• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednoj od najlepših glumica karijeru prekinula nesreća, postala je invalid: Životna priča Merime Isaković

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rođena Beograđanka danas živi daleko od granica Srbije

  • 0
Merima Isaković Printskrin: Youtube/MIKSER

Smatrali su je jednom od najtalentovanijih i najlepših glumica u bivšoj Jugoslaviji. U kojem god filmu da je igrala, Merima Isaković uvek je ostavljala lični pečat i gledaocima je tako polako prirastala srcu.

Kako je izjavila za "Slobodnu Bosnu", njen otac je imao šestoricu braće, a ona je bila prvo žensko u porodici, pa je bila miljenica, posebno strica Alije Isakovića, koji joj je mnogo pomogao.

Ona je rođena u Zemunu 1959. godine i odmalena je pokazivala zainteresovanost za glumu, koju je upisala sa 17 godina. Već krajem 1970-ih i početkom naredne decenije počela je polako ali sigurno da gradi svoju karijeru i imala je nekoliko zapaženih uloga. Iako je želela da se bavi i medicinom, spremala se i za taj prijemni, ali je ipak prelomila da bude glumica.

Jedan događaj joj je obeležio karijeru, koji se desio u Nišu. U pitanju je skandal o kojem je štampa pisala, a to je da je reditelj Bakir Tanović vršio veliki pritisak na nju da snimi razgolićene scene na koje Merima nije pristajala. Ona je napustila snimanje i dobila podršku kompletne ekipe. Sutradan joj je Bakir zapretio da mora da snimi tu scenu ili će je prisiliti da otplati ceo film i dovešće novu glumicu. Merima je ostala pri svojoj odluci i izjavila "da će ovo njemu biti poslednji film".

Nažalost, karijera u usponu je prekinuta stravičnom nesrećom. Doživela je udes posle kog je ostala invalid. To je na njoj ostavilo veliki trag.

Udes se dogodio dan posle završetka snimanja filma "Neka druga žena". Merima je bila u kolima sa bratom i prijateljem koji je bio na odsluženju vojnog roka i vozili su se prema Savskom mostu. Njima u susret je išao automobil za kojim je bio pijani policajac koji se vraćao sa proslave u hotelu Jugoslavija.

Kada je došla ekipa da napiše uviđaj, on je bio toliko pijan da nije mogao da izađe iz automobila, pa im je govorio šta treba da uđe u zapisnik. Tek kada je na teren izašla vojna policija, pijani vozač je uradio alko-test posle kog je utvrđeno da je kriv.

Njen brat je zadobio kontuziju bubrega, prijatelj je prebačen u bolnicu sa teškim povredama glave, dok je Merima prošla najgore - dijagnostikovana joj je teška povreda kičme sa trajnim posledicama. Imala je 21 godinu.

Išla je na rehabilitaciju posle nestručno odrađene operacije u Beogradu, prvo u Mladenovac, a onda i u Rusiju, a potom i u Kinu. Kičmeni kanal nije bio očišćen, što je dovelo do formiranja postoperativne ciste, koja je svojim pritiskom prouzrokovala prekid kičmene moždine i to je bio glavni razlog nepokretnosti.

U Kini je upoznala sada već bivšeg muža Vladimira, s kojim je dobila sina.

Po povratku iz ove istočnjačke države, dobila je priliku da igra predstavu sa Žarkom Lauševićem, Ljiljanom Krstić i Irfanom Mensurom i bila je jako uspešna. Početak rata u Jugoslaviji nije mogla da podnese, pa je iz Beograda krenula put Novog Zelanda 1996. godine. Danas predaje kliničku psihologiju na Medicinskom fakultetu, piše "Web archive".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelica Kovačević za Telegraf.rs o predstavi "Crveno i zlatno" i filmu "Deca Kozare"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona