• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Promenila je ime i postala najbogatija Srpkinja: Rebeka Mekdonald, "kraljica nafte" i podrška Novaka Đokovića

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Mene je Srbija više pripremila za Zapad nego sam Zapad", govori Rebeka

  • 4
Rebeka Mekdonald Printskrin: Youtube/Телевизија Храм

Svet je zna kao neverovatnu Rebeku Mekdonald, ženu koja nosi biznis u malom prstu.

Međutim, u njoj vladaju koreni Srbije, počevši od njenog pravog imena Ubavka Mitić.

Rebeka, tačnije Ubavka, rođena je 1953. godine i kako navodi u jednom intervjuu za "Nirapress.com", put do mesta na kojem je sada nije bio nimalo lak.

- Odrasla sam u Jugoslaviji, uz vrlo stroge roditelje. Završila sam Prvu beogradsku gimnaziju i upisala medicinu, ne zato što sam medicinu volela već zato što su tata i mama to želeli - govori ona.

Sa 22 godine je, kako navodi, pobegla u Kanadu. U to vreme je bilo lako dobiti vizu za ovu zemlju, koja je bila dovoljno daleko od svega što ju je vezivalo za roditelje, ali i Jugoslaviju.

- Mislila sam da je Kanada zemlja potencijala. Tada sam bila relativno mlada, ali sam definitivno odlučila da sam sa životom u Jugoslaviji završila i nikada nisam pomišljala da ću se u Jugoslaviju vratiti. Zato nikada nisam imala želju za povratkom. Kada donesem neku odluku, ja sam sasvim fokusirana na nju, ništa ne može da me spreči da je sprovedem u delo. U Jugoslaviji nije bilo podela na ženske i muške poslove. Roditelji su me tako odgajili i odrasla sam misleći da žene mogu sve što i muškarci. Nisam imala predrasuda po tom pitanju- govorila je u intervjuu.

O svom odlasku govorila je i u intervjuu za TV "Hram", ističući da je bilo mnogo teže, nego što mladi misle.

- Devojčica Ubavka Mitić otišla je u Kanadu i postala Rebeka Mekdonald. Bio je to trnovit put. Zapad nije za svakog. Bio je to avanturizam. Kada ste mladi puno ne razmišljate. Nikada nisam zažalila. Opstati na Zapadu je veoma teško. Ponosim se što sam Kanađanka srpskog porekla - rekla je Rebeka.

Godine 1986. Rebeka je zakoračila u vode biznise i uvidela priliku da se istakne u industriji prirodnog gasa Ontarija.

Iako je gubila profit opadanjem cena gasa, Rebekini koraci i razmišljanje prave žene biznisa, dovele su je na vrh.

Čitavih 11 godina kasnije, ponovo ulazi na tržište, ovoga puta osnivanjem korporacije "Ontario Energy Savings", sa minimalnim profitom i velikim ciljevima.

Već 2001. cene gasa su počele da rastu, a tako i njen posao, koji je uspela da proširi na američko tržište, te ubrzo i evropsko.

- I danas provodim puno vremena sa mladim devojkama i ženama jer mi mnogo smeta kada svi u Severnoj Americi krive muškarce za neuspeh žena. Žena mora da stane baš kao i muškarac iza onoga što želi da uradi. Mene je Srbija više pripremila za Zapad nego sam Zapad – kazala je Rebeka, koja je u Torontu sagradila crkvu nalik na Studenicu.

Rebekin biznis počeo je da cveta, a ubrzo su joj dodelili i nadimak "Kraljica nafte i gasa". Usputno je postala članica mnogih fondacija, te je veliki novac davala bolnicama šiom Kanade. Zajedno sa tim činom, Rebeka je proglašena za preduzetnicu godine.

Rebeka-Ubavka je veliki fan sporta, a posebno mesto zauzimaju igrači Novak Đoković i Vlade Divac. O tome koliki je fan prozvanog kralja tenisa, govori i to da ga je na odlučujućem meču 2018. godine bodrila svim srcem iz lože, kao i tokom US Open-a ove godine. Uz to što je sa njim proslavila uspeh, Rebeka je velika podrška i fondacija Novaka Đokovića, kao i fondacije koju je osnovao Vlade Divac.

- U obe te fondacije imam poverenje i volim ih kao ljude. Oni su dobri ljudi, žele da pomognu svom narodu i to vrlo cenim kod njih. Poznajem mnoge slavne ličnosti i meni nije bitno da li je neko slavan ili ne, već kakav je čovek. Zvezde dolaze i prolaze, a ljudi ostaju. Ali Srbi u svom karakteru imaju nešto što nigde nisam videla u svetu – sve će vam oprostiti sem uspeha. To ne mogu da shvatim - objasnila je.

Na jedno pitanje zašto ne investira više u Srbiju, navela je da ne želi još uvek, jer smatra da politika i ekonomija nisu dovoljno zasebne i samostalne grane u našoj zemlji.

Rebeka je žena koja je primer mnogima i put do uspeha joj nije izbrisao poreklo iz pamćenja, piše "Nirapress.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Anine slike prenose lepotu, nesavršenost i ranjivost ženskih likova na izložbi "Insignija"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • 534

    11. septembar 2023. | 09:51

    Nisi ti kanađanka srpskog porekla nego srpkinja sa kanadskim državljanstvom. Nacionalnost za razliku od imena i državljanstva je nepromenljiva kategorija.

    Podelite komentar

  • Pa da

    11. septembar 2023. | 09:27

    Nekim ljudima ime i prezime ne znace nista, a neki bi zivot dali za isto.

    Podelite komentar

  • Bork

    11. septembar 2023. | 10:52

    Zelja da se nikad ne vrati u Srbiju je iskrenost osobe. Ona ima samo poreklo i nista vise. Njena dusa je Rebeka Mekdonald nikako Ubavka Mitic. Srecno njoj bilo ali Srpske gene ne moze izbrisati.

    Podelite komentar