• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Udala se za svog đaka i sada je prva dama Francuske: Brižit Makron je žena stila i edukacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena koju niko ne ispušta iz vida

  • 4
Brigitte Macron, Brižit Makron Foto: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

Francuska, zemlja nežnosti, ali i stila, može se na tim poljima hvaliti i prvom damom Brižit Markon.

Brižit Mari Klod Tronje rođena je 13. aprila 1953. godine u Amjenu u Francuskoj.

Ova dama je svoj život prepustila edukaciji i završila studije književnosti i umetnosti u Parizu.  Tokom svoje karijere predavala je francuski jezik i književnost, a takođe je bila i supervizorka u odeljenju za pozorište. Ovo pozorište donelo joj je mnogo toga, ali jedna stavka je definitivno i dalje neprevaziđena za ceo svet.

Godine 1974. udaje se za Andre Luisa Ozira, sa kojim je podizala troje dece. Nešto kasnije, odlučila je da se razvede, ali nije ni slutila da će joj ubrzo potom privući pažnju mladić iz škole glume u pozorištu u kom je radila. Nije to bio bilo ko, taj učenik je upravo Emanuel Markon, sadašnji predsednik Francuske.

Javna pažnja okrenula se prema Brižit kada je njen suprug Emanuel postao predsednik Francuske 2017. godine. Njihova veza bila je predmet medijske pažnje, budući da je Brižit starija od Emanuela gotovo 25 godina.

Međutim, njihova ljubavna priča je zbog ogromne pažnje javnosti postala simbol modernog društva, koje se bori protiv predrasuda u vezi s razlikama u godinama između partnera. Zbog ovog detalja, ovaj par se smatra jednim od zanimljivijih na globalnoj političkoj sceni.

Nakon vrhovne funkcije supruga, Brižit postaje prva dama. Tokom svog mandata, istakla se svojim zalaganjem za pitanja obrazovanja i kulture, kao i za prava žena. Bila je aktivna u brojnim humanitarnim organizacijama i podržavala je inicijative koje su se bavile socijalnim pitanjima i obrazovanjem mladih.

Njena elegancija i stil često su bili predmet modnih osvrta. Tako, postala je ikona stila u Francuskoj, a njene odevne kombinacije i frizure pažljivo su praćene od strane medija.

Iako je najpoznatija po svojoj ulozi prve dame Francuske, Brižit je ostala  posvećena svom radu u oblasti obrazovanja i kulture, pokazavši da je žena sa mnogo talenata i interesovanja.

Njena biografija odražava njen uticaj na društvo i kulturu, kao i njenu podršku suprugu tokom njegove političke karijere.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Anine slike prenose lepotu, nesavršenost i ranjivost ženskih likova na izložbi "Insignija"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Ortodox RS

    18. septembar 2023. | 09:12

    S’ obzirom da su iu vezi od njegove 16-e godine kako je moguce da nije bila optuzena za pedofiliku?Ovo je jedan u nizu dokaza da je zakon izmisljen samo za sirotinju da bi se lakse upravljalo sa njom.

    Podelite komentar

  • Miki Rubiroza

    18. septembar 2023. | 10:53

    Meni za pocetak ovo i nije žena...

    Podelite komentar

  • FANTOM(68)

    18. septembar 2023. | 10:32

    Prava moralna žena!? Ostavi supruga i troje dece zbog maloletnika i uda se za drugoga i nema više dece. Prava majka, čudo neviđeno. Ovde se ne zna čija je u čijoj. Dali je ona tražila novog sina bez sopstvenog poroda ili je on našao novu majku jer nigde se njegovi biološki roditelji ne pominju niti pojavljuju. To je prava ljubav na Francuski način. Ko koga stigne........

    Podelite komentar