• 6

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rekli su joj da nije dovoljno lepa za glavnu ulogu, a ona je pozajmila kompjuter i napisala scenario za film

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žena koja je zauvek promenila shvatanje lepote

  • 6
Nia Vardalos Foto: Shutterstock

Ko god je pogledao film "Moja velika mrsna pravoslavna svadba", pored toga što se smejao iz srca, sigurno je spoznao još nekoliko važnih istina.

Jedna od njih je ta koliko je porodica važna za svakoga od nas, i koliko god živela po krutim pravilima, ljubav je ta koja će je uvek malo omekšati. Druga, veoma važna, jeste istina o lepoti koja ne mora uvek biti vidljiva na prvi pogled, ali može biti tako sadržajna da i skrivena ispliava na površi u i postaje sve jača. To je maestralno objasnila glavna junakinja Tula, čiji lik nam je približila glumica Nia Vardalos.

Antonia Eugenia Vardalos rođena je 24. septembra 1962. godine u Vinipegu u Kanadi. Ona je glumica, reditelj, producent i scenarista, a pored toga što je glumila u filmu koji ju je proslavio, ona ga je i napisala. Film je nominovan za Oskara za najbolji originalni scenario i nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu - komedija ili mjuzikl.

Poreklom Grkinja

Kako se i vidi da je film pisao neko ko u dušu Grke poznaje - ona je ćerka grčkih Kanađana - Dorine Kristakos, knjigovođe i domaćice, i Konstantina „Gusa“ Vardalosa, građevinara koji je rođen u Kalavriti, Grčka.

Pohađala je čikašku komičarsku zajednicu "Second City", napisala je i nastupila u više od deset revija skeč-komedije i osvojila čikašku nagradu "Džozef Džeferson" za najbolju glumicu. Oprobala se u malim uloga u televizijskim emisijama "Drew Carey Show" i "Two Guys and a Girl", a dala je glasove za radio-adaptaciju "Ratova zvezda: Povratak Džedaja" iz 1996, piše "Vikipedija".

Sve je to bilo zagrevanje za "Moju veliku mrsnu pravoslavnu svadbu", koja je postala jedna od kultnih romantičnih komedija za celu porodicu.

My Big Fat Greek Wedding, Moja velika mrsna pravoslavna svadba Foto: Profimedia

Potom je 2004. godine glumila u još jednom filmu koji je i napisala - "Connie and Carla", a 2009. godine debitovala je kao rediteljka sa nezavisnim igranim filmom "Mrzim Dan zaljubljenih". Sledi "Moj život u ruševinama", u kome glumi turističkog vodiča koji putuje po Grčkoj. Bila je to prva američka produkcija koja je dobila dozvolu za snimanje na Akropolju.

Sa Tomom Henksom je sarađivala na pisanju romantične komedije "Larry Crowne", a 2016. adaptirala je  knjigu Šeril Strejd "Tini Beautiful Things" i glumila u predstavi u "The Public Theatre u Njujorku.

Sa filmom "Moja velika mrsna pravoslavna svadba 2" 2016. godine zaradila je više od 60 miliona dolara u zemlji.

Treći deo omiljene komedije stiže u svetske bioskope, a fanovi će njihovu ljubavnu priču gledati u inostranstvu -  naravno u Grčkoj.

Film nastao iz bunta: Negativno pretvorila u lepotu

Kao što se njena lepota u filmu stidljivo rađa jer drugi misle da nije lepa, tako joj je i njen prvi agent rekao da je previše ružna da bi bila glavna dama u Holivudu, istakla je Varadlos u intervjuu za "MovieMaker", prenosi "Variety.com".

Nia Vardalos Foto: Profimedia/PMA/AdMedia

- Moj agent mi je rekao da nisam dovoljno lepa da budem glavna dama i da nisam dovoljno debela da budem karakterna glumica -  dodala je, napominjući da je brzo otkrila da takva okrutnost u industriji nije jedinstvena za nju.

- Ljudi nisu bili čak ni šokirani. Rekli bi: "O da, moj agent mi je rekao istu stvar." Shvatila sam da će me ta negativnost povući. Morala sam da pretvorim iskustva u nešto, pa sam pozajmila kompjuter od prijatelja i napisala scenario za "Moja velika mrsna pravoslavna svadba" - navela je glumica.

Kolega iz filma životni saputnik

U septembru 1993. Vardalos se udala za američkog glumca Ijana Gomeza, koji je u filmu "Moja velika mrsna pravoslavna svadba" glumio Majka, kuma na venčanju.

Posle devet godina pokušaja da dobiju bebu, usvojili su devojčicu Ilariju 2008. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Anine slike prenose lepotu, nesavršenost i ranjivost ženskih likova na izložbi "Insignija"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Tanja

    10. septembar 2023. | 13:02

    Naravno da je lepa, iz nje zrači lepota, iz njenih izraza lica, njenog osmeha! Daleko je lepša od mnogih "lepotica".

    Podelite komentar

  • Anja

    10. septembar 2023. | 10:06

    Ja ne znam kome moze da se ne svide ovi filmovi. Svi delovi eksta i stalno bi gledala

    Podelite komentar

  • Ew

    10. septembar 2023. | 21:26

    Filmu i daje posebnu draž to što ona nije klasična lepotica. Sa njim.mogu da se poistovete obične devojke.

    Podelite komentar