• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako su je smatrali zvezdom, Kim Novak je napustila Holivud i počela da slika, piše i uzgaja konje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slavu je postigla posle snimanja Hičkokovog filma "Vertigo"

  • 1
Kim Novak Foto: Shutterstock

Glumicu Kim Novak znaju one malo starije generacije, ali na sam pomen njenog imena, ni oni mlađi neće baš biti u nedoumici ko je ona.

Ova američka glumica, pravog imena Merilin Polin Novak, rođena je u Ilinoisu 1933. godine kao druga i najmlađa ćerka u porodici koja vodi poreklo iz Češke. Bila je popularna 1950-ih godina posle uloge u Hičkokovom filmu "Vertigo".

Na početku svoje karijere, ona se pre svega bavila modelingom da bi u jednom trenutku postala statista i tad je zapala za oko Hariju Konu, koji joj je ponudio ugovor i pokušao da je pripremi da bude najatraktivnija glumica sveta. Naterao ju je da smrša i da promeni imidž i pošto se zvala kao jedna od najvećih tog vremena, Merilin Monro, predložio joj je da postane Kim, ali da zadrži prezime i tako je postala Kim Novak.

Iako je ređala uspehe na filmu, relativno rano se povukla iz sveta glume i samo je povremeno snimala. Imala je buran ljubavni život, dosta muškaraca je zadobilo njenu pažnju, a u jednogodišnjem braku je bila sa Ričardom Džonsonom, a posle kraha lubavi ostali su prijatelji.

Posle razvoda je napustila Holivud, kupila ranč i počela da uzgaja konje, ali i da slika. Tako je upoznala svog drugog muža, veterinara za konje Robreta Maloia. On je u brak ušao sa dvoje dece, ali, nažalost, njih dvoje nisu se zajedno ostvarili u ulozi roditelja. Izgradili su kuću-brvnaru duž reke, koja je izgorela do temelja 2000. godine i tada su izgoreli svi njeni radovi i jedini nacrt autobiografije na kojoj je radila 10 godina.

Ipak, konji koje toliko voli došli su joj glave. Nažalost, pala je sa konja i tom prilikom su joj probušena pluća, slomljena rebra i oštećeni nervi, ali je u roku od godinu dana uspela da se oporavi, piše "Vikipedija". Nekoliko godina posle toga dijagnostikovan joj je rak dojke, ali je uspela da ga pobedi.

Iako se povukla iz javnosti, ona se ipak odaziva na određene događaje, poput dodele Oskara. Kada se pojavila 2014. godine, mnogi su rekli da nisu mogli da je prepoznaju i da je radila estetske operacije, piše "Britannica".

I dalje trenutno uživa u slikanju i pisanju u svojoj dubokoj starosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kika Milošević sanjala Holivud: Svojim radovima se istakla u top 10 najboljih iluzionista na svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Јелена

    28. septembar 2023. | 20:37

    Учини ми се Снежана Ђуришић 🫢

    Podelite komentar