• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trans biciklista na listi najboljih žena i dalje tema: Kakvu poruku to šalje devojkama?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ne smiruju se strasti oko vesti da je jedina sportistkinja navedena na listi "moćnih žena" časopisa "Voga" transrodni muškarac

  • 0
Emily Bridges Foto: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Još se ne smiruju strasti oko vesti da je jedina sportistkinja navedena na listi "moćnih žena" časopisa "Vog" - biciklistkinja Emili Bridžes, koja je biološki rođena kao muško.

Ovaj potez poznatog časopisa, kako smo već preneli, izazvao je mnogo pometnje i komentara, zbog čega se oglasila i kolumnistkinja Džejn Mur, koja je odlučila da se uključi u rasvetljavanje pozadine ovakve odluke čuvenog modnog magazina.

Pod pitanjem "Kakvu poruku to šalje devojkama", autorka teksta u "The Sun-u", nagoveštava da je ovakav potez najverovatnije motivisan time što je odlazeći urednik "Voga" Edvard Eninful želeo da napravi pometnju u svom poslednjem izdanju u ovom časopisu.

Deca devojčice sport košarka priroda Foto-ilustracija : Shutterstock

Kako oštro iznosi, na takvim A-listama, kao što je spisak najmoćnijih žena prema predlogu "Voga", obično se nalaze slavne ličnosti, te mešavina "moćnih prijatelja" žirija, ponekada i neko odvažan, i na kraju, obavezno, poneko kontroverzan.

- Ovo poslednje, sumnja se, razlog je zašto je jedina sportistkinja koja je navedena na listi „moćnih žena“ časopisa "Vog" trans biciklistkinja Emili Bridges, rođena kao biološki muškarac. Očekivano, to je izazvalo bes ne samo među feminističkim grupama, već i u svetu ženskog sporta gde... nijedna sportistkinja sa visokim postignućima, biološki žena sportistkinja nije zaslužila da bude pomenuta - ističe Mur.

Ona dodaje: - Možda je odlazeći urednik "Voga" Edvard Eninful želeo da napravi pometnju u svom poslednjem izdanju, ili je možda u sudijskoj komisiji bio trans aktivista koji je insistirao da se Emili uvrsti na listu, ili pak svi uključeni ne shvataju ženski sport veoma ozbiljno ili ne cene napor i odricanje koje je potrebno da bi se došlo do vrha.

Kako se pita "ko to zna?", autorka ističe da iako je lako zanemariti ove liste i njihove ponekad zbunjujuće izbore, "Vog 25" lista moćnih  "žena koje definišu i redefinišu Britaniju 2023.“ - ne treba zanemariti jer, pogotovo u ovom slučaju jer nije u pitanju to samo "bezopasno izvrtanje".

- Kao što je (plivačica) Šeron Dejvis rekla prošle godine: „Ako bih se sutra vratila međunarodnom plivanju sa količinom testosterona (supstanca koja je zabranjena na listi Svetske antidoping agencije jer pomaže u performansama) u mom sistemu, u količini koja je Emili Bridžis dozvoljena, ja bih odmah dobila četvorogodišnju zabranu plivanja! Kako je ovo pošteno?" - prenosi Mur i sama se pita:

- Zaista? Iako podržavam Emilinu odluku o tranziciji i njeno pravo da se prema njoj postupa s poštovanjem, jedino je ispravno što je "British Cicling" objavio da su transrodne žene zabranjene na takmičenjima za žene, pri čemu je kategorija muškaraca ostala otvorena.

Sa time na umu, autorka teksta stoga ističe da su istraživanja pokazala da devojčice doživljavaju skoro dvostruko veću stopu depresije od dečaka, počevši od 12 godina, kao i da slike "savršenstva" koje se prodaju na društvenim mrežama igraju obziljnu ulogu u tome, zbog čega smatra da interesovanje za sport može da bude "zdravo odvraćanje pažnje od svih tih gluposti".

- Pored toga, u sportu se uči timskom radu, posvećenosti, kako da budete dobar gubitnik i uzbuđenje postizanja uspehba nakon što ste naporno radili za to. Nastavnici sporta kažu da je održavanje interesovanja devojčica u tinejdžerskim godinama za sport oduvek bilo teško, ali i da dostignuća visokog profila elitnih sportistkinja pomaže u tome da se one ohrabre i izdrže, u nadi da će jednog dana i njihove sportske sposobnost biti slavljene. Zato se sada nadajmo da čitanje „Vogovih 25“ neće biti okidač za njihovo premišljanje „Zašto uopšte da se mučim?“ - zaključuje kolumnistkinja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako izgleda trening na Adi veslačice Jovane Arsić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona