• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sofija Loren danas puni 89 godina: Svi su uzdisali za njom, a ona je ceo život volela samo jednog čoveka

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sofija Loren i Karlo Ponti, ljubav koja je trajala pola veka

  • 1
Sophia Loren, Sofija Loren Sofija Loren danas / Foto: Tanjug/AP

Ona je, prema izboru Američkof filmskog instituta, proglašena za jednu od najvećih zvezda klasične holivudske kinematografije, a od 2023. godine se vodi kao jedina preostala živa osoba koja se nalazi na AFI-ovoj listi 50 najvećih zvezda američke filmske istorije, na ponosnom 21. mestu.

Sofija Konstanca Briđida Vilani Šikolone, u svetu poznata kao Sofija Loren, rođena je na današnji dan 20. septembra 1934, a glumačku karijeru je započela sa svega 16 godina, davne 1950.

Nakon izbora za mis, ova prelepa Italijanka podstaknuta je izuzetno mlada da upiše časove glume i imala je nekoliko uloga u domovini sve dok nije potpisala ugovor sa "Paramountom" 1956, kada je lansirana u svetsku džet-set orbitu. Tu prvu deceniju uglavnom je glumila emancipovane žene izrazitog fizičkog senzibiliteta, zbog čega je postala jedna od najpoznatijih ikona tog vremena.

Njen profesionalni uspeh i to što je mamila uzdahe skoro svakog muškarca na planeti tih godina, međutim, nije nimalo uticao na njen privatan i ljubavni život. Nakon, kako prenosi "Vikipedija", mladalačke kratke afere koju je imala sa čuvenim (u to vreme oženjenim) Kerijem Grantom, tokom snimanja filma "Ponos i strasti", Sofija je okončala vezu i okrenula se ljubavi koja će, kako se ispostavilo, trajati - pola veka.

Sophia Loren, Cary Grant, Sofija Loren, Keri Grant Sofija Loren i Keri Grant u filmu "Ponos i strast" (1957) / Foto: Profimedia/IFA Film/United Archives

Razlika od 22 godine

Njen život je tako, piše "Brigh Side2", postao jedan od onih velikih ljubavnih priča koje svedoče o snazi ljudskog duha i o tome kako ljudi zajedno mogu da prevaziđu životne teškoće.

Naime, Sofija Loren je upoznala ljubav svog života, Karla Pontija, kao mlada 16-godišnja devojka. On je u početku za nju bio samo producent koji je bio zainteresovan za njenu obuku: naučio ju je manirima, oslobodio je jakog italijanskog akcenta, naterao je da čita knjige o umetnosti i insistirao da nauči engleski. On ju je štitio i brinuo se o njoj.

A onda, ubrzo i odjednom, oboje ih je "progutao" snažan osećaj ljubavi - uprkos 22 godine razlike u njihovim godinama. Ta, tako jaka ljubav, pomogla im je da prevaziđu mnoge prepreke ka sreći.

Prvi test bio je brak Karla Pontija. Iako je već dugo bio razdvojen od svoje zakonite supruge, Karlo je činjenično bio oženjen i imao dvoje dece sa svojom ženom. Otežavajuće okolnosti su bile i to što su rimski katolici u to vreme morali da dobiju dozvolu za razvod od Vatikana, koju, u ovom slučaju niko nije želeo da mu da.

Kako su "preskočili" Vatikan

Ljubavnici su se snašli tako što su odlučili da odu na put u Meksiko 1957. godine, gde se Ponti razveo od svoje žene i odmah oženio sa Loren. Sve je delovalo kao da su rešili problem i da ništa sem sreće nije pred njima.  Međutim, odmah nakon povratka kući, mladenci su se suočili sa novim problemima.

U Italiji njihov brak nije bio priznat kao legalan. Ponti je zbog toga optužen za bigamiju, a Loren za ilegalnu kohabitaciju. Nisu imali pravo ni da se pojavljuju zajedno u javnosti.

Ali oni se nisu predali. Ne želeći da poštuju pravila društva i da prekinu svoju vezu pod pritiskom, zaljubljeni par je napustio svoju rodnu zemlju i živeo u egzilu dugi niz godina dok su pokušavali da povrate pravdu u svoje ruke.

Pokušaji da reše ovo pitanje bili su krajnje neuspešni, zbog čega su se na kraju odselili u Francusku, gde su stekli francusko državljanstvo. U tome im je pomogla i bivša Pontijeva supruga, tako što je i sama promenila svoje državljanstvo u francusko, kako bi podnela zahtev za razvod.

I konačno, 1966. godine, Sofija i Karlo su se ponovo venčali. Ovog puta njihov brak je bio zvaničan.

Borba za potomstvo

Lepotica za kojom je ludeo ceo svet, tada je poželela da ima porodicu, decu. Ali njen san da postane majka, nažalost, nije bio lako dosanjan. Glumica je imala dva pobačaja i mnogo hormonskih terapija, koje su se isplatile kada je sa 34 godine konačno zatrudnela.

Lekari su joj iz predostrožnosti naložili da ostane u krevetu dok ne iznese trudnoću i italijanska diva ih je u potpunosti poslušala. Prateći doktorski savet mesecima je vodila povučeni način života iz hotelske sobe u Ženevi, sve dok 29. decembra 1968. nije rodila njihovog prvog sina Karla Pontija mlađeg. A četiri godine kasnije, 6. januara 1973. rodila i drugog dečaka Edoarda Pontija.

Sofija Loren i Karlo Ponti, Sofia Loren and Carlo Ponti Foto: Profimedia

Karlo Ponti je bio njen muž, prijatelj, otac, producent i ljubavnik. Učinio je od nje ono što Sofija Loren jeste, i njih dvoje su zajedno nepokolebljivo izdržali sve udare sudbine.

Bili su srećni, voleli se i ostali u braku pola veka sve do trenutka kada je 2007. godine Karlo Ponti preminuo od zdravstvenih komplikacija na plućima. Te godine je trebalo da bude njihova zlatna bračna godišnjica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Mara

    20. septembar 2023. | 20:22

    Svaka cast, za veliko postovanje je ova ljubav.

    Podelite komentar