dan-danas prepričavaju priče devojčicama kad želimo da ih uputimo u pojam feminizma.

Heroina mira ili sveštenica mračnih sila? 

Himiko je vladala u ranom trećem veku pre nove ere, a izabrao ju je sam narod - da ih vodi u mir i prosperitet posle mnogo decenija mučnih ratova.

Postoje oprečna verovanja: neki su je smatrali prizivačicom duhova, demonom i sveštenicom mračnih sila koja je omađijala narod da je izabere, dok su drugi smatrali da je njen dolazak na presto bila logična posledica nakon razorne vladavine muških vladara - Huana i Linga.

Himiko je jedina osoba, poznata kao "kraljica Va", o kojoj postoje istorijski zapisi iz ovog perioda.

Žena-šaman je nakon dolaska na presto u potpunosti nestala iz vidokruga javnosti. Živela je u dobro čuvanoj palati, sa visokim zidovima i stražarima na svakom koraku.

Navodi se da ju je služilo 1000 žena i samo jedan muškarac kom je verovala - njen brat.

On je bio zadužen za izbor obroka i garderobe, ulazak u njene odaje i služio je kao "golub-pismonoša", a neki su nagađali da je vladao "iz senke" zajedno sa njom, iako o tome ne postoje dokazi.

Himiko je ostala upamćena po tome što je tadašnjoj kineskoj kraljevskoj porodici poslala grandiozan poklon načinjen od robova, 5000 dragulja i stotinu metara svilene tkanine.

Vladala je mirno šezdeset godina, a nakon njene smrti više od sto sluškinja je dobrovoljno odlučilo da bude sahranjeno sa njom.

Nikad se nije udavala.

Nakon što su tron ponovo preuzeli muškarci i započeli rat, Himikina rođaka Ijo, trinaestogodišnja devojčica, preuzela je presto i ponovo uspostavila mir, prenosi "Tofugu".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otvara se prvi Muzej samuraja u Evropi: Izvorne stvari japanskih ratnika biće izložene u Berlinu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona