• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uspon i pad Džin Tirni: Imala je romansu sa Kenedijem, a njen muž je dizajnirao haljine za prvu damu Džeki

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena koja govorila o mentalnom zdravlju u vreme kad je ta tema bila strogo zabranjena i smatrana "sramotnom"

  • 0

Džin Tirni najviše pamtimo po kultnoj ulozi u klasiku noar filma "Laura" iz 1944. godine, koji je 2008. godine "Američki filmski Institut" proglasio jednim od deset najvećih filmova u žanru misterije.

Ona takođe zaslužuje priznanje što je javno govorila o svojim borbama za mentalno zdravlje, mnogo pre nego što je to postalo uobičajeno ili prihvatlljivo. Svojom lepotom, otvorenom dušom i neospornim talentom ostavila je trag u večnosti. Preminula je 6. 11. 1991. godine.

Vrtoglavi uspon i nemilosrdni pad

Tirni je debitovala na filmu sa 20 godina u vesternu Frica Langa "Povratak Frenka Džejmsa", a njen uspeh brzo je dostigao zvezde kad je snimila blokbaster "Laura", a potom i klasik "Leave her to heaven" koji joj je doneo nominaciju za Oskara.

Prvi put se udala 1941. godine, pobegavši sa budućom modnom zvezdom Olegom Kasinijem, koji je tada radio u odeljenju kostima "Paramount-a".

Par je u bračnoj zajednici dobio dvoje dece, od kojih je prvo rođeno sa teškim invaliditetom, što je zahtevalo doživotnu institucionalizaciju.

Nakon što se razdvojila od Kasinija, Tirni je imala romansu sa Džonom F. Kenedijem 1947. godine, iako je rekla "da je on na kraju prekinuo emotivni odnos jer se ona nije uklapala u njegove političke ambicije".

U paradoksu sudbine, kada je Kenedi postao predsednik, njen tada već bivši muž Kasini kreirao je haljine za prvu damu Džeki Kenedi.

Glumičini problemi sa mentalnim zdravljem počeli su da ometaju njen rad pedesetih godina prošlog veka, kada je morala da odustane od produkcije filma "Mogambo", a zamenila ju je ikona Grejs Keli.

Nakon što je završila produkciju filma "The Left Hand of God" iz 1955. godine, diva se u potpunosti povukla iz kinematografije kako bi potražila bolničko lečenje koje je uključivalo boravke u više ustanova, tretmane šok terapijom i dane koje je provodila umotana u ledene čaršave koji su joj kontrolisali promene raspoloženja.

Srećan kraj

Posle četiri duge godine odsustva, tadašnja tridesetsedmogodišnja Džin je odlučila da je spremna da ponovo glumi.

Onima koji su pitali, govorila je opušteno i direktno o tome gde je bila - "opterećena ličnim nevoljama, slomila se i potražila pomoć".

- Bilo je vreme. Pronašla sam zadovoljstvo u čitanju. Pacijenti, doktori, svi su bili divni. Reči su počele da znače više nego ikada pre. Imala sam sreće, moja bolest je bila izlečiva - govorila je.

Iako ju je Holivud radosno prihvatio, njena filmska karijera nailazila je na zastoje, te se do 1964. godine uglavnom povukla iz glume, vraćajući se samo u retkim prilikama.

Napisala je autobiografiju, "Autoportret" koja je izašla 1979. i detaljno opisala njene borbe sa mentalnom bolešću.

Njena poslednja glumačka uloga bila je u TV mini-seriji "Scruples" iz 1980. Udala se po drugi put, za teksaškog naftaša V. Hauarda Lija 1960. godine, sa kojim je bila do njegove smrti, prenosi "Life".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona