• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Udala se za zvezdu na nebu i naslutila svoj kraj: Milja Vujanović je žena zbog koje se ježila planeta

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedna je od najinteresantnijih žena bivše Jugoslavije, a obožavali su je ljudi širom sveta

  • 0
Milja Vujanović Regulus Foto: Wikipedia/Porodi;na arhiva

Milja Vujanović bila je jedna od najlepših žena na glumačkoj sceni Jugoslavije, a sećanje na nju, nažalost, sve više bledi.

Iako je njen život bio ispunjen velikim uspesima, čini se da su tragedija i završetak njenog života bili veći od mnogih stvari po kojima i te kako vredi da se pamti ova diva.

Milja je rođena 12. avgusta 1945. godine u Beogradu. Za svet poznatih se interesovala od malih nogu, ali je naročito volela da živi dinamično i da se ne zadržava predugo na jednom mestu, što se u nekoliko navrata može videti.

Rasla je u devojku zanosne lepote, čemu svedoči i to da je pobednica na izboru za mis Srbije.

"Lepša sam kada nisam obučena"

Proslavila ju je glavna uloga u filmu "Rani radovi" 1969. godine, koji je osvojio Zlatnog medveda, što je Milji otvorilo vrata za sjajnu glumačku karijeru. Na ovom festivalu nisu dodelili nagradu za glavnu žensku ulogu, jer nisu mogli da se odluče između Milje i Džeraldine Čaplin, prve ćerke Čarlija Čaplina.

Kao što se i pretpostavljalo, glumačka vrata su joj se širom otvorila i uloge su se samo nizale. Ono što ju je dodatno istaklo, pored talenta i lepote, jeste to što je prva glumica posle Eve Ras koja se svlačila u filmovima. Jednom prilikom je i prokomentarisala kako misli da bolje izgleda bez odeće, nego kad je obučena.

Kada su joj dosadile slične uloge koje je dobijala u 20-ak snimljenih filmova, Milja je napustila glumu i posvetila se hobiju  - astrologiji.

Udaja za zvezdu i dodavanje prezimena

- Odluku da napustim film donela sam kada sam shvatila da tekstovi koje izgovaram nisu ono što bih ja u sličnim situacijama izgovarala. Astrologiju sam počela da proučavam pre trideset godina. I mada žalim za filmom, astrologiji sam ostala verna sve do danas. Uostalom, ne biramo mi profesiju, profesija bira nas - ispričala je jednom prilikom, prenosi "Wikipedia.org".

Među prvima je počela da se bavi astrologijom i hiromantijom, na prostorima Jugoslavije. Na tu temu je pisala za novine i ubrzo i počela da objavljuje knjige.  Stekla je diplomu "Američke federacije astrologa" i zvanje "Stručnjaka za zvezdanu magiju" i "Prenesenog znanja iz oblasti drevne srpske magije".

Milja Vujanović Regulus Milja Vujanović je rođena 1945. u Beogradu, karijeru napravivši u manekenstvu, na filmu, i u astrologiji. Pobedila je na konkursu za najlepšu ženu Srbije 1967. godine. Pored svega je bila i magistar političkih nauka. Proslavila se glavnom ulogom u filmu „Rani radovi“ Želimira Žilnika za koju je bila nominovana za Zlatnog medveda u Berlinu. Žiri nije mogao da se odluči između Milje i Džeraldine Čaplin, pa nagrada nije ni bila dodeljena. Ljubavno su je povezivali sa mnogim javnim domaćim i svetskim imenima, pre nego što ju je u vrat upucao ljubomorni partner 2000. godine, ostavivši je kvadriplegičnom. Preminula je u Beogradu, pet godina kasnije / Foto: Wikipedia/Porodična arhiva
Tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina Milja je imala emisiju na televiziji, gde je, pozivajući se na astrologiju, promovisala stanovište srpske nacionalne ideje. Govorila je sa puno optimizma o budućoj srpskoj pobedi nad celim svetom, objašnjavala kako statua ispred Ujedinjenih nacija u Ženevi predstavlja isprepletane zmije, tumačila broš Medlin Olbrajt, pronalazila broj 666 svugde gde ga je od datih brojeva bilo mogućno sračunati, proricala propast Sjedinjenih Država i još mnogo toga. Mnogi su mislili da njena emisija služi stranu onih koji zagovaraju rat.

Da nije prestala da iznenađuje, govori i to kada je javno objavila svoju "udaju" za zvezdu Regulus, koja je po zapadnoj astrologiji u konjunkciji sa njenim natalnim Suncem i počela je da se potpisuje kao "Vujanović-Regulus". Ovo je, naravno, šokiralo javnost i mogla su se naći razna mišljenja o ovoj interesantnoj dami.

Međutim, nijedna zvezda nije mogla da joj došapne kakva je tragedija čeka. U astro-centru je upoznala Obrada Zejaka.

Naslutila je tragediju već pri prvom susretu

- On je došao u njen centar na analizu dlanova i delovao joj je vrlo mračno i čudno. Ona je prijateljima rekla: "Ovaj kao da je došao da me ubije". Tako ga je procenila, takav je bio taj prvi osećaj -  rekla je u svojoj ispovesti Maša Vujanović, Miljina ćerka.

Milja i Obrad su stupili u vezu, a samo godinu dana kasnije, 2000. godine, Obrad je nakon jedne rasprave dok su na okupu bila i Miljina deca, izvadio pištolj i pucao u nju. Kako prenose mediji, Mašina ispovest je opisala stravične detalje. Navela je da je izgovorio rečenicu: "Sad će Obrad ubiti Milju" i kako je neverovatno da neko to izgovori i još u trećem licu. Kako ona dalje opisuje, pogledao je u njenog mlađeg brata i rekao:"Ubio sam ti majku", ugasio je cigaretu pored njenog tela i otišao u policiju da se sam prijavi.

Milja je preživela, ali je ostala u invalidskim kolicima. Preminula je u Beogradu pet godina nakon ovog događaja u 59. godini, četvrtog juna 2005. godine.

Njen sin Leon je od tada počeo da muca, ali je uspeo da završi fakultet, a ćerka Maša je postala ekonomista po profesiji. Kroz intervjue i objave na društvenim mrežama, potrudili su se da sećanje na njihovu majku poživi još duže.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istoričarka Dijana Vasiljević: Žene su poslednji bastioni odbrane tradicije i čuvarke nasleđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona