• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Sia: Njene pesme su uvek broj 1, čak i kada ih piše za druge

Vreme čitanja: oko 5 min.

Činilo se da Sijina solo karijera nije napredovala sve dok njena pesma "Breathe Me" sa "Color the Small One" nije izabrana da igra ključnu ulogu u seriji HBO-ovog ostvarenja "Six Feet Under" u leto 2005.

  • 0
Sia Foto: Shutterstock

Iako mnogi možda ne znaju kako ona izgleda, svi dobro prepoznaju njen autentični glas.

Sia Furler je rođena 18. decembra 1975. u Adelaidi, Australija. Njen otac je muzičar, a majka profesorka umetnosti. Oboje su bili deo benda "The Soda Jerk". Sia je odrasla u bogatom umetničkom okruženju. Ona je takođe nećaka Kolina Haja iz grupe "Men At Work".

Kao dete, u svoje rane uzore ubrajala je Aretu Frenklin, Stivija Vondera i Stinga.

Sia kaže da je postala pevačica dok je studirala u Italiji kada je imala 17 godina. Ustala je u karaoke baru i privukla publiku da joj se pridruži u pevanju "Lean On Me" Bila Vitersa. U kasnim tinejdžerskim godinama, Sia je izvodila džez, a zatim i trip-hop. Putovala je sa svojim dečkom Denom Pontifeksom. Dok je bila sama na Tajlandu, dobila je vest da je on tragično poginuo u saobraćajnoj nesreći u Londonu.

Na život i muziku uticala je smrt dečka

Nakon smrti svog dečka, Sia se nastanila u Londonu. Pevala je i snimila za bend "Jamiroquai", a potom izdala solo album "Healing Is Difficult" 2002. Muzika je nastala pod uticajem džeza i soula. Tekstovi govore o suočavanju sa smrću njenog dečka.

"Taken For Granted", singl sa albuma, dospeo je na top 10 pop u Velikoj Britaniji. Sia se priseća godina žalosti zbog smrti svog dečka kao veoma teških i obeleženih velikom upotrebom opijata. Ona se seća da je razmišljala o samoubistvu, pa čak i da je išla tako daleko do pisanja oproštajnog pisma. Izdala je još jedan studijski album "Color the Small One", 2004. godine.

Sia je bila razočarana marketingom svoje muzike i preselila se u Njujork 2005. Činilo se da njena solo karijera nije napredovala sve dok njena pesma "Breathe Me" sa "Color the Small One" nije izabrana da igra ključnu ulogu u seriji finale HBO-ovog ostvarenja "Six Feet Under" u leto 2005. Pesma je emitovana na alternativnim radio-stanicama u SAD, a "Color the Small One" se probio na Billboard Heatseeker top-listu. Kao odgovor na uspeh pesme, Sia je bila na turneji širom SAD kako bi upoznala publiku sa svojom drugom muzikom.

Kristina Agilera se obratila Siji u vezi sa pisanjem pesama za njen album "Bionic". Sia je napisala tri pesme na albumu. Ona je takođe koautor pesme "Bound To You" iz saundtreka za film Burleska i zaradila je nominaciju za Zlatni globus za najbolju originalnu pesmu. Sia se 2011. godine pojavila kao savetnik tima Kristine Agilere u prvoj sezoni hit TV pevačke emisije "The Voice".

Od zapaženih saradnji izdvajaju se: pesma "Titanium" sa Dejvidom Getom, "Wild Ones" sa Flo Ridom, "Diamonds" - tekst pesme za Rijanu.

Povlačanje sa scene 

Sijin solo album "We Are Born" iz 2010. godine bio je njen najoptimističniji pop album do sada i odala je priznanje idolima iz detinjstva Madoni i Sindi Loper. Album je producirao Greg Kurstin koji je nominovan za Gremi. To je postao njen prvi hit album kod kuće, u Australiji. U SAD se probio među prvih 40 na listi albuma - njen drugi uzastopni album koji je doživeo takav uspeh.

Nakon tog uspeha, Sia se osećala neprijatno zbog sve veće slave i priznanja. Počela je da nosi masku na sceni i ponovo je počela da koristi opijate. Odlučila je da se povuče iz karijere izvođača i koncentriše se na pisanje pesama. Tokom svoje karijere, Sia je sarađivala sa širokim spektrom drugih izvođača, tako da ne predstavlja značajno iznenađenje da njen proboj u popularnim singlovima širom sveta dolazi kroz pojavljivanje na pesmama drugih izvođača.

Sia je takođe koautor pesama za druge izvođače, uključujući Bijonse i Kajli Minog.

Sia je bila frustrirana odlukom Dejvida Gete da uključi njen demo vokal u svoj snimak pesme "Titanium". Rekla je za NPR Music: "Nikad nisam ni znala da će se to dogoditi, i bila sam jako uznemirena. Pošto sam se upravo penzionisala, pokušavala sam da budem pop tekstopisac, a ne umetnik".

Unikatni spotovi i hitovi koje svi pevušimo

Sa uspehom njenog pojavljivanja i pisanja pesama na Rijaninom pop hitu broj 1 "Diamonds", Sia je preispitivala svoju odluku o penzionisanju.

U pratnji upečatljivog muzičkog spota sa 11-godišnjom plesačicom Medi Ziegler, "Chandelier", prvi singl sa albuma "1000 Forms of Fear", postao je Sijin prodorni hit kao solo pop umetnice. Dospeo je u top 10 pop hitova širom sveta, uključujući 8. mesto u SAD. Sia je promovisala pesmu kroz neobičan niz TV nastupa. Nosila je veliku periku da prikrije lice, dok se publika fokusirala na nastupe plesača.

Sia Foto: Shutterstock

"Chandelier" je nominovan za Gremi nagradu za ploču godine i pesmu godine.

Sia je doprinela tri nove pesme za filmsku muziku za adaptaciju brodvejskog mjuzikla Eni iz 2014. Takođe je radila na reviziji pesama iz brodvejske emisije. Njen rad na novoj pesmi "Opportunity" zaslužio je nominaciju za Zlatni globus za najbolju originalnu pesmu.

Do februara 2015, Sia je otkrila da je završila "This Is Acting", svoj album koji prati "1000 Forms of Fear". Nove pesme sastojale su se od verzija pesama koje je napisala, a koje su odbacili drugi umetnici, uključujući Bijonse, Adel i Rijanu. Singl "Cheap Thrills" postao je Sijin prvi pop hit singl br. 1 u SAD u leto 2016. Promovisan je sa Sijinim trećim muzičkim spotom u kojem se pojavljuje Medi Ziegler.

Album "This Is Acting" dostigao je mesto broj četiri na američkoj listi albuma. "This Is Acting" je nominovan za nagradu Gremi za najbolji pop vokalni album, a "Cheap Thrills" je nominovan za najbolji pop duo ili grupno izvođenje.

Sia je takođe doprinela muzici u nizu drugih projekata. Snimila je obradu klasika "Mamas and Papas", "California Dreamin" za muziku za film "San Andreas". Pevala je na obradi pesme "Unforgettable" za animirani film "Finding Dory" 2016. Takođe je doprinela pesmama za filmove "Lav" i "Čudesna žena". U martu 2017, Sia je nastupila uživo na trci konja Svetskog kupa u Dubaiju sa svojim plesačima, uključujući Medi, piše "Liveabout.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zoe Kida: Soul ide uz sve što radim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona