• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Heti Mekdanijel, prva Afroamerikanka koja je osvojila Oskara: Sećate li se Mami iz "Prohujalo s vihorom?"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je tačno 71 godina od smrti slavne glumice

  • 1
Hattie McDaniel Heti Mekdanijel / Foto: Wikimedia

Heti Mekdanijel bila je žena tamne boje kože i enormnog talenta - rođena u neka zla vremena nastanjena pogrešnim društvenim normama.

Odrasla je u porodici koja je brojala trinaestoro dece i uprkos činjenici da joj je otac bio vojni veteran, povređen i onesposobljen za rad, a majka domaćica, ova hrabra devojčica je prateći svoje snove uspela da bez ičije pomoći, uprkos velikoj borbi sa vetrenjačama, obezbedi sebi mesto pod zvezdama.

I ostavi trag u večnosti.

A mi vam prenosimo nekoliko zanimljivosti o magičnoj Heti.

1. Zabrana prisustva na premijeri filma

Godine 1939. Mekdanijelova je uspela da dosegne vrh na glumačkoj sceni. Kao Mami, kućna sluškinja Skarlet O'Hare u klasiku "Prohujalo sa vihorom", Heti je 1940. godine dobila Oskara za najbolju sporednu glumicu - postavši prva Afroamerikanka koja je osvojila Oskara.

Ipak, svim "crnim" glumcima u filmu, uključujući Mekdanijelovu, bilo je zabranjeno da prisustvuju premijeri filma 1939. godine.

2. Životne bitke

Tokom Drugog svetskog rata, Mekdanijelova je pomagala u zabavi američkih trupa i promovisala prodaju ratnih obveznica, ali je ubrzo otkrila da filmske ponude presušuju.

Ona je odgovorila strateškim povratkom na radio, preuzimajući glavnu ulogu u emisiji "Beulah" na "CBS" radiju 1947.

Godine 1951. počela je da snima televizijsku verziju "The Beulah Show". Neočekivano, pretrpela je srčani udar otprilike u isto vreme i bila je primorana da napusti karijeru nakon što joj je dijagnostikovan rak dojke.

3. Kontroverze

Tokom karijere Heti su napadali medijizbog uloga koje su održavale negativan stereotip o njenoj rasi; kritikovana je što je igrala sluge i robove koji su naizgled bili zadovoljni da zadrže svoju ulogu kao takvi.

Volter Vajt, tadašnji predsednik Nacionalne asocijacije za unapređenje "obojenih" ljudi, molio je afroameričke glumce da prestanu da prihvataju stereotipne uloge, jer je verovao da degradiraju njihovu zajednicu.

U njenu odbranu, odgovorila je "da ima pravo da prihvati sve uloge koje je odabrala". Takođe je sugerisala da su se likovi poput Mami pokazali više od služenja poslodavcima.

Bitku sa kancerom izgubila je 1952. godine, prenosi "Biography".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona pita, Viktor Savić odgovara: "Ne bih igrao u projektu koji ide na štetu svog naroda i istorije"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • 534

    26. oktobar 2023. | 19:47

    Kako se ne bi sećali. Pa mene su pustili sa fronta da bi išao da gledam film.

    Podelite komentar