• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Operske sale odzvanjale su imenom Beograđanke, u koju se zaljubio svet: Život "pevačkog čuda" Milke Stojanović

Vreme čitanja: oko 3 min.

Važila je za jedan od četiri najlepša glasa na svetu

  • 0
Milka Stojanović Printskrin: Youtube/yugosound

Milka Stojanović ime je koje svet još dugo neće zaboraviti.

Glas ove Beograđanke zavodio je svaki ćošak planete i postao jedan od najprepoznatljivijih operskih, dramskih soprana. Živela je život u tonovima, ispunjen srećom, ljubavlju i upisivanjem u istoriju.

Milka je rođena 13. januara 1937. godine u Beogradu, gde je odrastala i studirala svetsku književnost.

Pored studiranja Milka je želela da se oproba u pevanju. Tako, iz velike želje, ne znajući kakav potencijal čuči u njenom glasu, počela je da pohađa časove pevanja u jednom operskom studiju. Lično Zdenka Zikova, izuzetna operska pevačica, uzela je mladu Milku pod svoje i zajedno sa njom se uputila u istragu šta sve može da učini slavujski glas devojčurka.

Zajedno sa zvezdom Metropoliten opere Zinkom Kunc i profesorom Di Luga u studiju Milanske skale, nastavila je usavršavanje pevanja.

Kao veoma mlada pevačica, sa 23 godine, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu trijumfalno je u martu 1960. godine nastupila kao Amelija u Verdijevoj operi "Bal pod maskama". Tom ulogom i maestralnom izvedbom, shvatila je kakvo oružje ima u glasnim žicama. Međutim, to je shvatila onog momenta kada je dugoročni i glasan aplauz zavladao salom, a uzvici "Bravo" i "Avanti, Milka", počeli da odjekuju. Svet operskih gromada je tada dočekao novu zvezdu.

Volela je Nardono pozorište i u koju god zemlju da je selila život, njen glas je bio njegov stalni član, sve do penzije.

Evropa, ali i ostatak sveta, dočekali su ovu lepoticu na najpoznatijim operskim scenama. Obožavali su nju, ali i njen bogat repertoar, na kojem su dominirali Verdi i  Pučini.

Pored dugog spiska uloga koje je izvodila i neverovatne kritike koja je o njoj pisala da je "pravo pevačko čudo", Milka je postala dobitnica velikih nagrada. Narodno pozorište je svojoj mezimici dodelilo nekoliko nagrada, kako za uloge tako i jednu za životno delo. Nije je zaboravio ni rodni grad, od koga je takođe dobijala priznanja, kao i četiri spomen-plakete.

Dodeljena joj je nagrada "Zlatni glas" časopisa "Opera News" iz Njujorka. Time ju je Amerika svrstala zajedno sa sopranom Renatom Tebaldi i tenorima Mariom del Monakom i Benjaminom Điljijem, među četiri najlepša glasa sveta. To se smatra jednim od najvećih jugoslovenskih i srpskih uspeha na polju operske umetnosti.

Mnogi svetski univerziteti su svrstavali Milku, čak i 2017. godine, u sto najvećih muzičkih umetnika sveta.

Nastupala je sa najznačajnijim imenima operskog sveta, poput Pavarotija, Domingo, Mario del Monako, Korelije i još mnogo drugih zvezda, kao i sa dirigentima.

Svet je bio gladan njenog glasa i koliko god da mu se predavala, Milkino srce upamtilo je jednog momka iz Srbije, takođe vanvremenskog glasa. Taj glas koji joj nije dao mira, bio je to glas čuvenog srpskog operskog pevača Živana Saramandića.

Živana su dozivale svetske operske scene, ali zbog ljubavi prema Srbiji, nikada nije želeo da je napusti. Mladić iz Srbije, britkog uma, brzog jezika i predivnog glasa, bio je ludo zaljubljen u Milku, znajući koliko je u nju zaljubljen i ostatak sveta. Ipak, ljubav je pronašla kompromis, te su se često pratili na nastupima, ujedinili glasove i ubrzo se i venčali.

Milku je posmatrao kao svoju muzu, dok je ona njega videla kao izvor njene sreće. Ubrzo su postali spoj koji je publika obožavala.

Posle 42 godine koje su dvoje velikih umetnika proveli u braku, od Živanovog odlaska Milka je osećala potrebu da učestvuje u događajima koji bi održavali sećanje na njega. Na velikana o kome ona kaže da je bio "čudo nad čudima, cunami, oličenje životne čenergije, snage i radosti, čovek koji je obeležio jedno vreme".

- Živan je bio najbogatija i najsvestranija ličnost. Svojom najvećom srećom smatram što je on bio ceo moj život, što je taj moj život u potpunosti obogatio i što me je toliko voleo. I u ime toga koliko me je Bog blagoslovio, moram do kraja ovaj život da doživim na jedan radostan način, družim se, radim gimnastiku, meditiram, svakoga dana sedam za klavir i vežbam i to me ispunjava najvećom radošću - rekla je Milka u sećanju na svog voljenog, piše "Stil.kurir.rs".

Milka je, i sama oličenje snage, nastavila da živi hrabro i sa punim srcem, jer "nema prava da odustane".

Ova jugoslovenska diva, a svetska zvezda, preminula je prvog septembra u Beogradu i za sobom ostavila velike uspehe, ime i sećanje na jedno čarobno doba.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Operska diva Aida Garifulina vas poziva na Pučinijevu predstavu "Boemi" na "Operi na vodi"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona