• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Katarina Aragonska: Prva žena kralja Henrija VIII, voljena kraljica, majka, istrajna u veri i ljubavi

Vreme čitanja: oko 5 min.

Njen život predodređen je ugovorom o veridbi sa Henrijevim bratom

  • 0
Katarina Aragonska Foto: Wikimedia Commons

Katarina Aragonska bila je španska princeza koja je slavno postala engleska kraljica i prva od šest žena kralja Henrija VIII.

S obzirom na to da brak nije proizveo muškog naslednika, Henri VIII je postao očajan i na sve načine je pokušavao da se razvede od Katarine i pronađe drugu ženu. Katarina je odbila da sarađuje sa kraljevim željama, a papa je odbio da poništi brak, što je Henrija navelo na drastičan korak razdvajanja Crkve u Engleskoj od Rima.

Brak je konačno je poništen 1533. godine nove ere, a Katarina je proterana u "penziju" do smrti 1536. godine. Katarinino nasleđe se nastavilo krunisanjem njene i Henrijeve ćerke, Marije I Engleske 1553. godine.

Život španske princeze i brak sa Henrijevim bratom

Katarina Aragonska je rođena 15. decembra 1485. godine kao najmlađa ćerka kralja Ferdinanda II od Aragona i kraljice Izabele od Kastilje. Katarinin prvi susret sa Engleskom monarhijom nije bio u stvari susret sa Henrijem VIII, već sa njegovim starijim bratom princom Arturom.

Henri VII od Engleske je dogovorio da se njegov najstariji sin Artur, princ od Velsa, oženi Katarinom još 1488. godine, kada je Artur imao samo 18 meseci, a Katarina tri godine. Zvanični sporazum između dve kraljevske kuće postavljen je u Ugovoru iz Medine del Kampo od 27. marta 1489. godine.

Henriju VII je obećan veliki miraz od Ferdinanda II, a dve zemlje su sklopile zgodan savez protiv zajedničkog neprijatelja, Francuske.

Artur i Katarina, tada tinejdžeri, venčali su se 14. novembra 1501. godine u katedrali Svetog Pavla u Londonu. Mladi par je živeo u zamku Ladlou u Velsu, ali nažalost, brak nije dugo potrajao jer je Artur umro sledeće godine, sa samo 15 godina.

Henri VII nije nameravao da izgubi političke prednosti trajnih porodičnih veza sa Španijom i tako je u septembru 1502. godine dogovorio da se njegov drugi sin, Henri, oženi Katarinom.

Papa je dao posebnu dozvolu i, kada je poslednja rata miraza konačno stigla, mladi par se venčao 11. juna 1509. godine u crkvi franjevaca u Griniču. Henri VII je umro u aprilu te godine i tako je princ Henri postao Henri VIII od Engleske 24. juna 1509. godine, baš kao što je njegov otac želeo, Katarina je postala njegova kraljica.

Utehu nakon gubitka dece je našla u molitvi

Henri, koji je tada imao 18 godina, bio je prilično zgodan mladić, imao je visoku atletsku figuru i posedovao šarmantan, ali snažan karakter. Katarina, koja je tada imala 24 godine, takođe je imala svoje čari i važila je za lepoticu. Takođe je bila veoma dobro obrazovana i, iako joj je engleski bio klimav, tečno je govorila francuski i latinski, pored maternjeg španskog. Nakon kraljevskog venčanja usledio je sjajan banket u Vestminster holu i runda srednjovekovnih turnira koja je trajala nedelju dana. Henri je napisao u pismu svom tastu: "Moja žena i ja smo u dobroj i savršenoj ljubavi kao što to mogu biti bilo koja dva stvorenja".

Henrijev glavni cilj je bio da dobije muškog naslednika.

On i Katarina su dobili šestoro dece, ali nijedno od njih nije preživelo detinjstvo osim jednog, devojčice Marije, rođene 18. februara 1516. godine. Katarina je rodila mrtvorođenu devojčicu 1510. godine, sin je rođen 1511. godine, ali je umro dva meseca kasnije; drugi sin je stigao 1513. godine, ali je umro nekoliko sati nakon rođenja, a treći sin je bio mrtvorođen 1514. godine.

Posle Marije, mrtvorođena je još jedna ćerka 1518. godine.

Kralj je potom počeo da krivi svoju kraljicu što nije rodila zdravog i zakonitog muškog naslednika. Nije pomoglo ni to što je šest porođaja uzelo svoj fizički danak na Ketrin. Kraljica je ostarila, izgubila figuru, a kosa joj je prerano osedela. Katarina se takođe sve više okretala religiji, provodeći vreme u molitvi. Kraljičina pobožnost, tvrdoglavost i hrabrost bi u kombinaciji ogorčili njenog muža, a u trenutku kada je imala više od 40 godina, činilo se da su njene šanse da rodi zdravog sina gotovo nikakve.

Oko 1526. godine, Henriju VIII je zapela za oko jedna Ana Bolen, mlađa sestra jedne od njegovih bivših ljubavnica. Ana, dovoljno pametna da shvati da će postati pion u igri prestola, odbila je da spava sa kraljem dok se ne venčaju.

Kralj je želeo da papa poništi brak, sa obrazloženjem da nije ni trebalo da oženi ženu svog pokojnog brata. Međutim, razvod u katoličanstvu nije postojao.

Henri se takođe suočio sa problemom da je Katarina bila mnogo popularnija među svojim podanicima od Ane Bolen.  Katarina je takođe imala moćne pristalice na dvoru, koji su i saosećali sa njenim ciljem i nisu bili voljni da vide bilo kakve podele u Crkvi.

Henri VIII Tjudor, kralj Engleske Foto: Wikimedia Commons

Konačni razvod i poslednji prkos

Papa je na kraju ekskomunicirao Henrija zbog njegovih postupaka u poništavanju svog prvog braka, ali engleski kralj je bio daleko od toga da je završio sa reformisanjem celokupne strukture Crkve u svom kraljevstvu. Sada, da bi zamenio papu na mestu poglavara Katoličke crkve u Engleskoj, Henri se postavio za poglavara Engleske crkve. Ovo je postignuto Zakonom o supremaciji od 28. novembra 1534. godine i značilo je da su Henri, i svi naredni engleski monarsi, imali samo jedan viši autoritet od sebe - Boga.

Međutim, nisu se svi složili sa Henrijevim postupkom.

Još jedan korak ka nezavisnosti bilo je kraljevo odobrenje za prevod Biblije na engleski 1539. godine. On je ostao privržen tradicionalnim katoličkim praksama kao što su misa, ispovest i sveštenički celibat, ali je put ka religioznoj reformi i nezavisnosti sada bio postavljen za njegove naslednike.

Katarina je, u međuvremenu, bila ograničena na život u svojoj rezidenciji u Bakdenu u Kembridžširu od 1533. i Kimboltonu posle 1534. godine. Narušenog zdravlja, 1536. godine, bivša kraljica je napisala poslednje pismo kralju Henriju koga nije videla pet godina:

"Moj najdraži gospodaru, kralju i mužu: bliži se čas moje smrti, nežna ljubav koju ti dugujem primorava me... da ti se preporučim i da te spomenem... Opraštam Vam sve i želim da se pobožno molim Bogu da i Vama oprosti. U ostalom, preporučujem Vam našu kćer Mariju, moleći Vas da joj budete dobar otac... Najzad, zavetujem se, da Vas moje oči više od svega žele. Zbogom. Katarina, engleska kraljica".

Upotreba titule kraljice kao način da potpiše pismo bio je poslednji prkos prema njenom bivšem mužu. Katarina je obolela od raka i umrla je u 50. godini 9. januara 1536. godine.

Bivša kraljica je sahranjena u katedrali u Piterborou. Katarinina ćerka Meri je postala kraljica, krunisana Marijom I od Engleske 1553. godine. Marija će vladati do 1558. godine kada ju je nasledila njena polusestra Elizabeta I od Engleske.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kralj Čarls i kraljica Kamila dva puta izlazili na balkon Bakingemske palate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona