• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

Princeza Dajana poginula je na današnji dan: Obeležila je jednu epohu, a Kejt Midlton nastavlja njenim stopama

Vreme čitanja: oko 5 min.

I dok kroz svoje dužnosti prema kruni Kejt dostojno obavlja zvanične obaveze, u mnoge od njih utkano je poštovanje prema Dajani

  • 1
Kejt Midlton, Princ Vilijam, Princ Džordž Dajana Čarls Foto: Tanjug/AP

Princeza Dajana je nastradala na današnji dan u saobraćajnoj nesreći 1997. godine. Iako je prošlo 26 godina, kraljevska porodica čuva uspomenu na voljenu mamu, baku i princezu naroda.

Princ Vilijam i Kejt Midlton već godinama neguju sa svojom decom uspomenu na baku koju nikada nisu upoznali. I sama Kejt, princeza od Velsa, često odaje suptilnu počast pokojnoj majci svog supruga princa Vilijama, kroz njenu odeću, tehnike roditeljstva, izbor načina života i još mnogo toga.

U dokumentarcu iz 2017. godine, "Diana, Our Mother: Her Life and Legacy", princ od Velsa je otkrio da stalno razgovara sa svojom decom o baki Dajani pred spavanje, tako da znaju da postoje dve bake u njihovim životima.

A kada su obeležavali Dan majki u Velikoj Britaniji 2021. godine, Vilijam i Kejt podelili su ručno rađene čestitke koje su njihova deca napravila za svoju pokojnu baku.

- Draga bako Dajana, mislim na tebe na Dan majki. Mnogo te volim. Nedostaješ tati. Puno ljubavi, Šarlot - napisala je Vilijamova ćerka.

Džordž je takođe napisao dirljivu poruku u svojoj čestitki: "Draga bako Dajana, srećan Dan majki. Mnogo te volim i uvek mislim na tebe. Šaljem ti puno ljubavi, Džordž".

Kada je princeza Kejt, ranije vojvotkinja od Kembridža, dobila titulu princeze od Velsa u septembru 2022. nakon smrti kraljice Elizabete II, kraljevski izvori su rekli za "Hello" da kraljevska porodica "ceni istoriju povezanu sa ovom ulogom, ali će razumljivo želeti da gleda u budućnost dok kreira svoj sopstveni put".

I dok kroz svoje dužnosti prema kruni Kejt dostojno obavlja zvanične obaveze, u mnoge od njih utkano je poštovanje prema Dajani. Ovo su neki od njih.

1. Ime princeze Šarlot

Iako Dajana nikada nije dočekala rođenje svojih unuka, Vilijam i Kejt pronašli su zaista dirljiv način da se sete princeze kada im se ćerka rodila 2015. Par je izabrao da svoje drugo dete nazove po Dajani i dao joj puno ime Šarlot Elizabet Dajana.

Osim veze sa Vilijamovom majkom, slatki nadimak je odao i počast Njenom veličanstvu kraljici Elizabeti II. Elizabet je takođe srednje ime Kejt i njene mame Kerol Midlton.

2. Princeza Šarlot je krštena u istoj crkvi kao i Dajana

Nakon što su princezu Šarlotu nazvali po Dajani, Vilijam i Kejt otišli ​​su korak dalje i odlučili da krste svoju devojčicu u mestu koje zauzima posebno mesto u njihovim srcima - crkvi Svete Marije Magdalene u Sandringemu. Crkva, koja se nalazi na imanju Sandringem, isto je mesto gde je Dajana krštena u avgustu 1961. godine.

3. Kejt se setila Dajane kada je svetu predstavljala princa Džordža

Držeći svog novorođenog sina u naručju dok je pozirala medijima na stepenicama krila Lindo u bolnici Svete Marije u Londonu 2013. godine, Kejt se setila Dajane kada je svetu predstavila svoje prvo dete princa Vilijama, davne 1982. godine.

Princeza je nosila plavu haljinu sa tufnicama za svoje prvo pojavljivanje kao novopečena mams. Dajana je iz bolnice izašla u haljini istog desena.

S obzirom na to da je Kejtinu haljinu specijalno za nju krojila jedna od njenih omiljenih kreatorki Dženi Pekam, sličnost između ova dva outfita verovatno nije bila slučajnost. Baš kao što je povratak u istu bolnicu u kojoj su rođeni Vilijam i Hari bio nameran izbor da se poštuje porodična tradicija.

4. Isti zaštitnički govor tela sa decom

Kejt je jednako žestoko zaštitnički nastrojena prema svoje troje male dece kao što je Dajana bila sa Vilijamom i Harijem. Prema "Good Housekeeping", stručnjakinja za govor tela Peti Vud kaže da je Dajanin govor tela sa decom bio veoma sličan.

Upoređujući fotografije majki, rekla je: "Obe žene su neverovatno praktične, uvek su fokusirane na svoju decu, čak i sa haosom oko njih". Opisujući fotografiju Dajane sa rukom na Vilijamovom stomaku, ona je nastavila: "Ova veza 1 na 1 čini da se deca osećaju bezbedno. To je pokret za umirenje koji je posebno važan u potencijalno stresnim situacijama".

Komentarišući sličnu fotografiju Kejt i Džordža, ona je dodala: "Ovo je jedan od načina na koji roditelji pokazuju svojoj deci da su jednaka. To vidimo kod princeze Dajane i Kejt Midlton, kao i kod princa Vilijama".

5. Kejt nosi verenički prsten princeze Dajane sa safirom

Na skoro svim kraljevskim svečanostima kojima Kejt prisustvuje, princeza nikada ne propušta da nosi svoj impresivni verenički prsten sa dijamantima, koji je nekada pripadao Dajani. Još 2010. godine, princ Vilijam je zaprosio Kejt zadivljujućim safirnim prstenom svoje majke.

Prsten, koji se sastoji od 12-karatnog ovalnog cejlonskog safira okruženog brojnim dijamanatima umetnutih u belo zlato, kreirao je zlatar Garard.

U vreme veridbe sa princem Čarlsom, Dajana je sama odabrala prsten iz kataloga draguljara; neki su rekli da ga je princeza odabrala jer je podseća na prsten njene majke.

6. Kejt odaje počast Dajani i drugim svojim nakitom

Osim svog privlačnog vereničkog prstena, Kejt takođe poseduje još jedan komad nakita koji je ranije pripadao njenoj pokojnoj svekrvi.

Ubrzo nakon što su se Vilijam i Kejt venčali 2011. godine, nevesti su poklonili prelepe minđuše od dijamanata i safira, koje se slažu sa njenim vereničkim prstenom i koje su prvobitno pripadale Dajani. Sređene su za vojvotkinju koja ih je nosila prvi put kada su ona i Vilijam gledali Endija Mareja iz Kraljevske kutije na Vimbldonu 2011.

7. Vilijam i Kejt su posetili Tadž Mahal jer je mnogo značio Dajani

Otprilike 24 godine nakon što je Dajana posetila Tadž Mahal – jedan od najpoznatijih simbola Indije – Vilijam i Kejt su krenuli princezinim stopama i čak su kreirali  sličnu fotografiju tokom svoje zvanične turneje 2016.

- Nadam se da imate tačnu simetriju, Arture - našalio se princ sa veteranom kraljevske fotografije Arturom Edvardsom, koji je bio među onima koji su fotografisali Dajanu devedesetih.

Dajana je posetila Tadž Mahal sama, bez princa Čarlsa, i rekla novinarima da smatra da je to iskustvo "veoma lekovito".

8. Kejt inspiraciju za stil za svoju decu uzima od Dajane

Kada je princ Džordž prisustvovao krštenju svoje sestre u julu 2015. godine, mladić je bio obučen od glave do pete u odeću sličnu onoj koju je njegov tata Vilijam nekada nosio kao dete. Odeven u izvezenu belu košulju i crvene bermude, Džordž je bio slika i prilika svog oca kada je Vilijam otišao u bolnicu da upozna svog brata Harija prvi put 1984. godine.

Rejčel Rajli je dizajnirala Džordžovu odeću i priznala da je uočila sličnosti između načina na koji su Kejt i Dajana oblačile svoju decu.

- Dajana je obukla princa Vilijama na veoma tradicionalan način, čak tradicionalnije nego što Kejt čini sa princom Džordžom. I Džordž uvek izgleda predivno. Njegova odeća je veoma klasična, ali prikladna za danas, to je izgled koji pokušavaju da postignu. To je modernija verzija Vilijamovog izgleda kada je bio mali dečak - rekla je za "Daily Mail", a prenosi "Hello".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U Kensingtonu će živeti sećanje na nju: Prinčevi Vilijam i Hari otkrili statuu princeze Dajane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari