• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Napoleonova ljubavnica je na svoj prvi bal došla naga, a kažu da je tretirala konje bolje nego muškarce

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na njenom prvom balu pojavila se obučena kao Eva - prekrivena samo lišćem, a na dvorskoj večeri poslužila je sebe, na poslužavniku, za desert; farbala je kosu u skladu sa bojom kočije i tražila od udvarača da budu kreativni

  • 0
Cora Pearl, Kora Perl Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Kora Perl bila je engleska kurtizana koja je svoju sreću, bogatstvo i propast pronašla u Parizu, u periodu Drugog francuskog carstva. Devojčica koju je jedan događaj "izmestio" iz detinjstva i ostavio trajne rane na duši, naučila je da se nosi sa traumom na pogrešan, ali vrlo unosan način, a to je, na kraju, skupo platila.

No, koliko god početak i kraj bili turobni, sredina njenog života je bila varljiva, skandalozna, prepuna strasti i života; "Biser" je obeležio jednu parisku eru, kao ime koje se najčešće šaputalo - od siromašnih do najviših aristokratskih krugova.

Rane koje ne zarastaju 

Eliza Ema Krauč rođena je u Londonu, u akademskoj porodici, kao ćerka oca kompozitora i pijaniste i majke školovane pevačice. 

Međutim, nakon što je njen otac napustio dom zbog druge žene i preselio se u Ameriku, porodica je ostala u siromaštvu -  sve dok se majka nije preudala.

Tad je Ema poslata u internat, a starenje o njoj preuzela je njena baka.

Koliko god je upozoravala buntovnu devojčicu "da ne luta sama ulicama", Eliza nije slušala. A onda je jednog dana njen nemir uzeo najsuroviji danak.

Tokom šetnje dvadesetogodišnja Kraučeva upoznala je starijeg gospodina koji joj je ponudio da je izvede na tortu i piće - susret koji je rezultirao nasilnim intimnim činom nad Elizom, koja je bila još nevina.

Nakon što se osvestila, shvatila je da joj je muškarac ostavio novac - i to sumu kakvu nikad nije videla.

Nikad više se nije vratila kući.

Tokom kratkog lutanja po Londonu, upoznala je ozloglašenog makroa Roberta Bignela i postala njegova ljubavnica.

Svedočeći tužnom životu kakvom su živele prodavačice ljubavi, Eliza je odlučila da ne želi da bude jedna od njih.

Robert ju je često vodio u Pariz, predstavljajući je kao svoju suprugu, a Eliza je tad i poželela da se uda, ali ne za njega, već za magičan grad u koji se zaljubila.

I tako je i bilo - Kora Perl je rođena. (Perl - na engleskom "biser", prezime koje joj je dodeljeno zbog izrazito belih zuba).

Cora Pearl, Kora Perl Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Život kog nema ni na filmskom platnu

Ubrzo nakon preseljenja u grad ljubavi i svetla, upoznala je princa Viktora Masena koji ju je obasipao u raskoši - dajući joj novac, dragulje, poslugu i privatnog kuvara. Obezbedio joj je sredstva za kockanje i kupio prvog konja.

Za to vreme, Perl je postala uspešna jahačica; govorilo se "da je jahala kao amazonka" i "bila ljubaznija prema svojim konjima nego ljubavnicima".

Njena veza sa Masenom trajala je pet godina, a potom je uplovila u aferu sa princom Ahilom Muratom.

Do 1860. godine, Perl je postala jedna od najslavnijih kurtizana u Parizu.

Bila je ljubavnica značajnih aristokrata, princa od Oranže, prestolonaslednika Holandije, vojvode de Gramon-Kaderusa, i još značajnije - Šarla vojvode de Mornija, koji je bio polubrat cara Napoleona III.

Carev brat je velikodušno doprineo životu koji je Kora zahtevala i kupio joj zamak u prestižnim regionu. Njen budoar je imao bronzanu kadu napravljenu po meri, sa monogramom njenih inicijala isprepletenim zlatom.

Dvorac je dizajniran za svečane zabave, a za stolom je retko bilo manje od 15 gostiju. Perlova je bila poznata po ekstravaganciji i teatralnosti, te je jedne večeri "poslužila sebe" za desert - nagu, prekrivenu peršunom, na ogromnom srebrnom poslužavniku koji su nosila četira muškarca. 

No, tu nije kraj kontroverzama. Na njenom prvom pariskom balu pojavila se obučena kao Eva - naga, sa zelenim listom preko grudi i međunožja.

Takođe je istaknuto da je ova fatalna dama bojila svoju kosu u skladu sa tim koje joj je boje bila kočija ili odelo za psa.

Kora je, bez sumnje, bila žena koja je uživala u svojoj mašti. Iako je imala nekoliko miliona u nakitu, zahtevala je od svojih udvarača da pokloni ne budu samo skupi, već i kreativni.

- Vi ste, Madam, preokupacija, skandal i zdravica Pariza. Svuda pričaju samo o vama - pisao je Alfred Delvau.

Cora Pearl, Kora Perl Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Iznenadni pad i sudbina kakve se bojala

Sa 37 godina Perlova je uplovila u vezu sa bogatim mladićem Aleksandrom Duvalom, što je rezultiralo padom njenog uspeha i bogatstva.

Aleksandar je bio opsednut Korom, dajući joj dragulje, konje i novac. No, možda najmaštovitiji poklon koji je ova dama dobila bio je upravo od njega - knjiga izvrsno ukoričena, tom od 100 stranica, a svaka od njih ukrašena novčanicom od 1000 franaka.

Nakon što je potrošio svoje bogatstvo, Perlova ga je otpustila, što je rezultiralo Duvalovim strašnim besom. Došao je u njenu kuću sa namerom da je ubije, međutim, slučajno je ranio sebe. Preživeli su oboje, ali je Korina reputacija umrla.

Vlasti su joj naredile da napusti zemlju, što je rezultiralo preseljenjem u Monaku i Nicu. Tad je Koru nakratko izdržavao Napoleon III, ali je tom prijateljstvu ubrzo došao kraj.

Iako je posedovala nekretnine i vredan nakit, do svojih kasnih četrdesetih, zahvaljujući kockarskoj prirodi, ostala je na ulici, sama, prodajući svoje telo. 

Preminula je od raka creva u 49. godini života, prenosi "Wikipedia".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vanja Vulin Ivošević: Slikanje je igra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona