• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sisi Spejsek je praunuka čuvenog kralja, u odabranoj je grupi glumica, a karijera joj traje više od 4 decenije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američka umetnica gradila je svoj, jedinstveni put

  • 0
Sissy Spacek, Sisi Spejsek Foto: KENA BETANCUR / AFP / Profimedia

Meri Elizabet Spejsek, nama poznata kao Sisi Spejsek je američka glumica i pevačica i dobitnica je brojnih priznanja uključujući Oskara, tri Zlatna globusa, nagradu Udruženja filmskih glumaca i nominacije za četiri Britanske filmske nagrade, tri Emi nagrade i Gremi.

Ona je rođena Teksašanka koja sa očeve strane vuče nemačke i češke korene, dok sa majčine ima poreklo iz Irske i Engleske. Sa samo šest godina je imala prvi nastup kada se takmičila u lokalnom šou talentu.

Sisi Spejsek, kako su je braća zvala, već sa 18 godina snimila je prvu pesmu, dok je glumačku karijeru počela 70-ih godina debitujući kao statista. Od tada je njena karijera krenula uzlaznom putanjom, da bi 1980. godine dobila pomenutog Oskara za najbolju glumicu, glumeći u biografskom filmu "Rudarea ćerka".

Danas se može pohvaliti da njena karijera traje pune četiri decenije. Ostala je verna svom stilu, pa zato, gde god da se pojavi, na televiziji, odaje utisak stabilne i smirene dame, kao jedna od poštovanijih i priznatijih glumica. Ono sa čime se takođe može pohvaliti jeste da je jedna od osam glumica koja su čak šest puta bile nominovane za prestižnu nagradu Oskara.

Nažalost, kako je navodila, jedna tragedija u njenom životu je ostavila veliki i dubok trag. Naime, kada je jedan od njena dva brata imao 18 godina, doživeo je nesreću da boluje od leukemije i u toj borbi nije uspeo da pobedi. Bilo je to davne 1967. godine, ali ona i danas to navodi kao razlog "da bude odlučnija u svom poslu", piše "Vikipedija".

- To me je učinilo hrabrijom jer, kada jednom doživite ovakvu tragediju, to je tragedija za ceo život. Ako nastavite, znate da vas ništa ne može zaustaviti - rekla je jednom prilikom Sisi Spejsek.

Kada je reč o ljubavnom životu, ona je sreću pronašla pored dizajnera produkcije i umetničkog direktora Džeka Fiska za koga se i udala 1974. godine nakon što su se upoznali prilikom snimanja jednog filma. Sreću su krunisali rođenjem dveju ćerku, Medison i Šejler koja je krenula stopama svoje majke.

Ono što malo ljudi zna jeste da je glumica Sisi Spejsek praunuka engleskog kralja Edvarda I, piše "The famous people".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istoričarka Dijana Vasiljević: Žene su poslednji bastioni odbrane tradicije i čuvarke nasleđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona