• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mako Komuro: Princeza koja se odrekla kraljevskih privilegija zarad ljubavi

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prva unuka cara emeritusa Akihita i carice emerite Mičiko, od rođenja privlači ogromnu medijsku pažnju

  • 0

Ovo nije bajka u kojoj princeza ljubi žabu i on postaje princ. Ovde je princeza zarad ljubavi morala da se odrekne svog kraljevskog porekla i postane obična građanka.

Takva je sudbina bivše princeze Mako, najstarije ćerke princa Fumihita i princeze Kiko, koja je prinuđena da se odrekne svog mesta u carskoj kući Japana zahvaljujući braku sa Kei Komurom - svojim dečkom iz fakultetskih dana. To je zato što prema japanskom zakonu, kraljevskim ženama nije dozvoljeno da se udaju za ljude koji nemaju kraljevsko poreklo i samim tim ne mogu da zadrže svoj položaj u porodici.

Kako je izgledao kraljevski život bivše princeze

Rođena je 23. oktobra 1991. godine, najstarija je od troje dece. Ima mlađu sestru, princezu Kako, i mlađeg brata, princa Hisahita. Pošto je ona prva unuka cara emeritusa Akihita i carice emerite Mičiko, od njenog rođenja za njom je vladalo interesovanje medija.

Godine 2011., sa 20 godina, otišla je inkognito da volontira da pomogne žrtvama zemljotresa i cunamija Tohoku.

Obrazovanje je stekla studirajući na raznim univerzitetima širom sveta, uključujući Univerzitet u Edinburgu i Univerzitetski koledž u Dablinu. Kasnije je diplomirala na Međunarodnom hrišćanskom univerzitetu u Tokiju sa diplomom iz oblasti umetnosti i kulturnog nasleđa, pre nego što je dobila kustoski sertifikat i vozačku dozvolu, što je neobično za članove kraljevske porodice. Studije je nastavila u Velikoj Britaniji, gde je magistrirala studije muzeja umetnosti i galerija na Univerzitetu u Lesteru, piše "Tatler".

Ljubav sa studija

Tokom boravka na univerzitetu u Tokiju 2012. godine prvi put je upoznala Komura, koji sada radi kao advokat u SAD. Oboje su bili u grupi studenata koji su planirali putovanje u inostranstvo. Od tada je mnogo putovala širom Evrope, posećujući razne muzeje i galerije, posebno se interesujući za umetnost i arhitekturu.

U proteklih nekoliko godina, preuzela je značajniju ulogu u kraljevskoj porodici, pojavljujući se na sve više zvaničnih angažmana. Godine 2019. nosila je tradicionalni junihitoe kada je učestvovala u ceremoniji Carske palate kako bi obeležila uspon njenog ujaka, cara Naruhita na tron hrizanteme. Prošle godine je posetila Južnu Afriku na zvaničnoj turneji, posao koji bi inače obavljali njeni roditelji.

Kada je Mako, tada japanska princeza, objavila veridbu sa bivšim kolegom Keiom Komurom 2017. godine, rekla je da je osvojio njeno srce "svojim blistavim osmesima poput sunca".

Njihovi osmesi osvojili su zemlju u kojoj se carska porodica veoma ceni i od njenih članova se očekuje da budu čuvari tradicije. Intenzivna medijska pokrivenost bila je uglavnom pozitivna, ali ne odmah.

Braku je prethodilo odricanje privilegija

Skromno poreklo njenog supruga značilo je da su tabloidi dugo vremena kopali prljavštinu o njegovoj porodici. Usred skandala 2018. preselio se u Njujork da studira pravo na Univerzitetu Fordham, a par je navodno ostao u kontaktu preko interneta.

U Japan se vratio tek posle tri godine, povratak koji nije prošao bez kontroverzi. Gospodin Komuro je bio ležerno obučen i imao je konjski rep, što je za mnoge bio još jedan dokaz da nije sposoban da se oženi tadašnjom princezom.

Konačno, u oktobru 2021, par se venčao. Gospođa Mako je preskočila uobičajene obrede vezane za kraljevsko venčanje i odbila tradicionalnu isplatu od oko 1,3 miliona dolara koja se inače daje ženskom članu carske porodice po odlasku iz porodice. Bio je to još jedan prekid tradicije, jer je Mako postala prva žena koja je to učinila.

Na dan njihovog venčanja održan je najmanje jedan protest, koji je uključivao plakate na kojima je pisalo "Zaštitite naše domaćinstvo" i "Carska porodica je duša Japana". Na konferenciji za novinare zajedno sa svojim novim mužem nakon njihovog skromnog venčanja, bivša princeza je rekla da su "netačni" izveštaji o njenom suprugu izazvali njen "veliki strah, stres i tugu".

- Kei je za mene nezamenljiv. Za nas je brak neophodan izbor da živimo dok negujemo svoja srca.

Komuro, koji je odsekao konjski rep pre venčanja, obećao je da će štititi i podržavati svoju ženu.

- Volim Mako - rekao je: - Želim da provedem jedini život koji imam sa onim koga volim.

Život u Njujorku

Dok je čekala na izdavanje pasoša i američku vizu, Mako se preselila u svoju rezidenciju u okrugu Šibuja u Tokiju jer joj po zakonu nije dozvoljeno da živi u kući svojih roditelja u carskim četvrtima. Par je otputovao za Njujork sredinom novembra 2021. godine.

Kei Komuro je počeo da studira na Pravnom fakultetu Univerziteta Fordham u avgustu 2018. i diplomirao je kao doktor prava u maju 2021. godine. Kasnije se pridružio jednoj advokatskoj firmi u Njujorku kao pravni službenik. U oktobru 2022. položio je pravosudni ispit u Njujorku i počeo da radi kao advokat 2023. godine.

Prema "Japan Times", Mako radi kao neplaćeni volonter u The Metropolitan Museum of Art. Bivša princeza radi u okviru muzejske kolekcije azijske umetnosti i posebno je bila uključena u pripremu izložbe slika inspirisanih životom monaha iz 13. veka koji je putovao po Japanu dok je predstavljao budizam.

Na konferenciji za novinare nakon njihovog venčanja, Mako je rekla: "Ono što bih volela je da vodim miran život u svom novom okruženju".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Dress Like A Princess (@howtodresslikeaprincess)

Mako često fotografišu paparaci u Njujorku i to u različitim situacijama. Ide na posao pešice ili metroom. Nosi kese iz prodavnice i uzima kafu za poneti iz kafića. Šeta pse sa svojim suprugom. Nosi ležernu odeću i čini se da joj život obične devojke jako prija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona