• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Veri Čukić je suprug napisao najbolje uloge: Jugoslovenski filmovi ne bi bili isti bez plavokose lepotice

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na filmskom platnu Vera Čukić se prvi put pojavila 1958. godine u ratnom filmu Stoleta Jankovića "Kroz granje nebo"

  • 1
vera cukic predrag pegi popovic zlatni pecat Foto: Miloš Milivojević / Tanjug

Veliki broj serija koje su obeležile detinjstvo onih koji su stasavali u zlatno doba Jugoslavije nisu mogle da prođu bez Vere Čukić. Ona je dama sa stilom, unikatne i čiste lepote, izvajanih crta lica.

Tumačila je mahom glavne, upečatljive uloge, srodno i njenoj autentičnoj pojavi, što i ne čudi, jer je mnoge za nju napisao njen voljeni suprug Gordan Mihić.

Diva jugoslovenske kinematografije pred kamere je poslednji put stala 2011, pojavila se u seriji "Moj rođak sa sela", a prošlog leta je u Jugoslovenskoj kinoteci primila Zlatni pečat za doprinos filmskoj umetnosti, za osamdeset uloga ostvarenih u filmovima, TV dramama i serijama.

Klovn, balerina, novinarka, a naposletku glumica

Pozorišna, filmska i TV-glumica, rodila se u Beogradu, 16. 12. 1938. Zbog očevog posla su se često selili, pa je tako odrastala malo u Nišu, malo u Valjevu, malo u Kragujevcu. Da li je cirkus asocirao na stalne selidbe ili na nešto drugo, nije poznato, ali bila je fascinirana njime i želela je da postane klovn. Kasnije se u njoj probudila želja za umetnošću, pa je poželela da bude balerina, a roditelji je upisuju u baletsku školu.

Kako je kroz redovno školovanje otkrila svoj dar za pisanje, pomislila je da bi mogla da bude i novinarka.

Ipak, na kraju upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Uporedo sa glumom, studirala je i savremenu književnost. Profesori koji su joj predavali na Akademiji, držali su katedre i na Filozofskom fakultetu i imali su mnogo razumevanja za njene obaveze. Međutim, u nekom momentu je gluma zahtevala celodnevni, pa i celovečernji angažman, te se nerado morala odreći književnosti.

Čak i pre završetka studija Vera je počela da dobija manje ili veće uloge, naročito u "Ateljeu 212". Na sceni Narodnog pozorišta je 5. decembra 1975. godine premijerno izvedena predstava "Nečista krv", po istoimenom komadu Bore Stankovića, u kome je Vera Čukić tumačila lik Sofke. Predstavu je za više od deset godina odigrala tri stotine puta. Nastupili su širom Jugoslavije, a komad je oduševljavao i kritiku i publiku. Zbog velikog interesovanja igrali su je svaki drugi dan, a ponekad i dva puta dnevno. Premda je predstava trajala četiri sata, publika i po dvadeset minuta nije dala glumcima da napuste scenu, piše "Biografija.org".

Sa kolegicama Sonjom Knežević, Jelisavetom Sablić, Zoranom Radmilovićem, Danilom Batom Stojkovićem i drugima, izborila je premiju Ministarstva kulture za najbolje ostvarenje 1978. godine. Nakon toga su usledile druge velike uloge, uglavnom u Narodnom pozorištu čiji je bila deo ansambla, ali je sarađivala i s ostalim beogradskim teatrima.

Zamalo da glumi u "Boljem životu"

Na filmskom platnu Vera Čukić se prvi put pojavila 1958. godine u ratnom filmu Stoleta Jankovića "Kroz granje nebo". Tumačila je lik bolničarke Branke. Sedam godina kasnije dobila je glavnu ulogu u drami "Ko puca otvoriće mu se".

Tokom 1967. godine pojavila se u čak devet filmskih i televizijskih projekata.

Izdvaja se serija "Srećna porodica" koja je opisivala svakodnevne zgode i nezgode jedne obične, a srećne porodice poput mnoštva ondašnjih.

Za ulogu kafanske pevačice u filmu "I Bog stvori kafansku pevačicu" J. Živanovića, 1972. dobila je priznanje na Filmskim susretima u Nišu. Nekoliko decenija kasnije, 2013. godine, na istom festivalu dobiće najveće domaće glumačko filmsko priznanje - nagradu "Pavle Vuisić".  Vrlo zapažena bila je i kao mlada prestupnica u filmu "Ko puca otvoriće mu se" M. Babca, 1965, te kao izazovna maćeha koju napastvuje posinak u filmu "Imam dvije mame i dvije tate" K. Golika, 1968. Od brojnih TV-uloga naročito se ističu one u serijama TV Sarajevo - "Porobdžije" i "Kože" A. Jevđevića.

Autor kultne serije "Bolji život" Siniša Pavić je prvobitno planirao malo drugačiju raspodelu uloga. Glavnu žensku ulogu Emilije Popadić igrala je Ceca Bojković, ali je Pavić otkrio da je uloga prvo bila ponuđena Veri Čukić.

- Koliko se sećam, prvi pik za glavnu žensku ulogu bila je žena Gordana Mihića, Vera Čukić. Zaboravio sam zašto je ona odustala, a onda je neko predložio Cecu Bojković i svi smo to prihvatili s oduševljenjem. S druge strane, oko uloge Dragiše Popadića Gige nije bilo dileme, odmah smo znali da će njega igrati Marko Nikolić - kazao je Pavić za domaće medije, piše "Nova.rs".

Ljubav sa Gordanom

Hrvatski mediji su tokom Festivala u Puli 1968. godine objavili da je Vera u vezi sa mladim scenaristom i rediteljem Gordanom Mihićem. I već sledeće - 1969. godine su se venčali, a one naredne dobili ćerku Ivanu.

Njih dvoje su bili u braku punih 50 godina.

Kako kažu, retko koji film je mogao da oživi takvu količinu ljubavi između dve osobe.

- Gledali su se kao deca. Ona nije skidala pogled s njegovih očiju, a on je milovao njenu kosu. Bili su zagrljeni. Nešto su šaputali i okolina ih nije interesovala - pisao je pre više decenija "Plavi vjesnik", predstavljajući Mihića kao talentovanog mladog pisca scenarija, a Veru kao predstavnicu mlade generacije filmskih zvezda, prenosi "Yugopapir".

I sama je bila svesna da ju je on ipak najbolje poznavao i da je to iskoristio i u profesionalne svrhe.

- Najbolje svoje uloge na filmu ostvarila sam po tekstovima mog Gordana: kao Ana u "Dnevniku uvreda '93", Marija u TV seriji "Gore-dole", Kiflina majka u "Zaboravljenima", Mamica u "Srećnoj porodici", Buba Spasić u "Žutoj" - govorila je za "Novosti".

Gordan Mihić preminuo je 2019. godine u 80. godini u Beogradu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Anđela Jovanović: Uloga policajke u seriji "Frust" je ostvarenje sna

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Nena

    1. septembar 2023. | 10:56

    Od kad je Vera Cukić plavokosa? Žena prirodna crnka od uvek imala crnu kosu.

    Podelite komentar