• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa 19 godina je postala mama, a zatim je usledila uloga Marije u "Otpisanima": Život Zlate Petković

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rana smrt je iznenadila sve

  • 5
Zlata Petkovic, Otkrivanje spomenika u sećanje na Zlatu Petković - Saopštenje za medije Zlata Petković je rođena 1954. godine u Svrljigu. Proslavila se kao mis Jugoslavije 1971. godine, a javnost je pamti i kao Mariju u TV seriji „Povratak otpisanih“. Bila je udata za muzičara Sanju Ilića. Preminula je 2012, nakon posledica moždanog udara. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu / Foto: Privatna arhiva

Lepotu i someh Zlate Petković je nemoguće zaboraviti.

Žena je koja je za sobom ostavila velike uloge, ali i mnogobrojna priznanja.

Rođena 11. februara 1954. godine u mestu Svrljigu, iako je s roditeljima, majkom Milicom i ocem Borislavom živela i odrastala u Nišu, spletom okolnosti rođena je u Svrljigu.

Osnovnu školu završila je u Smederevu, gde je kasnije ujedno pohađala i smederevsku gimnaziju i vanredno u Zagrebu.

- Moj tata Borislav radio je kao ekonomista, a kako je tada važilo pravilo da radite tamo gde vas rasporede, često smo se selili. Otac Nišlija i majka Beograđanka upoznali su se u Boru. Pred porođaj majka je otišla kod svekra i svekrve u Svrljig, a pošto je sneg napadao do krovova, nije mogla da se vrati i ja sam se rodila kod bake Nadice. Sentimentalno sam vezana za to mesto u kome sam provodila sve raspuste. Kod bake je vladala demokratija, što sva deca vole - pričala je svojevremeno.

Njena majka bila je veoma stroga, dok je otac bio popustljiviji. Ona i brat su vaspitani patrijarhalno, bilo im je sve dozvoljeno, pod uslovom da budu dobri đaci. Međutim, roditelju su im se razveli kada su bili tinejdžeri.

Nakon jedne audicije 1970.godine, Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju, što joj je omogućilo da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti

Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića "Bubašinter".

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je nakon završetka srednje škole, a kolege na klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, i mnogi drugi koji danas važe za glumačke gromade. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u filmu i seriji "Povratak otpisanih", koja ju je vinula u visine poznatih imena.

Prvog sina Gvozdena je rodila sa 19 godina, a o toj studentskoj ljubavi nikad nije želela da govori. Navela je jednom da oni ne vole da se eksponiraju, te ona nikada nije ni pominjala ime njnog prvog supruga.

- Bila je to studentska ljubav. Moji su bili protiv toga da se tako mlada vežem i udam, a ja sam, kao i svako u tim godinama, radila po svome. Bila sam zaljubljena i srećna. U tom trenutku želela sam dete i rodila sam ga - rekla je ona. Neko vreme je krila svoj stomak, dok ga prfoesorka na fakultetu nije primetila.

Zlata je bila rado viđena na televiziji i vrlo brzo je prikupile simpatije cele Jugoslavije. Karijera joj je ispunjena raznim nastupima, poput jednog za Josipa Broza Tita, kao i sa Predgragom Cunetom Ggojkovićem, vodeći vreoma popularni folk program.

Drugog sina Andreja, dobila je sa suprugom Sanjom Ilićem, arhitektom i frontmenom grupe "Balkanika". Od tada su ih mediji stalno viđali zajedno.

Zlata je iznenada preminula u Beogradu u svojoj 58. godini života. Bila ponosna majka i baka, a pred kraj života se više posvetila pozorištu, jer je opao kvalitet filmova i serija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istoričarka Dijana Vasiljević: Žene su poslednji bastioni odbrane tradicije i čuvarke nasleđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • 534

    14. oktobar 2023. | 19:40

    Ma da. Mi smo sa Dedinja ali smo išli kod bake pa sam rođena u štali u zaseoku Panevlje.

    Podelite komentar