• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bisera je prvo pevala narodne pesme, bavi se i slikanjem i glumom, a onda je zagospodarila džez-pop zvukom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Život ove džez i pop pevačice je zaista zanimljiv

  • 0
Bisera Veletanlić Foto: Marko Jovanović

Postoje izvođači koji plene šarmom i posebnom vrstom energije, a jedna od njih je i Bisera Veletanlić, pevačica zabavne i džez muzike i jedno je od najvećih imena domaće šlageristike.

Ona je rođena u Hrvatskoj, a zajedno sa sestrom Senkom je počela da peva još u detinjstvu, tačnije od osme godine. Interesantno je da počela prvo da peva narodne pesme, ali je kasnije u srednjoj školi zavolela zabavnu muziku, pa je nastupala i na školskim priredbama, piše "Vikipedija". Ljubav prema pevanju je nasledila od roditelja.

Iako je završila srednju ekonomsku školu, ona je završila u svetu muzike, a učila je i solo pevanje kao i violinu u srednjoj školi. Posle samo sedam dana rada u Dekanatu, napustila je siguran posao kako bi se posvetila muzici, piše "Wiki wand".

Prvi javni nastup, ne računajući školski period, imala je davne 1960. godine u emisiji "Mikrofon je vaš".

Kada je reč o zagrebačkoj televiziji, debitovala je pevajući sa sestrom Senkom 1963. godine u duetu. U tom nekom periodu se seli za Beograd, u kome se razvija njena karijera, kadas se već može pohvaliti snimljenim velikim brojem hitova.

Pevala je na probama sa grupom Jovana Maljokovića, sa kojim je trebala da ide na turneju po Nemačkoj, ali joj je preminula majka pa je Bisera sve odložila. Ipak posle nekog vremena to je i ostvarila i u Nemačkoj je provela sedam godina.

Uspešnu saradnju je imala sa Kornelijem Kovačem ali i sa Arsenom Dedićem.

Ono što je možda manje poznato jeste da se pored muzike, Bisera bavila i glumom i slikarstvom. Ako ste dobro pratili, bila je deo filma "Ljubavni život Budimira Trajkovića" kao i "Grlom u jagode".

Dobitnik je nagrade za životno delo Nišvila kao i nagrade Godum za životno delo prošle godine.

Njena sestra Senka bila u braku sa makedonskim muzičarem Zafirom Hadžimanovim, sa kojim je dobila sina Vasila, takođe muzičara, sa koji Bisera neretko i nastupa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istoričarka Dijana Vasiljević: Žene su poslednji bastioni odbrane tradicije i čuvarke nasleđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona