• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Anine slike prenose svu lepotu, nesavršenost i ranjivost njenih ženskih likova: Vrline vredne insignija

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Insignije" u fokus stavljaju skrajnuto žensko iskustvo kroz vizuelni jezik inspirisan osamnaestovekovnom grafikom i srednjovekovnim kostimima

  • 0

Ona je tek student treće godine Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo, a već zaslužuje pažnju ljubitelja umetnosti.

Ana Simić uveliko se ističe na beogradskoj kulturnoj sceni, ne samo sa pet slikarskih nagrada koje je dobila sa svega 22 godine, već i sa prvom samostalnom izložbom pod nazivom "Insignije", koja je otvorena prošle nedelje u izložbenom prostoru KvArt BW u šoping centru "Galerija" u Beogradu. Izložba će biti otvorena do subote, 9. septembra.

"Insignije", kako je istakla istoričarka umetnosti Bojana Jovanović u prikazu izložbe, u fokus stavljaju skrajnuto žensko iskustvo kroz vizuelni jezik inspirisan osamnaestovekovnom grafikom i srednjovekovnim kostimima, dok se same insignije, kao oznake visokodruštvenog položaja ili ugleda, uglavnom automatski povezuju sa muškarcima, najčeše vladarima.

- Ovo je moja prva samostalna izložba. Zove se "Insignije" i inspiracija mi je bila srednjovekovna srpska grafika iz 18. veka i srednjovekovni srpski kostim. Inspiraciju sam crpela uglavnom sa fresaka srpskih srednjovekovnih manastira na kojima su prikazane tipične haljine, odnosno tunike sa dosta ornamenata na porubima, dragog kamenja oko vrata i uskih rukava - objasnila je za Ona.rs umetnica Ana Simić.

Likovi u radovima Simićeve dominiraju ženskom energijom. Oni prenose svu lepotu, nesavršenost i njihovu ranjivost, atribute koje umetnica ističe kako bi od njih napravila vrline - koje su vredne insignija.

- U svojim radovima koristim insignije koje su u srednjem veku označavale moć. Želim time da legitimizujem moć svih žena, posebno onih koje su živele u epohama u kojima je njihov položaj bio znatno lošiji - ističe Ana, koja veoma vešto asimiluje prošlost i sadašnjost kroz različite elemente istorijskog kostima, ukrasa i nošnji.

Nazivi Aninih dela (poput "Ona", "Najgora", "Njegova majka" ili "Zabranjena") zapravo predstavljaju ulogu žena u društvu i Anin pokušaj da se sagleda njihovo iskustvo, kroz nemoć, ali i borbu, koja traje vekovima unazad.

Uloga žene, kao nečije majke, supruge, sestre - sa jedne strane - ili ljubavnice, prostitutke ili veštice - sa druge - neutrališe njenu ličnost, intelekt i individualizam, zbog čega umetnica u svojim delima kreira feministički prostor gde se vrednost žene ne prepoznaje samo u odnosu na ulogu koju ima u muškarčevoj sredini.

- Lepota žena i njihov status idu jedno uz drugo, i one su odgovorne za status muškarca. Što veći status ima žena, veći status ima njen muž - kao trofej - primećuje slikarka.

Njena dela, rađena u tehnici tuš i pero na platnu, prošarana su likovnim i ikonografskim elementima, koji su preuzeti iz hrišćanske likovne tradicije, zbog čega, iako sama umetnica kaže da nije religiozna, ostavljaju određeni duhovni utisak. Slike kostima koji podsećaju na vladarsku i svešteničku odeždu, išarani srednjovekovnim motivima, u kombinaciji sa simbolima poput meseca, cveća i ptica pružanju veoma unikatni i hibridni likovni izraz.

- Smatram da su ovi moji radovi vrsta omaža Zahariju Oferlinu i njegovim bakroreznim grafikama iz 18. veka, pošto je on bio polazna tačka i najveća inspiracija - otkriva mlada slikarka.

Žene u delima Ane Simić prikazane su i kao mitološka bića, kao što su sirene, radovi u kojima Ana propituje "uspostavljene narative nežnosti i ženske energije koje muškarac poništava".

- Bio mi je zanimljiv mit o grčkim sirenama, kao nekim neverovatnim bićima koja zavode muškarce sa Rodosa i koje su odgovorne za njihovu smrt. Želela sam da se malo poigram sa tim značajem - otkriva slikarka u čijim delima majke, vladarke, supruge, ali i sirene i veštice zaslužuju da se njihovo iskustvo validira i aktuelizuje, "te da im se konačno da omaž u dijalogu između različitih era, naglašavajući vremenski neodređene osobine žena".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Epska pesnikinja Nada Pantović Benderać: Nove generacije moraju da nauče ko su, da bi znale gde idu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona