• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ani Žirardo je ikona francuske kinematografije, a igrala je i u poznatom srpskom filmu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuska umetnica imala je uspešnu karijeru

  • 0

Ani Žirardo je bila francuska glumica koja je na platnu tumačila uloge nezavisnih, vrednih i često usamljenih žena koje prolaze kroz slične svakodnevne borbe.

Ona je rođena u Parizu i odgajila ju je samohrana majka koja ju je naučila da bude nezavisna i praktična. Tako je Ani oduvek svoju karijeru smatrala sredstvom za život, a ne stilom života.

Tokom 1970-ih godina proglašena je za ženu godine od strane "ParisMatch-a" i tada je počela njena vrtoglava popularnost. Nažalost, već naredne decenije je njena karijera počela da bledi da bi onda tokom 1990-ih sasvim pala jer pala u depresiju i borila se sa alkoholom, piše "The new european".

Njena karijera glumice trajala je pet decenija, a glumila je u skoro 150 filmova. Trostruka je dobitnica nagrade Cezar, Molijer kao i David de Donatelo, dok je bila nominovana i za BAFTA nagradu.

Na filmu je debitovala davne 1955. godine i to je bio u pitanju "Trinaest za stolom", ali tek kada je počela da igra na daskama koje život znače, uspela je da privuče pažnju kritičara, piše "Vikipedija".

Zanimljivo je da je bila član glumačke postave srpskog reditelja Aleksandra Petrovića "Biće skoro propast sveta" i njena uloga je bila baš zapažena, piše "Srpska cafe". Bila je velika miljenica francuske publike.

Bila je u braku sa italijanskim glumcem Renatom Salvatorijem, s kim je ušla u bračne vode 1962. godine i sa kojim je dobila ćerku Đulija. Interesantno je da su se kasnije razdvojili, ali se zvanično nikad nisu razveli.

Nažalost, kako su godine prolazile tako je i Ani bila sklona raznim bolestima, pa je 2006. godine objavljeno da boluje od Alchajmera. Tada je još uvek bila aktivna glumica, pa su joj tokom snimanja stavljali bubicu u uši kako bi je podsećali za tekst, ali to nije puno pomoglo.

Posle samo pet godina, otišla je na onaj svet i sahranjena je u rodnom Parizu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branka Katić: Ulogu Blanš sam radila srcem, nagrada Miloš Žutić puno znači

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona