• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova žena (58) živi u divljini Albanije, zakleta na devičanstvo: Odbila je čak 15 prosaca

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Uvek sam govorila NE"

  • 0
Burrnesha Duni, virdžina Foto: Leander Varekamp / Sipa Press / Profimedia

Svi znamo inspirativnu priču o virdžinama, tim hrabrim ženama koje su odabrale viši cilj u svom životu, odbacile običaje i ono što je priroda namenila čoveku - da voli, bude voljen i stvori potomstvo; one su birale tradiciju, sopstveni mir, život u prirodi i pre svega - život bez ljubavi. Ostale su posvećene porodici u kojoj su odrasle, bez želje da stvore sopstvenu. Do poslednjeg dana života čuvale su imanje koje im je dato u nasleđe i bile ponosne na svoj izbor.

Sličnu sudbinu deli i žena iz Albanije po imenu Duni. Duni se zavetovala na celibat pre oko 35 godina i tim činom zauvek se odrekla prava na ljubavni život.

Postati „burneša“, kako ih zovu na albanskom, takođe je značilo da će se Duni obavezati da „živi kao muškarac“. Da ne dođe do zabune, ova žena se ne identifikuje kao transrodna osoba, ali njena zakletva je obavezuje da nosi mušku odeću i šiša kosu na kratko.

No, ono što pravi razliku u odnosu na većinu priča o virdžinama, jeste to da je ova žena imala izbor. Zapravo višestruke izbore. Pre nego što je dala obećanje, Duni je odbila čak 15 ponuda za brak u svojim dvadesetim godinama.

- Moj otac je bio obrazovan čovek otvorenog uma, imala sam slobodnu volju. Različite porodice su dolazile u našu kuću sa predlozima o prosidbi. Uvek sam govorila "ne", čak i u dobrim vremenima. Bila sam jaka, tako da me se većina momaka plašila. I danas me se plaše - izjavila je Duni, a prenosi "Dailystar".

Duni bi možda živela drugačiji život da je nije zadesila porodična tragedija; na sudbinu burneše odlučila se nakon očeve smrti.

Gubitak glavne porodične figure u to vreme značilo je udaju ili preuzimanje zaveta, a s obzirom na to da je imala mlađu braću i sestre, odlučila je da služi svojoj porodici.

Sada, živeći u selu Lepuše, u predelu severne Albanije, nastanila se u zabačenoj kolibi sa svojim ljubimcem Alzaškom, koji joj pravi društvo i ne kaje se zbog svog časnog odabira.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istoričarka Dijana Vasiljević: Žene su poslednji bastioni odbrane tradicije i čuvarke nasleđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona