• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pratile su je afere, trovala je muževe, a bila je jako obrazovana: Ko je bila Lukrecija Bordžija?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bila je deo porodice koju je pratio loš glas

  • 0
Lucrezia Borgia, Lukrecija Bordžija Foto: Bartolomeo Veneto/ The National Gallery, London

Svima nam je poznato da je španska porodica Bordžija ona koja nije prezala ni od čega, pa čak im nisu bili strani ni incesti i orgije, stoga su sinonim za razvrat i skandale. Ništa drugačija nije bila ni Lukrecija Bordžija, jedna od najpoznatijih osoba ove plemićke porodice.

Poreklom iz Aragona, za Lukreciju Bordžiju ostaje misterija koji grad se vodi kao njeno mesto rođenja. Ona je rođena kao jedno od nekoliko vanbračne dece Rodriga Bordžije, koji je kasnije postao ozloglašeni papa Aleksandar VI. Po njegovom naređenju odvojena je od majke i data na čuvanje njegovoj rođaci.

Kako se opisuje, bila je prelepa i prefinjena i vrlo obrazovana za taj period: govorila je latinski, slikala na porcelanu i bila upoznata sa poezijom.

Sa samo 11 godina imala je prvog prosca, ali je njen otac odbio tražeći moćnijeg čoveka. Posle samo godinu dana je data Đovaniju Sforcu, vladaru Pezara, udovcu koji je već bio u godinama, a njihovom sklapanju braka je prisustvovalo pola Rima. Međutim, zajednici je brzo došao kraj, a šta je bio razlog - još uvek je misterija. Navodno je njena porodica Lukrecijinog muža nazvala impotentnim, a nju još uvek nevinom, pa je nesrećni čovek odlučio da im se osveti otkrivši da postoji čudna veza između pape (oca) i nje, kao i između Lukrecije i brata Ćezara. Na kraju su ga Bordžije proterale iz Rima.

Lucrezia Borgia, Lukrecija Bordžija Foto: Pinturicchio/paradoxplace

Posle toga je kružila priča da Lukrecija "švrlja" pa je u jednom trenutku ostala trudna sa papskim komornikom koji je, gle čuda, pronađen mrtav u reci dok uzrok njegove smrti nikad nije razjašnjen. Glavni osumnjičeni je bio njen brat Ćezare, ali zločin nikad nije dobio epilog.

Lukrecija je rodila sina koji je kasnije postao vojvoda od Napija, a šuškalo se da mu je pravi otac zapravo ujak Ćezare.

Ubrzo je Lukrecija uplovila u novi brak sa vojvodom od Bišeljijea, ali je i on - pronađen mrtav, baš posle svađe sa, pogađate, Ćezarom. Na nagovor oca Lukrecija je ponovo rešila da se iskuša u novoj ljubavi, ušla je u treći brak, ali je i dalje bila predmet ogovaranja i njeno ime se dovodilo u vezu sa mnogobrojnim ljubavnicima.

Veruje se da je kružila izreka "Ako ti je život mio, nikad ne idi na ručak kod Bordžija", piše "Vikipedija". To se odnosnilo na otrov koji je ova porodica, kako se smatra, stavljala u hranu onima koji su ih nervirali i koje su želeli da uklone.

Može se zaključiti da je bila "izgubljena", izmanipulisana od strane oca i pape i da je jednostavno žena koja nije imala vlast nad svojim životom. Umrla je u 39. godini posle preranog porođaja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istoričarka Dijana Vasiljević: Žene su poslednji bastioni odbrane tradicije i čuvarke nasleđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona